Quantcast
Новини Пловдив » Образование » Край Графа: Летят показно с малки самолети за Световния ден на авиацията
Образование Технологии

Край Графа: Летят показно с малки самолети за Световния ден на авиацията

Сто студенти и докторанти от специалността „Авиационна техника и технологии“ на Техническия университет – филиал Пловдив ще отпразнуват Световния ден на авиацията 12 април на малкото частно летище „Марица“ край Граф Игнатиево. Те са поканени там от Георги Бънев – собственик на летището и летец, който заедно с още над 20 свои колеги пилоти, притежаващи собствени самолети, точно в 12 часа ще издигнат в полет най-добрите млади инженери. „Искаме да мотивираме нашите студенти, като най-добрите и най-смелите се качват и летят на леки самолети. Целта е бъдещите инженери не само да знаят как се прави самолет, но и да усетят как работят машините във въздуха. Инженерната диплома не им дава автоматично и „книжка“ (бривет-б.а.) за управление на самолети, но мнозина от тях допълнително карат курсове за летци. Преди това бъдещите инженери ще покажат свои разработки на безпилотни летателни апарати и авиомодели. Те са разработени в Лабораторията за безпилотни летателни апарати на Техническия университет – филиал Пловдив. Оборудвани са с различни системи за управление и на 12 април ще докажат качествата си в полет.“ – това каза доцент д-р Христиан Панайотов –заместник-декан на факултета по машиностроене.

Заедно със студентите са поканени да празнуват и военни летци и инженери от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, служители от летище Пловдив, от Музея на авиацията, от Ръководство въздушно движение, както и фирми, произвеждащи и поддържащи самолети и части за тях – Луфтханза техник – София, Латекоер, Авионамс. Фирмите имат и по-специален повод да бъдат заедно със студентите, защото ще се конкурират за онези 20 млади инженери, завършващи през тази година бакалавърската си степен на обучение.

Докторски дисертации по специалността „Авиационна техника и технологии“ готвят военни летци и от авиоинженери, завършили в Техническия университет – филиал Пловдив, които професионално се занимават с конструиране, производство и изпитване на самолети и части за тях. Докторантът инж. Александър Мариносян вече е построил 4 леки самолета. Той ще представи на празника най-новата си разработка – акробатичен самолет с отлични маневрени характеристи, предназначен за обучение на военни и граждански пилоти. Ще бъдат представени и безпилотни летателни апарати, в които имат участие възпитаници на университета – въздушни мишени и разузнавателни самолети, произведени от фирма Телесис – Пловдив, под ръководството на д-р Стоян Аврамов, който освен преподавател е един от пилотите, които организират летателния ден.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...