майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Свят » СНИМКИ Терористът от Нова Зеландия пусна видео от касапницата във Фейсбук
Важно Свят

СНИМКИ Терористът от Нова Зеландия пусна видео от касапницата във Фейсбук

Брентън Тарант се пуснал на живо във Фейсбук, докато извършвал нападението novini-plovdiv-press
Брентън Тарант се пуснал на живо във Фейсбук, докато извършвал нападението

Брентън Тарант – това е името на единия от атентаторите, които атакуваха две джамии в новозеландския град Крайстчърч. По последни данни броят на жертвите на нападенията е 40, а още 20 души са ранени.

Именно Тарант е заснел нападението си с телефона си и се е включил на живо във Фейсбук.

17-минутното брутално видео вече е свалено от социалната мрежа, но потребители успяха да запечатат лицето му. Той се заснема първоначално в колата си, където се вижда лицето му, след което обръща камерата, очевидно я поставя на главата си, като в кадър попада пушката му, и досущ като в някоя компютърна игра нахлува в джамията и започва да стреля.

Преди да извърши нападението Тарънт публикувал в Туитър манифест от 37 страници със заглавие Великата замяна“, в който обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа с обикновено детство, без сериозни проблеми и без висше образование, тъй като не било интересно, съобщава Kanal 3.

„Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!

Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила… Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция.“

От кадрите става ясно, че е снимал с екшън камера. Мъжът е в специално облекло и кара към джамията „Ал Нур“ в центъра на града. След това той паркира и взима оръжието си и влиза в джамията. Във видеото се вижда, че в колата си той пренася редица оръжия.

Вижда се още, че мъжът прекарва няколко минути в джамията и презарежда пушката си няколко пъти. В един момент той излиза от джамията и отива до колата си, за да смени оръжието. Тогава стреля по хора по улицата, а след това се връща отново и систематично почва да стреля по хората.

После напуска, застрелва минувач и бяга с колата си.

Властите повишиха нивото на опасност за страната от ниско във високо.

Тарънт вече е задържан с още трима души, сред които има и една жена. По последни данни броят на жертвите на нападенията е 40, а още 20 души са ранени.

Премиерът на тихоокеанската островна държава Джасинда Ардърн на пресконференция обяви официалния брой на убитите вследствие на терористичното нападение срещу двете джамии. „На този етап може да потвърдим смъртта на най-малко 40 души, заяви тя.

По думите на Ардърн новозеландската полиция задържа четирима души. „Засега няма информация, че тези хора имаха съучастник“, посочи още министър-председателят.

Още новини по темата

Стреляха в две джамии в Нова Зеландия, има много жертви

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...