Новини Пловдив Прес » Важно » Ново поражение за Тереза Мей – британският парламент отхвърли сделката за Брекзит
Важно Свят

Ново поражение за Тереза Мей – британският парламент отхвърли сделката за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей загуби втори ключов вот по споразумението за Брекзит, което сключи с Брюксел.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит, което  Тереза Мей успя да договори повторно с представителите на Европейския съюз  в Страсбург. Споразумението беше отхвърлено с 391 гласа „против“ срещу 242 гласа „за“.

Минути преди гласуването британският министър за Брекзит Стивън Баркли призова депутатите да подкрепят сделката на Мей. Понеделник вечерта британският премиер успя да постигне сделка за ревизирането на условията по развода на Великобритания с ЕС, но надеждата на британския министър-председател отново беше попарена от британския парламент.

Това е голямо поражение за плана ѝ за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Тя договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването ѝ начело на правителството, отбеляза АФП.

Камарата на общините на британския парламент отхвърли текста с голямо мнозинство и на 15 януари. Депутатите ще гласуват утре дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка – сценарий, от който особено се боят икономическите среди.

Мей заяви, че ако Камарата подкрепи идеята за излизане без сделка, то ще бъде задача на правителството да приложи това решение, предаде Ройтерс.

Тя поясни, че ако Камарата гласува утре за излизане без сделката, в четвъртък ще има гласуване дали да се отсрочи датата за излизане от ЕС, сега предвидена за 29 март. Ако тогава Камарата гласува за отсрочка, то правителството ще се опита да го договори с ЕС.

Мей обаче предупреди, че гласуване за излизане без сделка и за отсрочване на датата на излизането няма да разреши проблема. Тя допълни, че ЕС ще иска да знае какво искат да правят британците с удължаването на крайния срок. Камарата ще трябва тогава да каже дали иска да отмени прилагането на член 50 за излизане от ЕС или да има втори референдум за Брекзит, допълни тя.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пък каза, че сделката за Брекзит е мъртва. Той каза, че е време за общи избори.

Докато течаха дебатите в парламента и гласуването, пред сградата имаше протести на привърженици на Брекзит и на привърженици на оставането в ЕС, пише БТА.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!