Quantcast
Новини Пловдив » Образование » ВИДЕО В Руската впечатлиха министър Вълчев – учат с Chromebook, вместо учебници
Важно Образование Пловдив

ВИДЕО В Руската впечатлиха министър Вълчев – учат с Chromebook, вместо учебници

Галина ГЕОРГИЕВА

Учениците от 8 „ж“ клас в Руската гимназия в Пловдив нямат учебници и тетрадки, а ползват Chromebook. Преносимият компютър е специално създаден за училища в „облака“. Децата демонстрираха пред министъра на образованието Красимир Вълчев и кмета Иван Тотев как работят в час. Министърът и градоначалникът бяха впечатлени от новите технологии, които пловдивските ученици използват.

Както вече ПловдивПрес съобщи ЕГ „Иван Вазов“ става първото училище в България, в което може да се учи навсякъде и по всяко време; екипно или индивидуално. Министър Красимир Вълчев, кметът Иван Тотев, зам.-кметът Стефан Стоянов, началникът на РУО -Пловдив Иванка Киркова, директори и преподаватели от други училища дойдоха на официалното представяне на проекта 1:1 (едно към едно), благодарение на който може да се учи навсякъде и по всяко време чрез персонални устройства.

„Всички имаме устройства Chromebook. Те са леки и сега нямаме нужда от учебници и тетрадки. Вече не ни тежи раницата. Едно от хубавите неща на този преносим компютър е , че батерията му е издръжлива и може да изкара цял учебен ден. Мога да го заредя в ъгъла на зарядната станция“, започна да хвали предимствата на Chromebook Траян.

Елена Вързилова- учител по български език и литуратура, попита учениците дали ползват флашки. „ Не. С него работим с лични акаунти в облака“, обясни момчето.

ЕГ “Иван Вазов” вече внедри облачна платформа Google G suite за образованието, в която всеки ученик и учител разполага с електронен профил в домейна на организацията.

Бояна разясни, че използват всички функции, които има в „облака“ – Сlassroom, презентации, документи, календар, gmail.com и диск.” Имам си и свой имейл, с него мога да комуникирам със съучениците си и учителите. Нямам досадни акунти, които да ми пречат. Имаме и Гугъл диск с неограничено пространство. Мога да наредя всички файлове в папки“, разказа момичето.

Неин съученик обясни още, че всички работят във виртуални класни стаи, създадени от преподавателите по отделните предмети. И показа класната стая по френски език, в която са изписани имената на децата и двете преподавателки по френски, както и учителката по изобразително изкуство.

„ Г-жа Стефанова публикува материали, задачи, които могат да бъдат индивидуални или групови. Информацията е добре подредена, това ни помага да намираме много бързо всичко, което търсим. Г-жа Стефанова ни е направила папки, чрез които лесно намираме всичко и не е нужно да ровим в тетрадки, учебници, справочвници, речници.“, изреди още предимствата на облачните технологии друга осмокласничка.

„Какви файловете използвате?“, попита г-жа Вързилова, а едно момче отговори, че могат да се публикуват видеа и различни статиии. „Дори и физически да не присъстваме в училище, не изпускаме нищо и можем да работим с класа си“, призна младежът.

„Но само по основателни причини може да отсъствате от клас“, поправи го друга учителка. Йоана пък показа презентация на свои съученици. „Отстрани са имената им, има чат, в който могат да се споделят идеи, да се поставят въпроси. Може да се работи в екип от различни места, не е задължително да оставяме след часовете“, обясни момичето.

Преподавателката по български език попита дали учениците биха се справили с технологиите без учител и последва отговор : „Не, трябва да има човек, който да ни насочи как да работим и да бъдем по-добър екип“.

„Виждам, че всички тайни в облака вече са ясни за вас, но най-доброто за вас тепърва предстои, обобщи учителката.

Министър Красимир Вълчев остана впечатлен от видяното. Той повтори и пред децата казаното пред журналисти по-рано, че най-голямото предизвикателство днес пред учителите е да направят обучението по-интересно и да внедрят информационните технологии в час.“ Радвам се, че тук в Руската гимназия това се прави. Основният фактор в класната стая обаче остава учителят, който трябва да провокира интереса на ученици. Община Пловдив е една от малкото общини, които провеждат иновативни политики, които определят посоката на развитие на образованието. В следващите десетилетия все по-малка част от това развитие ще бъде диктувано от МОН, а по-голяма част от учителите и училищата, благодарение на енергията ви за иновации“, каза министърът.

Кметът Тотев също остана възхитен от учениците.“Спомням си преди 20 години, когато бях в университета, си правехме с колегите програми, за да влизаме от различни места и да си говорим. Колка са се променили нещата за 20 години. Вие сте първият клас, в който обучинието е изцяло базирано на облачните технологии. Вашите резултати и знания са важни и ще бъдат показател дали можем да приложим тези технологии в другите училища в Пловдив“, обърна се към осмокласниците градоначалникът. Той им пожела като завършат средното си образование и отидат да учат висше в чужбина да се върнат да работят в Пловдив. А някоя игра не играете ли, попита той, а децата се засмяха.

„Горда съм, че в пловдивско училище се прилагат такива технологии. РУО също се включи в „облак“, експертите преминаха обучение. Ние бяхме заразени от вашия пример. Надявам се и в други училища в България да тръгнат по вашия път, каза началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова.

Проектът 1:1 (едно към едно) е кулминация на двугодишни усилия, в резултат на които 23-а учители бяха сертифицирани по международни програми за внедряване на образователни технологии. ЕГ “Иван Вазов” е и първото иновативно училище в програмата на ACER for Education. “Гимназията се зае да трансформира учебния процес с фокус върху ученика и учебната среда, в която сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността са стандарт, а не събитие. Целта е до 2023 г. всички 1200 гимназисти да имат свой Chromebook“, коментира директорът на Руската гимназия Вихра Ерамян.

Още новини по темата

Красимир Вълчев в Пловдив: Wi-Fi мрежа и електронни дневници във всички училища

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...