майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » И рече Борисов: Лазаре, стани! И СДС влезе с двама в листата
Важно Мнения Съботен цикъл

И рече Борисов: Лазаре, стани! И СДС влезе с двама в листата

  • Да те подпомогнат с електорална потентност, това не е ли трети пол в политиката

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Чисти води извират от гънките на Родопа планина. Мъдри хора пият тия чисти води и много мъдрост и свеж хумор дължим на живелите и живеещите по тези места. Е, соленичък е понякога родопският хумор, но пък как иначе ще е хумор.

То и не само в Родопите посоляват шегите си. Спомнете си Елин Пелин и неговите шопски задявки. Нали светиите били решили човешкото зачатие да бъде като божието – безтелесно и само чрез духа. Тогава Св. Йоан Златоуст поканил колегите си светии на обяд. Нагостил ги с вкусна агнешка чорба. Като кусали чорбицата, един след друг светиите се провиквали – Йоане, чорбата е безсолна…

Св. Йоан Златоуст тръгнал между гостите си с купичка сол в ръка и като сеяч на нивата, поръсвал гозбите на гостите си и те доволно и апетитно засърбали.

Тогава св. Йоан Златоуст им казал – то и зачатието човешко може да е безтелесно, както е било божието, но ще е безвкусно, каквато е чорбицата без сол… То, всъщност според апокрифа, разработен от Елин Пелин, дотогава св. Йоан Златоуст си е бил само св. Йоан. След като изрекъл току що цитираната от нас мъдрост, колегите му извикали в един глас – златни ти уста, Йоане! И оттогава до днес, та и в безкрайните бъднини св. Йоан е станал и ще остане св. Йоан Златоуст.

Някъде преди половин век имаше по този сюжет направена българска филмова новела. Не съм го откраднал този сюжет, преразказах ви го, доколкото си го спомям. За да се договорим, че шега без солчица трудно бива. И за да се предпазя от упреците, че родопската лакардия, която също ще ви преразкажа, е малко нецензурна. Без да е пресолена!

Настъпила е нощта след дългия ден на сватбата. Поуморените от веселието сватбари са се кротнали и изчакват сакралното червено петно върху брачната постеля. Чакат, чакат, но старицата от журито не се появява с окървавената постеля върху протегнатите си ритуално ръце.

Тогава, най-неочаквано, пред гостите се явява, доста омърлушен, самият младоженец. И с тъжна, но настоятелна молба се обръща към отдавна женения си по-голям брат – бате, ела, само ми га зае.и, пък я сетне шъ си га дое.а…

Родопчани използват тази притча, когато искат да усмеят някой, който се опитва да прикрие безсилието си, като се прилепва към силния, за да минава и той за потребен. А на нас ни е нужна, за да потърсим едно по-веселичко тълкувание на странното явление в нашия политически живот, доста жалко и смешно пародиращо Библията.Тези дни г-н Б. Борисов каза на мъртвата партия СДС – стани и ходи! Както това е направил Христос с библейския Лазар.

То, СДС, жив или мъртъв, е по-старият брат но ГЕРБ. Партия е съществително в женски род, но пък при този род някак си не върви прилагателното импотентен, та ще я караме малко наопаки. СДС няма електоралната потентност да вкара свой депутат в Европейския парламент. Лидерът на ГЕРБ Б. Борисов разпорежда на заместника си Цв.Цветанов, а чрез него и на партията си да даде две напълно избираеми места на две персони от електорално импотентния СДС. Толкова! Каквото каже Бойко, това става и у нас, и в Европа.

Оправданието на този повече от фелдфебелски маниер на предизборна кампания се търси в призива на лидера на ЕНП Жозеф Дол партиите от неговото европейско политическо семейство да обединяват усилията си. Едва ли г-н Дол е имал предвид разпорежданията на г-н Борисов.

Да, но г-н Борисов толкова много я обича тази дума „разпореждам“, че ако един ден църквата реши да го канонизира за светец, светото му име ще св. Бойко Разпоредителя.

Партия, това е организация за завладяване на политическата власт или за въздействие върху нея. Това е дефиницията на Макс Вебер за политическа партия. СДС и ГЕРБ са партии от едно европейско семейство, но са различни все пак, с различни идеологии, програми и най-вече различни партийни елити.

