Новини от Пловдив » Пловдив » Отец Йосафат Шишков спасява сам 70 евреи
Митовете на Пловдив Пловдив

Отец Йосафат Шишков спасява сам 70 евреи

yosef-shishkov, plovdiv-press.bg, novini-plovdiv
Отец Йосафат Шишков
  • В Деня на прошката почетохме евреите и техните спасители

В Деня на прошката – Сирни Заговезни в Пловдив отбелязахме 76 гдини от спасяването на българските евреи. Само в Пловдив са спасени над 6000 души от еврейската общност. По този повод пред паметника на благодарността пред Дома на младоженците в Дондуковата градина се събраха стотици, за да поднесат цветя в памет на спасители и спасени. Организатор на честването е „Шалом”.

Малко известен факт е, че пловдивчанинът Роберт-Йосафат Шишков лично организира спасяването на 70 евреи от сигурна гибел като им намира убежище. За това той е награден от Франция за заслуги с „Орден Палма“ степен (рицар).

На 26 май 2002 г. Папа Йоан Павел II на специална литургия на площад „Централен“ провъзгласява отците Роберт – Йосафат Шишков, Павел Джиджов и Камен Вичев за блажени(За да стане някой „СВЕТЕЦ“ трябва най-напред да мине степента на „блажен“). Отец Йосафат обаче не доживява до естествена смърта, а е екзекутиран. През декември 1951 г. е арестуван с обвинение за шпионаж. На 3 октомври 1952 г. Софийски градски съд произнася присъдите на 40 души съдени по един от т.нар. Католически процеси. Четирима души са осъдени на смърт чрез разстрел: никополският епископ Евгений Босилков, отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков. Присъдата е изпълнена в Централния софийски затвор през нощта на 11 ноември 1952 г. и не е известно точно къде са погребани екзекутираните.

За благородното дело на Отец Шишков ни припомни неговата внучка Адриана Роберт, за което ние от ПловдивПрес й благодарим.

evrei, plovdiv-press.bg, novini-plovdiv

Решителна роля за предотвратяването на депортацията към лагерите на смъртта изиграва Светия синод и пловдивския митрополит Кирил, който на 10 март 1943 г застава на релсите на Централна гара и не пуска ешалоните да потеглят. До заповедта на царя за отмяна на депуротацията се стига и след редица граждански петиции и инициативата на заместник председателят на Народното събрание Димитър Пешев.

На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...