Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ВИДЕО и СНИМКИ Епископ Сионий взе жезъла на Бачковския манастир
Важно Регион

ВИДЕО и СНИМКИ Епископ Сионий взе жезъла на Бачковския манастир

В Бачковския манастир се извършва церемония по въдворяването на новия игумен епископ Сионий. Както ПловдивПрес вече съобщи  с решение на Светия синод на 3 април епископ Сионий поема Бачковския манастир, а днес след литургията  Старозагорският митрополит Киприан ще му връчи жезъла.

Църквата е пълна с миряни, предава репортер на ПловдивПрес. Сионий е игумен на Троянски манастир и за няколко месеца се очаква да ръководи два от трите големи манастира у нас. Очаква се нов игумен на Троянската обител да има през юни. Духовникът извърши там мащабни ремонти и обнови манастира изцяло.

Досегашният игумен на Бачковския манастир- архимандрит Самуил служи в светата обител от 2017 г..

Епископ Сионий е роден е със светско име Стефан Стефанов Радев на 18 ноември 1969 г. в София. Завършва 19 ЕСПУ „Елин Пелин“. След военната си служба постъпва в Софийската духовна семинария в паралелния курс при гара Черепиш, която завършва през 1990 г. През 1994 г. завършва Богословския факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 1995-1996 г. специализира в Ерланген, Германия.

Подстриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ от митрополит Дометиан Видински.На 22 юни същата година е ръкоположен за йеродякон, а на следващия ден – за йеромонах. От 1992 до 1995 г. е игумен на Клисурския манастир.

От началото на 1996 г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996 г. е назначен за неин ректор. На 29 юни 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим Български в Долнолозенския манастир „Св. св. Петър и Павел“.

На 24 март 2007 г. е ръкоположен за епископ с титлата Велички в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, където пребивава постоянно. От 1 май 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е назначен за игумен на Троянския манастир.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...