Новини Пловдив Прес » Градът » Руски артисти горят кукли, гонят лошотията в Капана ВИДЕО
Градът Култура Пловдив 2019

Руски артисти горят кукли, гонят лошотията в Капана ВИДЕО

sirniza2, масленица, plovdiv-press.bg, kapana, novini-plovdiv
Улични артисти запалиха куклите и ги изгориха на място.

  • Пловдив празнува Сирни Заговезни, Пун Парегентан и Масленица

У нас празнуваме Сирни Заговезни, но арменците наричат деня Пун Парегентан, а руснаците Масленица.

Един и същ празник с три различни имена празнува днес Пловдив, несулчайно градът ни е сочен за пример на етническа толерантност и съкровищница на култура от над 7 хилядолетия.

Сирни Заговезни – в ранния следобед кукери по Главната започнаха да гонят злите духове. Този обичай по нашите земи води началото си от траките, които заедно с празниците, посветени на бога на виното Динонисий, отбелязвали и отминаването на зимата и посрещането на земеделската нова година, с надежда тя да е по-богата и плодородна.

Масленица е един от най-веселите старинни руски народни празници, който символизира сбогуването със зимата и тържественото посрещане на пролетта. ТРупата руски артисти изгориха няколко кукли на кладата днес и така прогониха злите сили, за да дойде топлата пролет и хубавото време.  Смята се, че той води началото си от славянските племена, които прославяли своя бог на плодородието Велес.

В древността руснаците го наричали и „Комоедица“ от „ком“ – името на мечките, които първи „подушвали“ пристигането на пролетта. Неизменна част от руската „Масленица“ са вкусните „блини“ – символ на Слънцето. В наши дни се счита за голям късмет, ако туристите попаднат случайно на честването на този руски празник, а една от най-големите атракции за всички е ритуалът с паленето на сламена кукла. Огънят се прескача за сила и здраве, както повелява и българският обичай.

Пун Парегентан се свързва и със 7 морални човешки ценности. Арменската символиката на празника ни води в Райската градина и разказва за безгрижния живот на Адам и Ева. Арменският народ отбелязва този ден с пищни празненства и изобилни трапези. Всички си ходят на гости, организират се улични карнавали. Специално за деня се приготвят ориз със сушени плодове и много масло, традиционни таханови хлебчета и гевречета със сусам и мед.

Съвместното честване на празника от трите общности в Пловдив се организира от НЧ „Захари Стоянов-1984“ и Фондация „Заедно“. Събитието е част от проекта „Да посрещнем пролетта заедно“, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019 г. Проектът е и послание към различните поколения за съхраняване на народните традиции и опазване на мултикултурния облик на Пловдив.

На откритата сцена „Ядрото“ в „Капана“ празникът започна със специалното участие на кукерите от фолклорен ансамбъл “Слав Бойкин” към Народно читалище “Кирил и Методий” в гр. Раковски.

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!