Новини Пловдив Прес » Важно » Пловдивчанката Петя Колчева е сред българите, качили покрива на света
Важно Градът Маршрути Маршрути Посоки

Пловдивчанката Петя Колчева е сред българите, качили покрива на света

petya-kolcheva, plovdiv-press.bg, sandu-beshev
Петя Колчева

Доц. Сандю БЕШЕВ, летописецът на българския алпинизъм, наскоро издаде книгата си „България на грачка от Хималйската корона“.  Безспорният изследовател на алпинизма у нас и по света, започва поредица в Plovdiv-press.bg, в която ще разкаже на най-високите върхове в света.


Еверест! Няма да сгреша ако кажа, че почти няма алпинист на света, който да не e мечтал да се изкачи на връхната му точка или поне да направи опит да полази по вечните му снежноледени склонове. Не са били далеч от тази мечта и българите още в онази далечна 1925 година, когато няколко ентусиазирани младежи от Русе не само мечтаят, но и замислят за българско изкачване на този най-титулован връх на планетата. Ровейки се в архивите на българското туристическо и алпийско движение бях приятно изненадан да прочета едно лаконично съобщение, поместено на страниците на сп. „Млад турист”: „Към многото експедиции, които се уреждат към Монт Еверест, ще се присъединят и няколко българи – възпитаници на БТД и ЮТС. Освен това трима туристи от Русе предприемат самички пътуване до Азия, където ще се опитат да изкачат Монт Еверест.” (Млад турист, кн.9 – 10, 1925 г., стр. 120).

Въпреки усилията, които направихме, не успяхме да научим имената на русенските туристи, които още през 1925 г. са дръзнали не само да мечтаят, но и да предприемат опит към подстъпите на най-високя връх на света. В замяна на това обаче попаднахме на писмото на Ивайло Владигеров, който по това време е секретар на Българския алпийски клуб (БАК), до ръководството на английската експедиция до Еверест през 1936 г., към която той отправя запитване дали е възможно включването и на няколко българи в състава на експедицията им. Както се е и очаквало отговорът на ръководителя на английската експедиция Карл Вилнер е в познатия вежлив английски отказ – „Съжаляваме, но съставът вече е оформен и допълнително включване на участници не е възможно.” /СГОДА, фонд 1599, Оп.1 а. е. 4, стр. 53/.

48 години по-късно мечтите на нашите предци намират своята тъй дългоочаквана мечта, защото на 20 април 1984 г. един българин – роденият в града на Апостола, Христо Проданов най-после развява родния трибагреник на заветните 8848 метра.

Христо Проданов - последната снимка преди да поеме към Еверест
Христо Проданов – последната снимка преди да поеме към Еверест

Български крак стъпи на най-високата точка на планетата, на Еверест, на 8848 метра…

За съжаление Христо не успя да се завърне и остана вечен пленник на първия връх. Сплотеният колектив на Националната ни експедиция „Еверест-84” не се предаде. Почина двадесетина дни и на 8 май Иван Вълчев от Пловдив и Методи Савов от София повториха подвига на Христо. Едва изминали 24 часа на върха достигат Николай Петков и Кирил Досков и двамата от София.

Слизането си от върха четиримата извършват заедно като минават по класическия маршрут на първото изкачване от 1953 г., с което осъществяват пълният траверс на Еверест – изкачване по Западния ръб, наречен „Жестокият път” и слизане през южното седло. Подчертавам пълният тъй като в различни участъци по този маршрут през 1963 г. преминават и алпинистите от САЩ. (Виж скицата, на която Българският траверс е отбелязан в черно, а този на американците в червено).

Дойчин Василев, който през 1984 г. не успя по редица причини през 1997 г. се яви на поправителен изпит, този път от север, и на 20 май достигна своята голяма мечта. Стъпи на заветните 8848 метра.

А когато през 2004 г. се навършиха 20 години от първото българско изкачване нашите алпинисти отново отправиха поглед към онази точка, която на никое друго място няма да надхвърли световната кота 8848 м. Този път целта ни бе изкачването на върха да се осъществи от север. На върха да се изкачи и първата българка, а останалите ни алпинисти да направят това без ползването на допълнителен кислород.

