Новини Пловдив Прес » Бизнес » Големи инфраструктурни обекти за 40 млн.лв. изгражда EVN в Пловдив
Бизнес Пловдив

Големи инфраструктурни обекти за 40 млн.лв. изгражда EVN в Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

Четири големи инфраструктурни обекти в Пловдив ще изгражда EVN България през тази година. В проектите ще бъдат вложени 40 млн.лв. И трябва да бъдат завършени през 2020-а, обявиха на пресконференция в Пловдив от енергийното дружество.

От EVN България отчетоха, че за 14 година са вложили 1,7 млрд.лв. инвестиции в инфраструктурата и услуги, изградили са близо 21 000 км нови линии и подменена мрежа, имат 2778 нови трафопоста и възлови станции. „Успяхме да свалим технологичните разходи под 8%, като през 2005 година те бяха 19,5%. Можем да направим ясна сметка колко сме спестили на енергийната система като цяло.

С 40% по-малко спрямо 2005 година са авариите. Проектът дистанционни електромери ни помогна да намалим загубите и вече имаме над 1 милиона монтирани дистанционни електормери в големите населени места, а клиентите ни са 1,7 млн. Обхванали сме повече от 80% от енергията, която доставяме на клиентите си с тези измервателни устройства“, похвали се Костадин Величков, член на Съвета на директорите на EVN от „Електроразпределение Юг“.

От 2005 досега в Пловдив област са инвестирани малко над 380 млн.лв. в инфраструктура, кабели, трафопостове, новата подстанция в Царацово.

През тази годна в район „Тракия“ ще бъде изградена нова подстанция „Евмолпия“, която ще снабдява с ток източната част и центъра на града.

Ще започне и строителството на нов диспечерски център в Пловдив, от който ще се координира цялата електроразпределителна мрежа в Югоизточна България. Той ще е в района на „EVN Топлофикация“ и в него ще работят 54 служители.  Паралелно с него в Стара Загора ще се изгражда втори подобен център, който при необходимост може да замести този в Пловдив.

EVN ще изгради и нов Клиентски енергоцентър на „Карловско шосе“, който ще замести сегашния на бул. „Шести септември“.

В „Топлофикация“ ще бъдат монтирани нови водогрейни котли с обща мощност 100 мегавата, които ще са заместваща мощност на старите централи „Юг“ и „Север“, а за работата им ще се използва газ.

От дружеството акцентираха и на новите електромери с дистанционно отчитане. След като преди 4 години проектът стартира в Повдив, вече се разрасна в цяла Южна България и са монтирани 1 милион. „Всички големи градове имат такива дистанционни електромери за отчитане на тока. Сега се монтират в Кричим, Перущица, селата от Родопската яка и Първомай. При тях отчитането се извършва на 30-о число в 12,00 часа, не е необходимо клиентите да осигуряват достъп до апартаментите и измервателните уреди. Чрез тази система има онлайн наблюдение и при опити за кражба нашите групи веднага реагират“, обясни Костадин Величков.

От дружеството се похвалиха и за успешното партньорство с 6 професионални училища в Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Бургас и Ямбол. 70 ученици се обучават в специалност „Електрообзавеждане на производството“, а първата изцяло оборудвана EVN класна стая е в ПГЕЕ в Пловдив.  По проект 4Професии на бъдещето с EVN са организирани срещи в часа на класа в близо 40 училища в 10 града, а инициативата “ Часът на Иви и Енчо“ дава знания на ученици от 2 до 4 клас за енергията и екологията.

Още по темата

В „Столипиново“ всички плащат за ток, във Войводиново частното енерго присъединено законно

ЕВН: 2750 са кражбите на ток за 2018-а, най-много са в Бургас, Стара Загора и Пловдив

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!