Новини Пловдив Прес » Свят » Парламентът на Великобритания одобри отлагане на Брекзит
Важно Свят

Парламентът на Великобритания одобри отлагане на Брекзит

Британският парламент реши, че втори референдум за Брекзит няма да се организира. Това се случи по време на поредното гласуване на въпроси по темата за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Депутатите обаче одобриха предложението на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзит. „За“ това се обявиха 412 народни представители, а 202-ма гласуваха „против“. Ако идеята беше отхвърлена, Великобритания трябваше да напусне Общността на 29 март.

Предложението на правителството гласи, че ако парламентът прокара резолюция за одобряване на договореното споразумение с ЕС и рамката за бъдещите отношения до 20 март 2019 г., кабинетът ще поиска от Общността отлагане на Брекзит до 30 юни 2019 г. с цел приемане на необходимото законодателство за напускане. Ако Камарата на общините не одобри споразумението за напускане и работната рамка до 20 март, много е вероятно на срещата на Европейския съвет на 21 март да поиска ясна причина за всяко отлагане и че всяко отлагане след 30 юни 2019 ще изисква от Великобритания да участва на изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

Народните представители отхвърлиха и предложената от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин поправка с искане премиерът Тереза Мей да използва евентуално отлагане на Brexit, за да даде време на парламента да „осигури мнозинство за различен подход към „развода“ с ЕС.

Другата седмица Тереза Мей може да се опита да внесе споразумението с ЕС за трето гласуване в британския парламент. На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа „против“ срещу 242 гласа „за“. На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!