Новини Пловдив Прес » Свят » Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни
Свят

Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

Британският премиер Тереза Мей обяви, че е поискала отлагане на Брекзит до 30 юни. „Написах тази сутрин писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни“, каза Мей пред британския парламент. Излизането на Великобритания от ЕС бе планирано за 29 март.

„В качеството си на премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни“, заяви още Мей, цитирана от Ройтерс.

Европейски представител потвърди, че Туск е получил официално писмо от британската премиерка с искане за отлагане на Брекзит. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също потвърди, че ЕС е получил от Великобритания искане за отсрочка, съобщи ТАСС, цитирана от БТА

Това отлагане, близо три години след като британците гласуваха на референдум страната им да напусне ЕС, прави Брекзит несигурен и може да тласне процеса в хаос. Опциите, които остават сега, са излизане от съюза със споразумението на Мей, по-дълго отлагане, неорганизиран Брекзит или дори нов референдум.

Още преди Тереза Мей да изпрати писмото с искането си председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит на срещата в четвъртък и петък в Брюксел.

Юнкер каза пред германското радио Дойчландфунк, че преговорите за отлагане на Брекзит вероятно ще трябва да продължат следващата седмица. „Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в правителството ѝ, нито в парламента“, допълни той.

Франция заяви, че Европейският съюз не може да одобри автоматично отлагане на Брекзит, както пожела по-рано днес британският премиер Тереза Мей, предаде Ройтерс.

„Позицията на Франция е много проста – британският премиер трябва да ни обясни колко дълго и за какво иска отлагане и да ни предостави гаранции“, каза говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Той предупреди, че „отлагането обаче не е нито автоматично, нито сигурно“.

Германия приветства искането на Великобритания за отсрочка, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. По думите му на срещата на върха на ЕС утре този въпрос ще бъде обсъден подробно. Той обаче не прогнозира дали тогава ще има конкретен резултат.

Минути след писмото на Мей от Европейската комисия предупредиха, че ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е предупредил в телефонен разговор Мей, че без свикването на избори във Великобритания, институциите на ЕС ще бъдат изправени пред „трудности и правна несигурност“.

 

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!