Новини от Пловдив » Градът » ВИДЕО ВМРО и Съюз за Пловдив с остри критики към „Пловдив 2019“, искат извънредна сесия
Градът Общество Пловдив

ВИДЕО ВМРО и Съюз за Пловдив с остри критики към „Пловдив 2019“, искат извънредна сесия

Галина ГЕОРГИЕВА

Извънредна сесия за дейността на фондация „Пловдив 2019“, пълен отчет за финансирането на проектите от 2017 година досега и оставка на артистичния директор Светлана Куюмджиева. Затова настояват общинските съветници от ВМРО и „Съюз за Пловдив“. Стефан Послийски от ВМРО и Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ успяха да съберат 21 подписа с искане за извънредна сесия на ОБС. Подкрепили са ги колегите им от „Патриотичен фронт“ „Съюз за Пловдив“, БСП, както и двамата нечленуващи в група съветници Ангел Ангелов и Коста Хаджиев. Сесията трябва да бъде свикана в срок до 7 дни. Днес двете партии на пресконференция отправиха остри критики към ръководството на „Пловдив 2019“ .

„ Притеснени сме за работата на „Пловдив 2019“. След като упорито задавахме въпроси за прословутия проект на фондация „Глас“, финансиран от „Пловдив 2019“ със 7 хиляди лева, и не ни се отговаряше какви са дейностите по него, преди дни получихме писмо от „възмутените“ от „Глас“ до ОбС. В него обясняват, че проектът, който искат да изпълнят в Пловдив, е голяма изложба на всички гейпрайдове, провеждани на Балканите. Това не се различава от инициативата някой да проведе гей парад в Пловдив. Няма да допуснем това да се случи,“ заяви Стефан Послийски от ВМРО. По думите му съветниците настояват фондацията да направи пълен отчет за работа си, за начина, по който са финансирани проектите и за ставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева.

„ На последната сесия изведнъж беше предложено на микрофон да се отнемат 1 млн.лв. от парите за Тютюнев град и да бъдат пренасочени за ремонта на площад „Централен“. Не върви ли община Пловдив срещу Европейска столица на културата, лишавайки този голям проект, който е част от Апликационната книга, от 1 млн.лв.? Администрацията ни отговори, че тези пари ще се изгубят, ако не се изразходват до края на годината. Ние, от ВМРО и ще възложим на нашия депутат Александър Сиди да отправи питане към институциите, за да видим дали е възможно да се спасят тези пари и да останат за Тютюневия град. Трябва да стане ясно и дали администрацията си е свършила работата, водени ли са преговори за спасяването на тези средства“, настоя Послийски. Той коментира, че парите на „Пловдив 2019“ не са частен фонд, за да си го харчат сами и всички пловдивчани трябва да знаят къде отиват милионите.

Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ също отправи остри критики към фондация „Пловдив 2019“. „ Средствата, които бяха планирани и всяка година се гласуват не са в малък размер – 46,4 млн. от парите на пловдивските данъкоплатци, 20 млн. за инфраструктурни проекти и 10 млн.лв. от спонсори, които не се знае дали са събрани. Миналата година се гласуваха 15 млн.лв. Бюджет за фондация „Пловдив 2019“, тази година е още 11 млн.лв.“, припомни Каназирева.

Тя допълни, че от съсветниците от „Съюз за Плводив“ са поискали да знаят на една от сесиите колко струва откриващото събитие за Европейска столица на културата. „Отговорът беше – не съм подготвен, ще ви отговоря следващия път. Попитахме как се разпределя печалбата от продажбата на билети за големите културни фестивали, но отговор няма. Няма прозрачност и диалог. Виждаме само едни средства за заплати, 300 хиляди за наем на офиса на фондацията, 200 хиляди за ремонти. Първо щеше да има филм за Пловдив, после идеята отпадна. Фондация „Пловдив 2019“ не успя да направи пловдивчани съпричастни към каузата Пловдив- Европейска столица на културата“, обяви Каназирева.

Според председателя на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев свикването на извънредна сесия е последният спасителен вариант за общинската фондация и за пловдивчани. „Идеята за участието в инициативата Европейска столица на културата имаше голям ентусиазъм. Колкото повече приближаваше датата на Пловдив да е европейска столица, може би хората във фондацията забравиха основния слоган „Заедно“ и не направиха необходимото да приобщят гражданите и различните организации. Работата на фондацията трябва да бъде открита. От ВМРО преди време поискахме оставката на Светлана Куюмджиева по две причини – първо, проектът на фондация „Глас“, финасиран със 7 хиляди лева от „Пловдив 2019“ и второ, недоволството, че с парите на пловдивчани ще бъдат финансирани подобни мероприятия. Това преля чашата на търпението и кредит на доверие от ВМРО бе изчерпан. Основната цел на извънредната сесия е да се получи информация какви проекти са били финансирани през 2017, 2018 и първите месеци на 2019 година. Искаме да знаем къде отиват милионите и защо тези хора крият информацията. Целта е да се получи дебат как се управляват средствата и какви проекти се финансират“, обяви Инчев.

„Това е поредната стъпка, с която искаме да разбием тази капсула, в която се работи във фондацията. Затова заедно с ВМРО взехме решението за извънредна сесия. Само тази година фондацията ще изхарчи за административни разходи и културни мероприятия толкова пари, колкото за един голям инфраструктурен проект като Модър -Царевец. Няма да спрем до края на провеждането на ЕСК да показваме по какъв начин се харчат парите на пловдивчани“, коментира и общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков.

Колегата му Владимир Кисьов припомни, че милиони левове се дават за реклама, а икономическият ефект е нищожен. „При бюджет 11 млн.лв. не може печалбата да бъде само 48 хиляди лева. В цял свят такъв проект биха го изхвърлили в коша. Във всяка община в чужбина, където се провеждат културни събития, се печелят стотици милиони, а в Пловдив не се получава това. Явно ръководството на фондацията не се справя“, каза Кисьов.

„За първи път се обядиняват различни партии, не предизборно, а за една кауза. За нас каузата винаги е била Пловдив и се надявам да постигнем целта си- радикална промяна в ръководството на фондация „Пловдив 2019““, включи се и народният представител от ВМРО Александър Сиди.

Съвениците от двете партии допълниха, че не веднъж са искали инфорамции от фондацията, но отговори не са получавали. „Въпросите, които завадат общинските съветници за „Пловдив 2019“ са най-много“, каза Послийски.

Борислав Инчев е категоричен, че ВМРО настоява проектът от „Глас“ да не бъде финансиран с публични средства. „Може би знаменца няма да се веят, но ще се покажат снимки. Ако някоя учителка заведе ученици какво ще обясняваме после“, попита Инчев.

„Фондация „Глас“ или GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society – гей мъже и лесбийки приети в обществото) иска да прави събития в Пловдив, но ние няма да го допуснем. Ще използваме всички законови средства, за да спрем този проект“, завърши Сиди.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...