Новини Пловдив Прес » Важно » Славчо Атанасов: Ако Тотев е кандидатът на ГЕРБ, ще има балотаж! С мен
Важно Интервю Мнения

Славчо Атанасов: Ако Тотев е кандидатът на ГЕРБ, ще има балотаж! С мен

slav40-atanasov, plovdiv-press.bg, novini-plovdiv
Славчо Атанасов

  • При такова писмо от Милчо Левиев бих си подал оставката от срам
  • Чудно е защо прокуратурата още не се е задействала за изплатените милиони на „Индра“ по Транспортния проект

Иван Тотев, Славчо Атанасов и Дани Каназирева отново са реалните конкуренти за кметския пост в Пловдив. За настоящия градоначалник биха гласували 27% , за депутата от Обединени патриоти – 19,8, а за лидера на Съюз за Пловдив- 17%. Тотев води , но не убедително, както преди 4 години, а изборите ще се решат на тежък балотаж, сочат резултатите от първото социологическо проучване в Пловдив, засягащо обществените нагласи към развитието на града и предстоящите местни избори. Изследването е на „Неохрон“ и е проведено през последната седмица на февруари, интервюирани са 710 пълнолетни жители на града. ПловдивПрес ще направи серия от разговори с евентуалните кандидати да управляват Пловдив в следващия мандат. Започваме със Славчо Атанасов

 

Интервю на Спас КУЗОВ


Г-н Атанасов, излезе сондаж на агенция „Неохрон“, резултатите показват, че сте втори, но с голяма разлика след първия г-н Иван Тотев и много малка пред третия евентуален кандидат за кмет – г-жа Дани Каназирева. При тази голяма разлика с първия смятате ли да се кандидатирате за кмет?

– Ако г-н Тотев е кандидатът на ГЕРБ, задължително ще се кандидатирам. Защото вече 8 години наблюдаваме един подход на управление, който руши моралните устои на града. Пловдив не заслужава това. Откакто той е във властта,

само за няколко години пред очите на пловдивчани фамилията на г-н Тотев стана една от най-богатите в Пловдив, а и в страната. Този модел е опасен за България

Защото всеки следващ кмет може да си каже: След като Тотев забогатя, докато е на власт, защо и аз да не направя същото. От 100 години Пловдив не е имал подсъдим кмет. Последният, който е бил подсъдим е Деню Манев, който управлявал през войните от 1914 до 1918-а. Деню Манев е осъден на две години затвор и глоба от 10 хил. лева, защото крал камъни от Бунарджика, за да си построи къщата. Печалното в неговата история е, че е бил най-мразеният кмет, народът се събрал и му разрушил къщата, после играли хоро върху руините.

В някои отношения г-н Тотев е много по-виновен пред пловдивчани от Деню Манев.

– Вие сте доста краен в изказването си за настоящия кмет. Прозират и лични мотиви, два пъти падате от него на балотаж?

– Не е така, изказвам мнението на много от пловдивчани. Но ще ви отговоря с една легенда за кан Крум и пленените авари. Когато Крум разбива могъщата аварска армия, той пленява техните велможи и ги пита: Защо рухна вашата велика държава? Те му отговорили: Държавата започна да се разпада, когато съдиите и някои управленци се съюзиха с крадците, разбойниците и клеветниците. Тогава народът изгуби вяра в нашите институции.

– Легенда, легенда – колко да е легенда, вие едва ли не подтиквате съда да вкара Тотев в затвора. Кой ще ви повярва, че това не е личен реванш?

– Няма такова нещо. А относно легендата, оставям на хората, на вашите интелигентни читатели, да си правят сами изводите.

– Пропуснахте да коментирате резултатите от сондажа на „Неохрон“?

– Не вярвайте на социологически агенции преди избори. В България има две сериозни агенции, които дават точни резултати. Няма да ги споменавам, за да не им правя реклама. Всички други социолози в момента са впрегнати да правят изследвания по платени поръчки на политически централи.  Вероятно подобно е и проучването на „Неохрон“ на г-н Николай Близнаков. Моите уважения към него, той е един нелош преподавател, но само ще припомня реултатите му от 2015-а година. Тогава

Близнаков предричаше категоричен балотаж между г-н Тотев и г-жа Дани Каназирева. Мен поставяше на шесто място в класирането,

като човек, който няма абсолютно никакви шансове да повлияе на изборите в Пловдив. Реалността обаче се оказа друга – на балотажа г-н Тотев ме „победи“, казвам го изрично в кавички, с 1000 гласа. За 306 хил. избиратели в Пловдив, това означава 0,04%. Същото беше положението и през 2011 година. И при двата балотажа до 1 ч през нощта съм кмет, а сутринта пловдивчани се събуждат с Иван Тотев.

– Твърдите, че изследването на „Неохрон“ е платено от политическа централа. Г-н Близнаков обаче не спомена подобно нещо?