Плановите ни бяха доста оптимистични поради което бяха изпълнени почти на половина. На 18 май Петко Тотев от София достигна върха, ползвайки допърнителен кислород. Два дни по-късно (20 май) до върха достигнаха още трима българи – Дойчин Боянов, без кислород, Николай Петков, с кислород, двамата от София и Христо Христов, от Смолян, без кислород. За съжаление силите или нещо друго не достигна на Христо да слезе по-ниско от 8500-те метра. Равносметката ни не бе много оптимистична тъй като още трима алпинисти имаха възможнжст за успех, ако времето им бе позволило. Що се отнася до готвената да стане първа българка, изкачила Еверест Цвета Мишева успя само до 7-те хиляди метра. Дойчин Боянов стана първият и единствен българин, изкачил върха без кислород и завърнал се успешно. Николай Петков прави второ изкачване на върха по два маршрута – от Юг и от Север.

С това епопеята ни „Еверест” не завършва тъй като Марияна Проданова-Масларова, която е член на международна комерсиална експедиция започва своя опит за първо българско женско изкачване на върха. На 24 май тя е видяна в границите над 8700 метра, след което пада мъгла, а тя не се завръща в базата. Така остана една голяма българска загадка.

И все пак българка стъпи на Еверест и това е Петя Колчева от Пловдив, която на 22 май заедно със съпруга си Камен станаха първата ни съпружеска двойка, изкачили върха на върховете, а тя същевременно е и официалната българка, стъпила на 8848 метра.

Hristo Hristov, plovdiv-press.bg
Христо Христов от Смолян

Още трима българи достигат голямата си цел. Първият от тях е веганът Атанас Скатов, възпитаник на Аграрния университет в Пловдив. Това той прави два пъти – на 22 май 2014 г. от север и на 22 май 2017 г. от юг. Миналата година още двама българи Слави Несторов и Стефан Стефанов от София закръглиха числото на на изкачилите се българи на най-престижния връх на планетата на 14. Първият се изкачва от юг, а вторият от север.

Ето и пълният списък на 14-те българи стъпили на тъй желаните 8848 м:

1. Христо Проданов – 20.04.1984 г.

2. Иван Вълчев – 08.05.1984 г.

3. Методи Савов – 08.05.1984 г.

4. Николай Петков – 09.05.1984 г., 20.05.2004 г.

5. Кирил Досков – 09.05.1984 г.

6. Дойчин Василев – 20.05.1997 г.

7. Петко Тотев – 18.05.2004 г.

8. Дойчин Боянов – 20.05.2004 г.

9. Христо Христов – 20.05.2004 г.

10. Петя Колчева – 22.05.2009 г.

11. Камен Колчев – 22.05.2009 г.

12. Атанас Скатов – 24.05.2014 г., 22.05.2017 г.

13. Слави Несторов – 19.05.2018 г.

14. Стефан Стефанов – 20.05.2018 г.

След списъка вписваме и Марияна Масларова (22.05.2004 г.???), като зад името й поставяме въпросителни тъй като никой нито потвърди, нито отрече възможността тя да е стигнала върха. Мариана бе участничка в международна комерсиална експедиция и е последна, която в предмусонния период на 2004 година тръгва към върха. Срещната е от слизащи алпинисти, един от които дава следните данни за нея. „Срещнах я в границите над 8760 метра. Движеше се бавно, като често падаше, но ставаше и отново продължаваше.” След това пада мъгла и никой повече не я вижда. Разговарях с почти всички участници в българската експедиция. Повечето от тях считат, че тя е успяла, а нещастието е станало на слизане.

Познавам я добре и смятам, че от тази височина тя няма да пропусне шанса да стъпи на 8848-те метра. Вписвам името й, като приемам отговорността, ако не е била на върха, вместо да й отнема правото ако е била там, където преди 20 години е бил нейният чичо.

Още от същия автор

Джомолунгма – Богиня, майка на земята, Еверест (поредица на доц. Сандю Бешев)

Тайните на 8-хилядниците – поредица на доц. Сандю Бешев

120 души чуха неразказвани истории за Боян Петров от легендата Сандю Бешев

Доц. Сандю Бешев представя книга и спомени за Боян Петров на 7 февруари

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!