Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Дани Каназирева: Пловдив се управлява еднолично от фамилия Тотеви
Важно ИЗБОРИ 2019 Мнения

Дани Каназирева: Пловдив се управлява еднолично от фамилия Тотеви

Дани Каназирева
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!
  • На Тотев неистово му се иска пак да бъде на балотаж със Славчо, защото му е най-удобен
  • Имаме един човек в 10-хилядна администрация. И ми звучи нелепо да се твърди, че участваме в изпълнителната власт

Иван Тотев, Славчо Атанасов и Дани Каназирева отново са реалните конкуренти за кметския пост в Пловдив. За настоящия градоначалник биха гласували 27% , за депутата от Обединени патриоти – 19,8, а за лидера на Съюз за Пловдив- 17%. Тотев води, но не убедително, както преди 4 години, а изборите ще се решат на тежък балотаж, сочат резултатите от първото социологическо проучване в Пловдив, засягащо обществените нагласи към развитието на града и предстоящите местни избори. Изследването е на „Неохрон“ и е проведено през последната седмица на февруари, интервюирани са 710 пълнолетни жители на града. ПловдивПрес ще направи серия от разговори с евентуалните кандидати да управляват Пловдив в следващия мандат. Продължаваме с Дани Каназирева. 

Интервю на Ваня ДРАГАНОВА

– Не е ли вече банален мачът Тотев – Славчо – Каназирева?

– Това е реалността. Не знам дали Тотев ще се кандидатира, нито дали Славчо ще участва, ние също не сме излезли с официална позиция, но е факт, че не се очертава голяма промяна спрямо предизборната ситуация през 2015 г.

– А очаквате ли този път балотажът да бъде друг?

– Искрено се надявам.На Тотев неистово му се иска пак да бъде на балотаж със Славчо, за да може пак да разиграе пак сценария от предишните два вота. За него Славчо е най-удобен. Първо, два пъти е падал от него, второ, раздорите между Патриотите отслабват позициите на Славчо. Аз лично се надявам на промяна, защото нашите три кандидатури всъщност очертават три избора: да изберем това, което уж не харесваме – настоящето; да заложим на миналото, защото не харесваме настоящето; или да бъдем по-смели в претенциите си и да поискаме смяна на модела. За мен лично няма как да бориш статуквото с миналото.

– А как ще убедите хората, че вие сте гаранцията за смяна на модела, като „Съюз за Пловдив“ имаше трима зам.-кметове в районите в началото на мандата, а и досега има един?

– Имаме един човек в 10-хилядна администрация. И ми звучи нелепо да се твърди, че участваме в изпълнителната власт. Пловдив се управлява еднолично от фамилия Тотеви и техния тесен приятелски кръг. Един човек сред 10-те хиляди на общински заплати не ни прави част от управлението.Те районните кметове на практика не управляват, какво остава за зам.-кметовете. А и точно в район „Централен“, където заместник е Веселин Козарев, сме се молили по сигнали на граждани за едни пейки, но и това не успяхме да осигурим и ги купихме, защото ни е срам.

– А защо не изтеглихте Веселин Козарев, щом не можете да се преборите дори за едни пейки?

– Това е много хубав въпрос, но все пак в някаква степен Козарев е полезен на хората, които подават сигнали, защото се опитва да им помогне. Заместникът ни в „Източен“ Николай Киров беше уволнен, когато се набърка в циганските истории започна да налага ред – всяка седмица освобождаваше по 4 апартамента в „Столипиново“ от роми неизрядни наематели. С това накърни нечии интереси, вероятно лично на Тотев. Георги Попов пък отдавна напусна зам.-кметското място в „Западен“. Така че „Съюз за Пловдив“ е единствената организация, която никога не е управлявала – нито на местно, нито на национално ниво.

Никога не съм се страхувала да нося отговорност и бих поела своята, ако в този мандат поне едно управленско решение на „Съюз за Пловдив“ беше прието или изпълнено, но няма такова. Внесли сме десетки предложения, които или не се подкрепят, или, ако се приемат, не се изпълняват. През целия мандат липсва диалог и всякаква нормална комуникация с Тотев, напротив, наблюдаваме надменност и пълно неуважение. По нито една важна тема за града нито веднъж не е взето предвид направено от групата на „Съюз за Пловдив“ предложение, нямаше обсъждане нито за инфраструктурните проекти, заложени в бюджетите на града, нито за промяната в данък МПС, нито за проблемите в трафика, нито за Европейската столица на културата, нито за увеличението на цените за паркиране и много други. Това просто не е нормално.

– Финансовото състояние на общината не е розово. Не се ли страхувате, че ако спечелите кметските избори, ще влезете в една на практика разорена община?

– Да, така е. Аз не знам отвътре как са нещата, защото не ни допускат до кухнята. Това, което виждаме, е, че много милиони левове бяха изхарчени в този мандат, и че в първите месеци на тази година приходите на общината са наполовина от ежемесечните й разходи. Така че финансовото състояние е повече от притеснително. Но ние предупреждавахме за това – няма как да се теглят безразборно милиони левове кредити и при обществените поръчки да се сключват договори на цени, в пъти по-високи от действителните, и общината да бъде стабилна. Затова и се изисква голяма смелост, воля и силен екип, за да бъде стабилизирана общината. Аз не казвам, че това ще го случа сама, но ще направя един силен експертен екип, който да вдигне община Пловдив на крака.

– На финала ще ви върна към изследването на „Неохрон“ на Николай Близнаков. Има съмнения, че е поръчано от вас. Вярно ли е?

– Категорично не. Ако от това изследване трябва някой да е недоволен, трябва да съм аз, защото не вярвам, че Славчо е преди мен. Ако проучването беше поръчано от мен, най-малкото щяха да съм преди Славчо.

– Кое е посланието, с което ще се опитате да убедите хората да гласуват за вас?

– Бих искала да имам шанса да покажа, че може да съществува друго поведение, друго отношение, друго възпитание, компетентност, диалог, уважение, друг модел на управление, който отива на Пловдив като на втория по големина град. Истински се надявам да имам шанса да покажа, че това може да се случи в нашия град.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...