– Всяко сериозно социологическо изследване е скъпо начинание и не вярвам г-н Близнаков, скромният университетски преподавател, сам да е финансирал този сондаж.

– Ясно е, че имате желание да се кандидатирате за пореден път на кметските избори. Как обаче ще убедите патриотичните сили да застанат зад вас, след като и в Пловдив, и в национален мащаб сте като орел, рак и щука. Не можете да се гледате, какво ли да работите в една посока?

– Местните избори и националните нямат нищо общо. На национално ниво сега предстоят избори за европарламент и изгледите Обединените патриоти да излязат с единна листа, не са големи. Но на едни местни избори ситуацията се променя и смятам, че има време патриотичните сили в Пловдив да се обединим.

– А ако претърпите провал на евроизборите, как за няколко месеца до есента ще се консолидирате? Навремето отнесохте доста подигравки, че като част от коалиция Лидер изкарахте едва 3500 гласа?

– Вярно е. Опонентите ми доста ме атакуваха, но по-малко от две години след това на местните избори отидох на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ. Затова твърдя, че националните избори нямат нищо общо с местните, където е застъпен силно мажоритарният елемент, особено за град като Пловдив. Освен това, считам, че когато става дума за Пловдив, моят вот е доказано мажоритарен.

Не крия опасенията си, че ако патриотите се явим поотделно на евроизборите, крахът ще е голям. И това ще е един много горчив урок. Много ми се ще да не научим урока си по трудния начин

Но пък ако успеем все пак да се обединим, резултатите ще са впечатляващи. Ще вкараме поне двама в европарламента.

Иначе, ако следим нагласите, евроизборите ще са класически мач – ЦСКА-Левски, разбирай БСП-ГЕРБ. Ако не направят сериозни грешки, и двете политически сили ще се представят изключително добре, което ще им даде сериозно самочувствие за местния вот наесен. Дори в Пловдив очаквам един много висок резултат и на БСП, и на ГЕРБ, въпреки г-н Иван Тотев.

– Не ви ли омръзна да сте вечният кандидат за кмет?

– Когато виждам, че градът се разграбва, че не са защитени интересите на обикновените пловдивчани, няма как да не се опитам да променя нещата. Още повече, че е предизвикателство да се изправиш срещу най-мощната партия в момента – ГЕРБ, която от 10 години управлява България. Да, вярно е че два пъти „губя“ на балотаж, не се срамувам от това. Но ще припомня, че от големите градове в страната само в Пловдив се стигна до балотаж. Във всички други градове ГЕРБ спечели на първи тур, дори се стигна до куриози като този в Бургас, където Димитър Николов взе над 85% от раз. Подобно беше положението в Стара Загора, София, Варна, Велико Търново, Благоевград.

– Бихте ли казали на г-н Тотев, „Иване, кажи си“, както навремето президентът Стоянов се обърна към премиера Костов?

– Първо, те бяха от една партия, а ние с г-н Тотев не сме, въпреки че сме коалиционни партньори на национално ниво. Но ако трябва някой да произнесе „Иване, кажи си“, то това трябва да е прокуратурата. Твърдя, като бивш кмет, че всяка голяма сделка на г-н Тотев е спорна. Като се почне с Транспортния проект, та до разправиите около Европейската столица на културата. Срамота е да посрещаме гостите с разкопан площад и затворени булеварди. Пловдив трябваше да е готов за това голямо събитие, а вижте какво има насреща – багери и дупки.

Освен това сегашната администрация работи бавно, шест години караха по инерция, защото ползваха проекти, разработени и спечелени от моя екип в моя мандат. Проекти за много милиони. Водният цикъл – 130 млн. лева. Прословутият Транспортен проект е за общо 44 млн. лв., ние го разработихме, а администрацията на г-н Тотев го изпълни по-възможно най-некадърния начин. Пълен провал. Този проект не работи, тръгнете по спирките, вижда се.

Чудно е още, как общината не си е поискала неустойки за тези 20 млн. лева, които даде на испанската фирма „Индра“. Това е за прокуратурата. Не знам защо още не са се самосезирали.

Господин Тотев трябва да си каже и защо финансите на фондация „Пловдив 2019“ са толкова неясни и непрозрачни. Те боравят с обществени пари.

– Да, но хората казват при Тотев нещата се случват, правят се ремонти, градът се променя, а Славчо откриваше обществени тоалетни?

– При мен също се случваха, но не биех фанфари. По мое време беше ремонтиран най-големият булевард на Пловдив – „България“, бул. „Източен“, за първи път от 50 години насам построихме нов мост – на Герджика, а на моста на Адата направихме цялостна реконструкция. Ремонтиран беше Асеновградският надлез. Възстановихме Археологическия музей. Направихме 6 нови детски градини, построихме 160 детски площадки. Над 80 хил. пловдивчани пътуваха с преференции в градския транспорт, детските ясли бяха безплатни.

