Новини Пловдив Прес » Образование » Красимир Вълчев в Пловдив: Wi-Fi мрежа и електронни дневници във всички училища
Важно Образование Пловдив

Красимир Вълчев в Пловдив: Wi-Fi мрежа и електронни дневници във всички училища

Галина ГЕОРГИЕВА

„Дигитализацията променя начина на живот и на учене. До средата на май месец всички училища ще имат Wi-Fi мрежа, която позволява използването на персонални крайни устройства. Тази годината по националната програма „Информационни и комункационни технологии“ ще финансираме закупуването на електронни дневници. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев при посещението си в ЕГ „Иван Вазов“. Той бе специален гост за представяне на пилотния за България проект 1:1 (Едно към едно), благодарение на който може да се учи навсякъде и по всяко време чрез персонални устройства.

„Когато говорим за дигитализация, говорим за обучение чрез информационни технологии и придобиване на дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици в един свят, в който те ще работят след 30-40 години. В Руската гимназия видяхме един модел на обучение чрез персонални устройства, но той не е единственият. В момента работим за ползването на повече образователни ресурси. Миналата година финансирахме изграждането на Wi- Fi мрежа във всички училища, последната група от 600 школа ще имат достъп до средата на май. Така че до средата на годината всички училища ще имат тази мрежова структура, която позволява използването на персонални устройства“, коментира министър Вълчев.

Той допълни, че е важно да има по-голям достъп до електронни ресурси, защото учениците учат по-добре, когато използват електронно съдържание и когато учебният час е по-интересен и творчески благодарение на електронните устройства.

„Основното предизвикателство за днешните поколения ученици е да ги вдъхновим да се учат. Това е по-трудно отколкото преди, системите на образование днес не трябва само да дадат знания, а и т. нар. преносими компетентности и уменията на 21 век. Това означава всеки час да е по-творчески и интердисциплинарен. Днешните деца имат повече източници на информация, ако ги вдъхновим да се учат, дори и да са пропуснали знания в училище, ще ги компенсират, ще бъдат по-адаптивни в днешния динамичен свят. От друга страна, ако ги демотивираме да учат, много е вероятно да пропуснат знания и да не се научат да учат. Дигиталните технологии са една от възможностите, един от шансовете да променим методите на обучение и да ги направим по-атрактивни и интересни, с по-голямо участие на учениците“, обясни министърът на образованието.

Той разкри, че догодина всяко училище ще бъде финансирано, за да разработи свой проект за промяна на методите на обучение, включително и по линия на информационните технологии. „За повече иновации, промяна на физическата среда, трансформация на класната стая, наемане на допълнителни специалисти. Това ще е един от приоритетите с бюджета за следващата година. В средносрочната бюджетна прогноза, която гласувахме преди дни, има допълнителни 360 млн.лв. за увеличение на възнагражденията на учителите. Това е сериозен ръст, но ще има и още средства, които ще насочим приоритетно към модернизирането на методите на обучение. Системата през следващите години много повече ще се развива благодарение на енергията, иновативността на учителите, училищата и общините включително“, каза Красимир Вълчев.

Той допълни, че скоро ще стартира проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за изграждане на т.нар. „Отворен облак“. Ще бъде финансирано изготвянето на електронни уроци от учителите, които да бъдат качени в платформата и всеки ще има свободен достъп. „Ще финнасираме обучение на учителите за изготвянето на такива образователни ресурси. Има предмети, които са специфични, няма учебници, малък брой ученици се обучават по тези дисциплини. Например в професионалното образование и езиковите гимназии, където не по всички дисциплини има учебници, например по италиански език. Хартиеният учебник няма да изчезне, категоричен е министърът. Тази годината по нациоаналната програма „Информационни и комункационни технологии“ ще бъде финасирано закупуването на електронни дневници от всички училища,в които ще има и модул за задължително уведомяване на родителите за отсъствията на учениците.

Как премина часът в 8 „ж“ клас в Руската гимназия и какво показаха на министър Красимир Вълчев учениците – четете след малко

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!