Новини от Пловдив » Кино » Динозаврите на Ново село оживяха в сериал по Спилбърг и Стругацки СНИМКИ
Кино Култура Палитра Пловдив Регион Стамболийски

Динозаврите на Ново село оживяха в сериал по Спилбърг и Стругацки СНИМКИ

dinozavri19, plovdiv-press.bg, novo-selo
Гипсовите фигури на новоселските динозаври оживяват в сериала на Шопов.

Plovdiv-press.bg

Динозаври, раздрънкан джип с малко раздрънкано джипче край първобитни човеци, летящи чинии и богове оживяват в праисторическата сага на българския режисьор и художник Димитър Шопов. Епизод от лентата беше представен наскоро като изложба в галерия L’UNION в Пловдив.

Филмовата сага е вдъхновена от атракцията край Ново село, наречена Музей на Сътворението и създадена по идея на кмета Тодор Атанасов. Самостоятелната изложба на Димитър Шопов всъщност е реквизит от сериала, а самият реквизит копира новоселските динозаври и всички други „обитатели“ на бутафорния атракцион.

Старата ГАЗ-ка
Раздрънкания джип с малкото припкащо джипче

Джипът пък е старият мерцедес МL на кмета Атанасов, но понеже филмът нахлува в естетиката на абсурдите, до него припка малко джипче. Сюжетната линия се носи от неандерталците, които са високоинтелигентни за времето си хора мъж и жена от бетон, съддадени предимно да се размножават. Всъщност времето в сериала е относително по Айнщайн и е измислено от кмета Тодор Атанасов, където Космосът и миналото са омешани като салата от кнауф, слама, вар, зелена и червена боя.

Втората сюжетна линия в подредените като разпилени детски играчки динозаври, джипове, маймуни и друг реквизит, е базирана на провала и е вдъхновена от древния Рим, Египет, Дарвин, Космоса, Първата и второта световни войни, обяснява Димитър Шопов. Вероятно затова като войници са подредени бойна колесница (която може да мине и за римска, и за циганска за кушиите по Тодоровден), оръдия – от черешовото топче до 122 мм гаубица, натоварена на каруца, разбира се. Няма как да мине без РК1, или популярната ръчка количка, едноместна.

Шопов надгражда идеята на кмета Атанасов, като вкарва в света на абсурдите космонавти, марсианци, луноходи и първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг. Поне това се подразбира от астронавта, развял американския флаг, въпреки, че в света на Сътворението нищо не е сигурно. С насищането на извънземния елемент Димитър Шопов рязко се доближава до фантастичния свят на „Зоната“ на братя Стругацки, а героите се превръщат в омагьосани сталкери, които търсят златното кълбо на желанията.

Авторът Шопов реагира рязко, ако някой спомене, че Сътворението край Ново село е кич и бутафория. „Какво значи кич, въпрос на гледна точка. Бай Тодор имитира Спилбърг, аз имитирам бай Тодор“, обяснява логиката на творчеството си Димитър Шопов. И с цитат на Стругацки обяснява философията на сериала „Много хора твърдят, че човечеството отива към гибел, но нищо не могат да докажат. И в действителност после винаги се оказва, че този философски песимизъм е следствие от семейни проблеми или недостиг на парични знаци.“

Колесницата, която може да мине за римска, егпетска, а защо не и за цинагнска, за кушиите по Тодоровден.
РК1

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...