Нормално е да се разсъждава, че всяка една от тези партии ще работи, за да бъде подкрепена от свои избиратели, повярвали на възможностите й да упражнява полезно за народа и държавата политическата власт. Прието е да се правят предизборни и следизборни коалиции на партии със сходни управленски намерения. Но сега не сме свидетели на такава. Авторитарният водач на голямата партия разпорежда кръвосмеситен политически брак. Или по-точно, както е казано в родопската притча, по-потентният брат да се погрижи за политическото и управленско потомство на по-нефелния.

А сме тръгнали да се плашим от разните джендър идеи и парадите на истинските физически и физиологични гейове.

Ако предположим, че и в двете визирани партии е имало и има активисти, които усърдно са работили и са се подготвяли да заслужат място в изборните листи и евентуално да бъдат избрани за евродепутати, за да се реализират в мечтания от тях Европарламент, какво става сега с амбициите и усърдието им? Сега там ще отидат посочените от всемогъщия. Какво става с демокрацията и равния шанс? Чие е бъдещето? На умните, усърдните и подготвените или на подмазващите се? Държавата, управлявана от първите или държавата, управлявана от вторите, е по-добра за живеене?

В учебниците е казано, че една партия се бори, за да завоюва политическата власт. За да може, като завоюва политическата власт, да излъчи от редиците на елита си изпълнителната власт или висшата държавна администрация. За да може тази висша държавна администрация да работи с ум и сърце, със знания и умения за добруването на населяващите тази държава. Докато четяхме учебниците, вярвахме, че това е така.

После тези, които никога не са чели въпросните учебници и никога няма да ги четат, ни убедиха и ни убеждават с действията си, че тези, които съставляват и оглавяват партиите, се борят за завладявене на политическата власт с различи намерения и цели. Обикновено добруването на населяващите тази държава не е сред приоритетите им.

Един пример в това отношение от съвсем близкото ни минало. Г-н Христо Бисеров беше водещ активист на две много мощни за времето си партии СДС и ДПС. Беше заместник-председател на Народното събрание… После беше подсъдим за предполагаеми мащабни престъпления. После беше оправдан. Но не пожела да се върне към активната политика. Тези, които се надсмиват над учебниците, казват че това е така, защото си е взел, каквото е бил намислил да си вземе от политиката. А нас учебниците ни задължават да го броим за реализирал се политик.

Такива примери могат да се намерят из целия политически спектър, защото…

Ето сега пак се завърза гълчава около апартаментите на г-н Цветан Цветанов, зам.-прдседател на ГЕРБ и шеф на парламентарната му група. Това може да е предизборно говорене, може и да не е. Но обикновените хорица не правят разлика между двете. Ще взема човекът, каквото може, докато е на власт, обикновено казват те. Иначе като си отиде на село (Г-н Цветанов е роден в София, но тук по-скоро става дума за роднинския и приятелски кръг) хората ще му се смеят, че е бил на власт и нищо не е закачил от властта – балама!

Каквото и да си говорим, така я разбираме ние властта. И тия, които се борят за нея с по-егоистичните си цели, и тия, които им завиждаме за възможностите, които тя им дава да се нагушат. Кой ще каже коя от тези двете групи граждани и селяни у нас е по-вредна за напредъка на родината ни? Пак ще ви напомня често повтаряна притча.

В онова притчовото време селско момче завоювало голям български град, както младият Растиняк от литертурната класика е тръгнал да завоюва Париж. До висока позиця се докопало селянчето, много забогатяло, разкошни палати построило, накупило файтони и салтанати. И поръчал да доведат дядо му от село, за да му се похвали. Дошъл дядото, гледал, мълчал. Накря попитил внука си – ти приятел лекар и приятел адвокат имаш ли? Нямам, отвърнал погражданеният селянин. Нищо не си направил тогава, казал дядото и поискал да го върнат на село.

Г-н Цветан Цветанов може и всякакъв да го наричат, но е практичен, сигурен съм, че има своите адвокати, може да са му и приятели. Макар, че в притчата лекарят е по-важната фигура, на него не му е нужен, той е спортист.

Между другото, това че БСП не постави г-н Станишев водач на листата си за евроизборите, е по-свеж ход в нашата политика. И нещо като връщане към отдавна захвърлените учебници. В политиката, пак според учебниците, личността трябва да се лансира не според ранга на високата длъжност, до която по една или друга причина се е докопала, а според мащаба на доверието, което привлича в момента. Елена Йончева има засега това доверие.

И ще бъде жалко, ако не само на това доверие, а и на някакво разпореждане на г-жа Нинова г-жа Йончева дължи водещото си място в листата. Казваме жалко, а не безперспективно. Никога не е безперспективно, нали чисти води извират от гънките на нашите планини.

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...