Quantcast
Новини Пловдив » Важно » В казуса с продадените на частници паркове невинни няма
Важно Мнения

В казуса с продадените на частници паркове невинни няма

Сечта в парка доведе до много протести.
Заради този парк имаше много протести.
  • Бившият зам.-кмет и автор на ПловдивПрес инж. Александър Константинов припомня как  паркове и градинки се оказаха частни.
Александър Константинов

Усещате ли как гражданите вземат съдбата на града в своите ръце? Ще ви припомня няколко казуса, които обединиха хората, без да се намесват партиите. Преди време хората успяха да спасят градинката на блоковете на улица «Пере Тошев». В Съдийския квартал се вдигнаха в защита на правото да имат детска градина. На ул. «Сава Муткуров» хиляди се борят да спасят зелена площ от почти 18 дка. Сега се вдигнаха гражданите на ул. «Капитан Райчо», а общината се отказа да продава последните зелени 22 дка до мол «Пловдив». Могат да се посочат още примери, но и тези са достатъчни, за да докажат трайна тенденция в града. Защо се стигна до това?

 

Проведената реституция в Пловдив роди неща, които нямат обяснения. Ще ви припомня, че съдът върна на собствениците фонтана пред общината. През 2007  г. се наложи да се спасява паркът на ул. «Родопи»,  също реституиран от съда. И в двата случая общината беше принудена да заменя вече частните имоти с общински, за да спаси важни за общината обекти. Подобни примери има още много в Стария град, в «Капана» и в други централни квартали, а островът Адата и сега е един от парадоксите. Наследници получиха част от Младежкия хълм, независимо че е защитена от законите територия, а в район «Тракия» се води над 10 години съдебна битка за 200 дка прекрасна земя, която, ако стане частна, ще бъде застроена.  Представяте ли си, ако в древния Рим е имало създадени документи сега техните наследници щяха да си поискат целия град. Общината ще плати 600 000 лева за 250 квадратни метра до Пощата само за да може да реши една язва в центъра на града. Тоталната реституция проведена през 90-те години, без да се защитят държавните и общинските интереси, доведе до трудни решения и ситуации в ущърб на хиляди граждани.

 

Втората причина са модните за началото на века публично-частни партньорства. При тези партньорства по правило общината беше донор, а частният инвеститор – бенефициент. Примери има колкото искаш: „Международен панаир ЕАД” Пловдив, Увеселителният парк до Гребната база, Екологичният завод и десетина подарени терена с договори за инвестиции през втория мандат на Чомаков. От тях, единствено партньорството за Екозавода се оказа удачно и в полза на пловдивчани, защото съоръжението работи и е в пъти по-евтино от това в София.

Имаше и такава форма за публично-частно партньорство – общината дава терена, а фирмата обещава да инвестира милиони, които по-късно си стопяват до нищо. Сега общината няма разсадник, а теренът до хотел «Санкт Петербург» ще се наложи да се купува обратно. По този път 140 дка прекрасна гора до Гребната база стана частна собственост и рано или късно ще се застрои с поредните жилищни блокове.

 

Третата причина е безогледната продажба на общински имоти от всички кметове от началото на прехода. Общината получи хиляди имоти през 90-те години. Държавата също прехвърли на общината много имоти, основно на военните. Благодарение на „ усилията” на всички кметове над 90% от тези имоти вече са частни. Вместо да се изградят паркове, детски площадки, детски градини и ясли, училища, управляващите решиха да пълнят бюджета на общината с пари от продажби на имоти. Десетки бензиностанции се изградиха на общински терени. На общински терени се изградиха хотели, частни училища и ресторанти. Почти всички супермаркети на големите търговски вериги са изградени на бивши общински терени. Държавата също не остана назад в съревнованието и продаде даже емблематичната Сточна гара.

В тази история няма невинни. Прави ли ви впечатление, че никоя голяма партийна централа не заема категорична позиция по тези проблеми? Първо, през годините за тези решения са гласували и управляващи, и опозиция. В архивите на Общинския съвет има решения, гласувани с над 90% мнозинство, които сега са срам за всеки взел участие в тях. Второ, благодарение на тези решения строителният бизнес построи десетки хиляди жилища и продължава да застроява всеки свободен терен. Никой не иска да застава срещу бизнеса. Този икономически модел е вече изчерпан, защото свършва ресурсът за разпределение. Затова се работи по нов Общ устройствен план, който ще разшири строителните граници на града в посока на юг и запад. Това са последните земи на града в рамките на общината, на които може да се строи. Околовръстното шосе затваря един кръг около града, който е естествена граница на строителните набези. След това ще трябва да погълнем съседните общини.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...