Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » ПИМК знае: Как се променят границите на защитено тепе, за да се построи хотел?
Бизнес Важно Градът Имоти Истории Общество Община Пловдив Посоки Разследване

ПИМК знае: Как се променят границите на защитено тепе, за да се построи хотел?

sahattepe2, plovdiv-press.bg, novini-plovdiv, pimk
Скалите на Сахат тепе са безвъзвратно изкъртени.

За да защитят тезата, че сградата на Илиян Филипов и Цветан Пулев до Сахат тепе, е извън обсега на защитената територия, от РИОСВ твърдят, че ул. „Ангел Букорещлиев“ не граничи с хълма

Как може да изникне голям хотел в подножието на природната забележителност Сахат тепе, след като там всякакво строителство е забранено? Отговорът е  един – като се променят границите на защитената територия, а как точно е станало това, би трябвало да обяснят от община Пловдив и РИОСВ.

Построената през 1890 г. тютюнева фабрика на ул. „Ангел Букорещлиев”, която в последните години се рушеше, в момента се преустройва в хотел. Строежът е мащабен  – лицето на бъдещия хотел е откъм „Ангел Букорещлиев”, но сградата се разраства и към долната улица – „Найден Геров”. Задължителната за всички строежи табела липсва, но кой е строителят съобщава местен сайт в похвално слово за инициативата от 30 септември 2017 г. „Една от перлите на тютюневата индустрия в Пловдив – фабриката на Мирдас и Ставридис в полите на Сахат тепе, се събужда за нов живот след 30-годишно запустение. Двама предприемачи – Цветан Пулев и Илиян Филипов, водени от любовта си към старинната пловдивска архитектура, са обединили усилия да възродят построеното през 1890 г. здание за нов живот”, пише в статията.

Цветан Пулев е съдружник и управител във „Визуализа“ ООД с Илиян Филипов, където „ПИМК ИМОТИ“ ЕООД е мажоритарен собственик с 30 000 дяла, показва справка в Търговския регистър.

Пулев участва и в „Сдружение Одисей – за интелектуалното развитие“, а също и с мажоритарен пакет в „Олд таун билд“ .

Цитирахме датата на тази публикация неслучайно, защото само месец преди това – през август 2017 г. е приет „План за управление на природна забележителност Данов хълм”, възложен от община Пловдив и одобрен от Министерството на околната среда и водите.

В плана са уточнени границите на тепето. Копираме написаното за зоната, в която сега се строи хотелът:

Зона „В”: „Истински хълм” (висока зона)

Граници: север – ул. ”Б. Здравков”; изток – имотите, посочени като граници с ПИ номера на КК на Пловдив, ул.” А. Букорещлиев” и ул.”Н. Геров”; юг – сградите на Телевизионния център и на Радио Пловдив, запад- ниската обслужваща зона до Лятното кино и ул.”Т. Каблешков”, два гранични имота с ПИ номера по ул.”П. Ю. Тодоров” до ул.”Б. Здравков”. Зона В е територия със среден по степен режим на защита.

А сега уточненията какъв е режимът във въпросната зона от същия документ:

Режими и условия в Зона В – „Истински хълм“(висока зона)

В зоната се забранява всякакво строителство с изключение на:  възстановяване и поддържане на парковата инфраструктура, в т. ч.: елмрежи, осветителни мрежи, съобщителни мрежи;  възстановяване и доизграждане на системата за водоснабдяване и поливане (ремонт и изграждане на ВиК мрежи, помпена станция, резервоар);  ремонт и реконструкция на алейната мрежа и подходи;  укрепване на срутища и опасни места в скалните масиви; възстановяване на традиционния ресторант, съществувал в зоната.

Очевидно преустройството на старата фабрика в хотел не попада в нито една от тези хипотези, но на 2 март 2018 г. община Пловдив издава разрешение за строеж. Преди това проектната документация е съгласувана с РИОСВ и Националния институт за недвижимото културно наследство.

Защо РИОСВ одобрява строителството в подножието на тепето, обявено за природна забележителност още през 1995 г.? Това става ясно преди броени дни от отговор на същата институция на сигнал на бившия зам.-кмет Александър Константинов. На 25 февруари т. г. той сезира РИОСВ, че при строежа на хотела откъм ул. «Найден Геров» се разрушава скална маса. «Описаното от вас разрушаване и изнасяне на скална маса не попада в границите на природна забележителност Данов хълм. Цитираните от вас ул. «Ангел Букорещлиев» и успоредната на нея по-долна улица – «Найден Геров», не са включени в границите на защитената територия. Ул. «Ангел Букорещлиев» в по-голямата си част, намираща се над успоредно разположената по-долна улица, дори не граничи пряко с природната забележителност», пише в отговора, получен от Константинов от РИОСВ.

Твърдението, че ул. «Ангел Букорещлиев», която минава точно край тепето, не граничи с него, е истински забавно и е от серията «На очите си ли да вярваме, или на вас?». Но по-важното е, че към отговора е приложена скица, в която въпросните две улици действително са извън границите на хълма.  Нещо, което напълно противоречи на Плана за управление на природната забележителност.

sahattepe, plovdiv-press.bg, shat-tepe, danov-hulm
Скалите на Сахат тепе са изкъртени. С чие разрешение?

sahattepe3, plovdiv-press.bg

Очевидно между август 2017-а, когато е приет планът, и март 2018-а, когато е издадено строителното разрешение, границите на Сахат тепе са били променени и община Пловдив и РИОСВ дължат обяснения за това.

Отделен проблем е разрушаването на скалите, питане което отправи съветникът от БСП Иван Петков-Бебето. В отговора си от 21 март т. г. ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски обяснява, че изкопните работи се спират незабавно до изясняването на сигнала.

Това е малко „след дъжд качулка“, защото на обекта вече не се копае, а се строи, и то усилено.  За финал – в природните забележителности е забранено дори да се безпокоят птиците. Но нарушаването на покоя на пернатите с шума от строежа е най-малкият проблем в случая.

Документът от РИОСВ, от който става ясно, че улиците „Ангел Букорещлиев“ и „Найден Геров“, не са вече част от защитената територия на Сахат тепе.

Когато екип на ПловдивПрес заснемаше изкъртените скали на обекта, там се появи и Цветан Пулев, но запитан от главния редактор на ПловдивПрес Спас Кузов дали ще коментира казуса, Пулев отказа. Отказа също да даде свой контакт, ако евентуално размисли.  Кузов му даде визитка, ако все пак държи да изнесе и своята гледна точка за разбитите скали на Сахат тепе. 

Още по темата

Кой изкърти скалите на Сахат тепе? (ВИДЕО)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...