Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Двуполовите политици, Милчо Левиев и енергийните яйца
Важно Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Двуполовите политици, Милчо Левиев и енергийните яйца

ohluvi, plovdiv-press.bg, novini ot plovdiv
Танц с въображаема опозиция

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Милчо Левиев написа официално писмо на кмета ни, в което му съобщава, че не иска повече да е почетен гражданин на Пловдив. Между причините имало и лична обида, и нехаресване на културната политика, водена от общинската ни администрация. И за неслучване на „Пловдив 2019“ става дума. В социалните мрежи се появиха коментари на това решение на Маестрото. Сред тях имаше и такива, които твърдяха, че големият музикант и джазмен е изкукуригал от старческа лакомия за почести.

Вижте какво, момчета и момичета коментаторчета, платни и неплатни, Милчо Левиев във всяка от своите възрасти ще е Милчо Левиев.

Развълнуваха се и младите ни българи от чужбина. Милчо Левиев уволни Ваньо Тотев. Той и „всемогъщият“ Цветан Цветанов не очакваха такъв шамар, написа единият от моите хора в далечната чужбина.

Това е наистина голям шамар, но не е физически шамар, за да го усетят и Тотев и Цветанов. Това е, така да се каже, интелектуален шамар и за да има той търсеният ефект, трябва и шамаросаният да има близък до този на шамарещия интелект. В случая „шамаросаните“ от джазмена са бронирани здраво в главите, отговори му друг от моите хора от още по-далечната чужбина.

Но нека да изчакаме отговора на нашата община и хората в нея, които управляват нехаресваната от Милчо Левиев културна политика. Възможно е и да няма никаква официална реакция. Нали сте забелязали, че мълчанието е възприето като най-добрата броня от чиновническите души. Хубаво е, че живеещите на десетки хиляди километри от Бунарджика наши българчета се вълнуват от проблемите на родния си град.

Иначе седмицата беше празнична и тържествена. Националният ни празник беше отпразнуван през тази седмица. Това с тържествеността, без която не може да мине един националаен празник, май трудно ни се получава.

Нашата пловдивска журналистка Веселина Божилова, една от най-добрите според мен не само в нашия град, сподели във Фейсбук впечатлението си, как през годините досадно се повтарят дразнещо шаблонните изрази на почит към националните ни герои от името на администрацията и държавните, и общински институции, и т.нар. Обществени организации. Поднасят се венци и цветя от името на… От името на официалните институции, а оглавяващите тези институции не присъстват на тържеството. И на всичкото отгоре венците и цветята са платени с общинските пари, подчертава Веселина. Може и много от нас да са си го мислили това, но тя го изрече в очите на имитиращите официозна почит.

Големият актьор Васил Михайлов сподели от телевизионния ефир как срещу такива празници се чувства неудобно, защото от разни администрации, институции и обществени организации не правят разлика между него актьора, колкото и мащабен и заслужил да е той, и изиграният от него Капитан Петко Войвода. И го молят да се вписва в кичозните им сценарии точно като Капитан Петко, а това не значи искрена почит към делото на войводата.

Васил Михайлов сподели и своето неприемане на ставащите все по-масови възстановки на въстания и героични събтия от историята ни, които честваме в празниците си. Смешна и ненужна е тази самодейност, каза той. А една дама в мрежата добави, че й идват доста в повече хайдути в акрилни потури и салтамарки.

А Васил Василев, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ предположи, че много наши българи се натискат да участват във възстановките на събития от национално-освободителните ни борби, защото смятат, че едно такова тяхно участие е един вид индулгенция за принадлежност към този патриотизъм, който сега е на мода. И който меркантилно се е професионализирал, за да пробие във властта. А близостта с тези, които вече са или в даден момент могат да бъдат във властта, си е един вид инвестиция. Така го разбрах аз това изказване на г-н Василев.

А и самият аз преди години бях забелязал, че за ролите на турския аскер и башибозук във въстановките се включват хора, съвсем лишени от актьорски заложби, но съблазнени от почерпката след „успешната“ според инициаторите и организаторите възстановка.

Господи, как ми се иска да е възможно да възкръсна след сто и колкото трябва години само за един такъв тържествен ден и да видя как роботите самодейци правят възстановка на… Примерно на тържественото откриване на „Пловдив 2019“. Или просто на една днешна нашенска българска знакова парламентарна битка.