Тогава Пловдив беше обявен от синдикатите за най-социалният град у нас. Местните данъци бяха сред най-ниските, а първото нещо, което направи г-н Тотев, беше да ги вдигне, някои ставки дори задминаха софийските налози

Това се отрази както на обикновените хора, така и на бизнеса. Много фирми избягаха и се регистрираха в съседни общини. Аз работех много тясно с гилдиите и за всяко важно решение се консултирах с тях, което сега не се прави. Имах екип от много кадърни и интелигентни специалисти.

Направихме 4 нови парка в града, и то с в пъти по-малко средства от дадените над 10 млн. лева за ремонт на Цар-Симеоновата градина. Вдигнахме ново кметство в район „Тракия“. И нещо изключително важно, но не така атрактивно –  построихме завода за отпадъци и решихме един огромен проблем за Пловдив. Откри го премиерът Бойко Борисов. При това съоръжението край Шишманци струваше около 44 млн. лева, а не 250 млн. , колкото струваше заводът на София.

При все че моят мандат съвпадна с най-голямата икономическа криза в света, ударила и България. Помните, че кризата започна през 2008, а пикът й беше 2010 г, по-голяма от Голямата депресия от 1929-1932 година.

Въпреки това успяхме да построим много обекти, на много по-ниски цени и с много по-добро качество. Каквото ние построихме и досега не е мръднало, а пловдивчани се умориха да гледат как сега постоянно се прави ремонт на ремонта. Отчетът за мандата ми от 2011 година стои в интернет и може да се прочете, но разни тролове все повтарят за тоалетните. Не виждам нищо срамно в това, че възстановихме 17 тотално занемарени обществени тоалетни. Културата на един народ се вижда и по тоалетните. Неслучайно много нашенци като отидат на Запад, после с години разказват какви чисти им били тоалетните.

– Назовете три важни неща, които трябва да направи един кмет на Пловдив още с встъпването си в длъжност?

Първо, да събере силен екип. Примерно на Иван Тотев му липсва екип и затова той често греши и то при вземането на важни решения. Той се е обградил с хора, които много му отстъпват по експертно ниво. Моят екип беше много по-силен.

Второ – кметът трябва да е диалогичен, да умее да работи с гилдиите, да се среща както с експерти, така и с обикновени хора, да получава обратно мнение. А не като си науми нещо и край. Тогава се раждат недоумиците, а фрапиращ пример е кръговото на Водната палата, което струва на пловдивския данъкоплатец над 1,2 млн. лв и едно шадраванче за 80 хил. лева. И това, при положение че още от мое време имаше изготвен проект за две нива, като „Марица-юг“ трябваше да мине под моста.

Трето – да има приемен ден.

– Пловдив е Европейска столица на културата. Вие усещате ли го?

– И този проект започна по мое време и дори основите на концепцията я писахме в моя мандат. Ще припомня една история. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков, не е тайна, че е добър приятел на Иван Тотев, агитираше в чужбина за София. Имаше още един министър, който също агитираше за столицата. Тогава се свързах с премиера Борисов и му казах, че тези не са министри на София, а на цяла България. Чест прави на Борисов, че се намеси и те спряха агитацията. Ще припомня, че създадохме инициативен комитет, в който влязоха безспорни авторитети, както отляво, така и от дясно. В екипа работеха Анастас Бадев – три мандата зам.-кмет по културата, писателят Александър Секулов, театроведът Пенка Калинкова, която беше общински съветник от БСП. Къде са хора като Божана Апостолова, Йохан Девлетян? Грехът на Тотев е че силно политизира и тази сфера. Отделно са пръснатите пари за откриването през януари.

За 50 минути се хвърлиха 3 млн. лева, като от тях 2,4 се дадоха на немска фирма. А за капак хореограф на ансамбъл „Тракия“ при спектакъла беше германец, при положение че имаме такъв безспорен специалист като проф. Даниела Дженева,

която е призната на международно ниво. Ние в света сме известни с културните си дейци и със спортистите, а не с булеварди,  магистрали или хотели. Знаят ни с имена като Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Николай Гяуров, Христо Стоичков, Григор Димитров, Бербатов.

Срамно е, нито един от авторитетите в културата да не е привлечен в подготовката и участието в Европейка столица на културата. Не коментирам качеството на шоуто, на един му харесало, на друг – не, това е друга тема. Но аз се питам къде например е трупата на Нешка Робева? Тя щеше да свърши чудеса в един такъв спектакъл. Говорил съм с хора от културните среди, казаха ми, че са били готови да направят представление без пари, без да искат хонорари, за тях е въпрос на чест за България. А последното, което се случи с откритото писмо на Милчо Левиев? Това е световен авторитет, велик музикант. Ако бях аз, щях да потъна от срам и да си подам оставката.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!