Новини Пловдив Прес » Важно » Решаващ вот във Великобритания – ще отложат ли датата на Брекзит
Важно Свят

Решаващ вот във Великобритания – ще отложат ли датата на Брекзит

Кулминация по сагата „Брекзит” – предстои трети пореден вот в британския парламент тази седмица. Снощи депутати казаха, че не искат Брекзит без сделка, а днес се очаква да гласуват за отлагане на излизането на Великобритания от Европейски съюз.

Депутатите ще бъдат попитани дали искат отлагане до 30 юни, за да бъдат приети необходимите закони за Брекзит. Но това може да стане само ако те одобрят сделката на премиера Тереза Мей до 20 март.

Така правителството може да направи трети опит да прокара сделката в парламента до тази дата. В противен случай отлагането може да е по-дълго и да съвпадне с провеждането на европейските избори през май, предупреди Мей.

Снощи британският парламент подкрепи предложението премиерът Тереза Мей да изключи напълно варианта Брекзит без сделка, нещо, което тя бе казала, че е невъзможно да направи. Депутатите приеха с 321 срещу 278 гласа поправено правителствено предложение за варианта без споразумение. Така се отхвърля възможността за „твърд“ Брекзит.

Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на Брекзит, ако депутатите не успеят да договорят път напред през следващите дни, заяви самата Мей.

„Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка, това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на чл. 50 (от Лисабонския договор). Такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само ако имаме налице сделка“, каза Мей пред парламента.

„Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни – след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март – това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50“, допълни тя.

По думите й по-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни министър-председателката.

Мей ще предложи  на депутатите да гласуват до 20 март предложение за свикване на нов вот по споразумението за развода, което договори с ЕС, съобщи правителството.

Постигнатото през ноември миналата година споразумение вече беше отхвърлено два пъти от британските депутати.

Ако този път бъде одобрено, Мей ще поиска от европейските ръководители кратка отсрочка на Брекзит – до 30 юни. Ако сделката обаче бъде отново отхвърлена, отлагането ще бъде след 30 юни и Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, се казва в предложението на Мей.

Британските депутати трябва да приемат споразумение за Брекзит с Брюксел, ако искат да елиминират риска от нерегулирано напускане на ЕС, каза по-късно говорителка на ЕС в Брюксел, цитирана от ДПА.

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!