Пак остроумен шегобиец, наш млад българин, живвеещ в далечна чужбина, но вероятно лекуващ носталгията си, като редовно следи новините на нашите български телевизии по умното си телефонче, направи интригуваща аналогия. В подготовката на боксьорите, аматьори и професионалисти, е включено упражнението „Бой с въображаем противник“, казва той. Обикновено боксьорите изпълняват това упражнение пред голямо огледало. Нещо подобно се случва сега в нашия български парламент,

депутатите от управляващата коалиция спорят, за да не е без хич, с въображаемата опозция и побеждават, като приемат недоправени закони, е заключението на нашето прокудено от родината си момче. Какво да кажем?

Може да се прочете, че някои видове охлюви са двуполови. За да оцеляват. Ако се случели на едно място само два женски екземпляра, природата се погрижвала едната дама да се превърне в кавалер, за да оплоди другата и така да се осигури продължение на вида. И при два мъжки екземпляра се получвало същото, единият мъжкар се джендеросвал, да прощават европейците.

Г-жа Нинова изведе свойте „лъвове-титани“ от парлементарната зала и поради липсата им и опасността да секне парламентарната циганска кавга, която нашите избраници ни пробутват за законодателна дейност, останалите в парламента започнаха да сменят и първичните и вторичните си, но вече не полови, а политически блези. И това го правят губо и недодялано. Г-н Марешки нарече партийната чета на г-н Валери Симеонов политически проститутки. Г-н Симеонов каза на г-н Марешки, че той не е представата му за политическа ли беше, парламентарна ли беше, мъжественост.

А, да не забравим и оше едно велико прозрение. Г-н Марешки отдели внимание и на колегите си от ВМРО, които ласкаво към самите себе си се наричат войводи. Марешки каза, че са се превърнали в най-обикновени айдуци. Моето предположение е, че хората на г-н Каракачанов са се обидили не толкава на думата айдуци, колкото на думата обикновени. И нарекоха партията „Воля“ партия „Пинокио“, демек лъжлива.

Нали сте заблязали, че в нашата политика всеки обвиняващ е честен и почтен, а всеки обвиняван е лъжец. При нужда се разменят скрито колегиално, като двуполовите охлюви.

Ако вземе някой сериозно да ги попита какво значи и едното и другото твърдение, дали ще му отговорят? И по-важното – дали политическата охлювка е заченала в отсъствието на самците и самките на г-жа опозицията?

И външнополитическите ни корифеи бяха натоварени на макс през тази седмица. Две знакови посещения имахме покрай националния си празник. Руският премиер Димитрий Медведев и шефът на НАТО Йенс Столтенберг ни гостуваха. Най-отчетливи бяха реакциите на този факт на най-праволинеините коментатори с квалификация, близка до тази на героите от Ганковото кафене. Русофобите казаха – позор предаваме НАТО и ЕС. Русофилите… Те пък обикновено бранят българо-руските исторически връзки с богатирски и опълченски униформи от акрилен плат.

И г-н Бойко Борисов вложи всичките си дипломатически и геополитически знания и умения. Подсили ги и с непринуденото нашенско потупване по рамото, като жест на искрена добра воля и каквото можа, направи човекът. Резултатите пак бяха тълкувани не толкова професионално и обективно, колкото според случая филски фобски. Ние от ниската полоса на управляваната маса схаванахме, че г-н Медведев е изслушал нашите политици и дипломати и е казал – ще видим. Но по руски го бил казал.

Г-н Соломон Паси, който беше за малко външен министър, но след отпадането на правителството, в което беше, не спира да се обажда от миманса на правещите международна политика. Той каза: “Сложихме всичките си енергийни яйца в руската кошница“. Да де, ама като беше мнистър и като е толкова умен, защо не осигури друга енергийна кошница.

Милчо Левиев едва ли ще реши да се раздалечи от почитаемата много изстрадала и много заслужила българска еврейска общност, заради нескопосната политическа претенциозност на г-н Паси. Но Марешки с всепроникващия си взор на хищна сова, направил го успешен бизнесмен, рано ли късно ще го забележи и ще му намери място я при айдуците, я при политическите дами срещу заплащане.

Още от автора

Съботен цикъл: Я, кажи ми, облаче ле бяло, закъде е Баба Марта бързала…

Съботен цикъл: Страшната френска зараза и ние маймуните

Съботен цикъл: Бай Шефкет от настоящето и високотехнологичната вещица от миналото

Урок по политическа зоология: В очакване на хипопотам в мола

Имитативно златни, имитативно модерни

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...