Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » След бурни дебати: Прехвърлиха 1 милион от Тютюневия град на площад „Централен“
Важно Градът Общество Пловдив

След бурни дебати: Прехвърлиха 1 милион от Тютюневия град на площад „Централен“

Галина ГЕОРГИЕВА

1 милион лева предвидени за Тютюневия град се пренасочват за ремонта на площад „Централен“. Решението бе взето днес след бурни дебати на сесията на ОбС с 26 гласа „за“, 15 „против“ и 4 „въздържал се“. Предложението на микрофон бе направено от финансиста на Общината Виктория Чавдарова, която обясни, че средствата са от държавния бюджет и трябва да се изразходят до края на годината, в противен случай парите трябва да се връщат. Тя обяви, че средствата за площад „Централен“ остават същите, тъй като от общата сума около 18 млн.лв.  се отнема 1 милион от собствени приходи. Отделно 1 275 000 лв. да бъдат осигурени за съфинансиране на проекти по „Региони в растеж“ , като  275 хиляди лева да са за сметка на местните приходи. Тя предложи още в  бюджета на „Западен“ да бъдат включени 120 000 лв. за обект с УПИ за облагородяване, което включва събаряне на опасни постройки, изграждане на нови 20 паркоместа, реномиране на площадка на домашни любимци. Парите да са за сметка на собствения бюджет на община Пловдив.

Предложенинията изненадаха съветниците от опозицията и те подеха атака към ГЕРБ. В продължение на близо час в залата се разрази горещ дебат и въпреки призивите да се отложи точката, тя бе гласувана и приета. „ Само два месеца, след като гласувахме бюджета на Пловдив има доста сериозен ремонт. Тази ваша практика продължава от 7 години и е порочна. Не е нормално служител на общината да излезе и на микрофон да зачете за една минута предложения за прехвърляне на милиони от бюджета на общината. Някой може ли да каже за какво отиват тези пари? Ако ще я караме така, дайте да предложим за разширение на бул. „Марица-юг“ 4 милиона, примерно, без да е минало в комисии. Как става това“, скочи  Слави Георгиев от НФСБ. Колегата му от ВМРО Камен Шишманов го подкрепи. „ Не е нормално без предложението да е гледано в комисиите на ОбС, тези пари да ги гласуваме. Защо толкова време защитаваме Тютюневия град и изведнъж сега му отнемаме 1 милион, каква е причината. Какво касае спешността за това предложение“, попита зам.-председателят на ОбС.

„Всичко тече, всичко се променя. В този динамичен свят не можем да останем на едно ниво, стратегиите в света сега се правят за три години, а не за 30. Това е добро управление на финансите на една община и тези пари ще се пренасочат там, където има най-добър ефект за общината“, защити предложението Веселин Маневски от ГЕРБ.

Председателят на Съюз за Пловдив Дани Каназирева попита дали това означава, че общината се отказва от Тютюневия град, а зам.-кметът Розалин Петков отговори отрицателно.

„Аз не разбрах къде е това УПИ 51 в „Западен“. Попитах г-н Кацарски, а той отговори, че не знае. Това е абсурд. Не знаем какво се случва в Тютюневия град. Това означава, че нито една от точките в апликационната книга, с която спечелихме Пловдив – Европейска столица, не се изпълняват. От групата на БСП искаме точката да се отложи и когато кметът Иван Тотев обясни защо трябва да се отнема този един милион и предложението се гласува в комисиите, ще го обсъждаме“, настоя общинският съветник от БСП Иван Петков.

„УПИ 51 се намира зад Студентски общежития на ул. „Царевец“, където има три полуразрушени къщи на „Жилфонд“. Там живееха хора, които настанихме в други жилища. Сега трябва да премахнем тези сгради, които са опасни, искаме да облагородим района, да направим 20 паркоместа, да разширим площадката за домашни любимци“, започна да изброява кметът на район „Западен“ Димитър Колев. Той припомни, че преди две години там е имало пожар.

Пепа Деведжиева от РБ също предложи точката да се отложи, докато не бъдат запознати общинските съветници с предложенията.  Подкрепи я и общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски с аргумента, че общинската фондация „Пловдив 2019“ трябва да даде съгласие за отнемането на 1 милион. „Нека видим тяхното съгласие и да не ги цензурираме“, призова Послийски, който се слави като един от съветниците, които често критикуват фондация „Пловдив 2019“.

Д-р Лилия Учкунова от НФСБ призна, че е объркана и не знае как да гласува. „ Аз съм „за“ предложението, което касае район „Западен“, но не съм съгласна с опита, който вече години наред се прилага в ОбС да се предлагат важни точки на микрофон“, сподели д-р Учкунова.

В залата колегите й от ГЕРБ започнаха да се смеят и се наложи председателят Савина Петкова да им прави зебележка. „Колеги отдясно на залата, това, което казва д-р Учкунова е абсолютно вярно. Може да си спестите подигравателните подмятания от място“, обърна се към съветниците от ГЕРБ Савина Петкова. „ Разберете, ние работим за Пловдив, няма партии, няма ляво и дясно“, продължи д-р Учкунова.

От ГЕРБ запазиха мълчание и в крайна сметка точката бе приета.

Още новини по темата

ВИДЕО Отрязаха „Мека топлина“ от 21 дка в Западен

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...