Quantcast
Новини Пловдив » България » Депутатите без великденска ваканция заради евровота
България Важно Политика

Депутатите без великденска ваканция заради евровота

Парламентът се събира по настояване на БСП
Парламентът се събира по настояване на БСП

Народното събрание да не излиза във великденска ваканция. Решението е на ръководството на парламента. Това е начинът да не се работи две седмици преди евровота, понеже народни представители от мнозинството ще са ангажирани с предизборни мероприятия на колеги, а някои от тях са и кандидати. В листата на ГЕРБ например има трима действащи депутати – Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Младен Шишков, пише „24 часа“.

Кандидат е и съпредседателят и лидер на НФСБ Валери Симеонов, също народен представител. Вероятно в листите ще влязат и други от парламентарната група на “Обединени патриоти”. Кандидати няма да има само от “Атака”.

Заради отсъствието на цялата парламентарна група на БСП кворум няма как да има, ето защо управляващите са се спрели на варианта с прихващането на ваканциите – отмяна на празничната и прехвърлянето ѝ от 13 май.

В същото време обаче сред част от народните представители имало недоволство от това решение. Причината – вече са направили планове за пътуване със семействата, тъй като великденската ваканция на парламента фигурира в правилника му. Сега се налагало да отменят резервации.

Разочарованите се чудели не е ли по-добре да се работи отсега във вторниците, а останалите дни да се отработят във вторниците след евроизборите. Това обаче значи не една, а две ваканции или общо цял месец, в който НС няма да заседава – аргумент, който ще се използва от опозицията. Ето защо единственият начин е да се отмени великденската.

Предизборната пък няма да е пълна – комисиите на парламента ще провеждат заседания, уточниха от мнозинството. Според правилника на НС ваканцията на народните представители може да се мести, отменя и каквото се реши по целесъобразност.

Отмяната на великденската тази година не е прецедент – на 19 април 2017 г. НС направи същото, за да не излязат депутатите в отдих веднага след като се заклеха.

А при старта на първото НС с управляващи ГЕРБ през 2009 г. бе отменена и лятната. Тогава работиха комисиите, за да натрупат материал за есента.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...