Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Швейцарската национална тв SRF снима репортаж за Пловдив и зона Тракия
Бизнес Градът Култура Пловдив 2019

Швейцарската национална тв SRF снима репортаж за Пловдив и зона Тракия

tic, SRF, plovdiv-press.bg, новини от пловдив, тракия икономическа зона
Основателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев дава интервю за SRF

Plovdiv-press.bg

Екип на швейцарската национална телевизия SRF снима репортаж за „Тракия икономическа зона“ и Пловдив – културна столица на Европа. Екипът, воден от Петер Балцли, кореспондент на медията за Източна Европа, 3 дни запечатваше с камерата не само емблематичните места в Града под тепетата, но и бързото му индустриално развитие. Филмът, който ще бъде излъчен през месец май, е част от поредица на швейцарската национална телевизия за държавите от Централна и Източна Европа, влезли в Европейския съюз от 2004 година насам.

В петък, първия ден от престоя си в Пловдив, телевизията засне работата на екипа на доц. Елена Кантарева по реставрирането на уникалните мозайки от Епископската базилика на Филипопол. Доц. Кантарева обясни, че мозайките ще бъдат експонирани в музейния комплекс, който се изгражда в момента със средства на фондация „Америка за България“ и Община Пловдив и ще бъде открит в края на септември. Според направените проучвания музеят в Пловдив ще бъде най-големият в Европа по площ на изложените мозайки, открити на място – над 2000 кв. м.

Доц. Кантарева обясни, че мозайките ще бъдат експонирани в музейния комплекс, който се изгражда в момента със средства на фондация „Америка за България“ и Община Пловдив

В петък телевизионният екип се срещна и с инж. Пламен Панчев. Телевизията засне интервюто с основателя на „Тракия икономическа зона“ на фона на построения от „Сиенит строителна група“ за 7 месеца завод на турско-немската компания „Одело“, в който ще се произвеждат фаровете на Мерцедес. Ден по-рано „Одело“ зае първо място в категория „Инвестиция на зелено“ в тазгодишната надпревара „Инвеститор на годината“, организиран от Българската агенция по инвестициите. Инж. Панчев изтъкна, че влизането ни в ЕС е повлияло положително за увеличаването на чуждестранните инвестиции. Относно афиширания по медиите проблем с набирането на работна ръка, той подчерта, че в региона на Пловдив общините, държавата, образователните институции и бизнеса работят заедно за качественото професионално образование. А и примерът с „Одело“ е показателен дали има такъв сериозен проблем – само за месец фирмата получи 2000 автобиографии от специалисти, кандидатстващи за 100 работни места. Петер Балцли сподели, че е силно впечатлен от бързото развитие на „Тракия икономическа зона“ и от многото нови строежи на различни фирми в зоната, които камерата документира.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...