Новини от Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Българийо, какъв геополитически грях стори, та Господ те наказа с такива управници!
Важно Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Българийо, какъв геополитически грях стори, та Господ те наказа с такива управници!

KonSavet, saboten-cikal, plovdiv-press.bg
  • Айде стига с изтъркания номер – виновен е другият в скандала

 

 

Георги Петров

 

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


През тази седмица в столицата ни имаше премиера на новата книга на съгражданката ни Велислава Дърева „Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови“. Ако е живот и здраве, ще я прочета. На премиерата Велислава е казала, че е дала ръкописа за мнение на проф. Филип Панайотов и на Анжел Вагенщайн. Самият факт, че книгата е вече отпечатана и се разпространява, говори, че споменатите двама корифеи са я одобрили. Не знам за вас, но за мене това е достатъчно даказателство, че тя има смисъл.

Кураж, голям кураж се иска, за да се решиш да разчоплиш незаздравяващата вече почти сто години национална рана – атентатът в църквата „Св. Недея“ през 1925 г. И Дърева заслужава уважение за този си кураж. Глупаво е да говориш за книга, която още не си прочел, но ми се ще да вярвам, че нито проф. Панайотов, нито Анжел Вагенщайн биха одобрили текст, в който има и намек за възхвала на тероризма. Дърева каза на премиерата, че не е пожалила в книгата си нито десните, нито левите скудоумници, за които виновните за всички национални трагедии са политическите им опоненти, а те самите са херувими.

Като стана дума за политици, схващащи обществените процеси само в черно и бяло, можем да кажем, че и тук наш съгражданин е герой на деня. Самият лидер на ГЕРБ г-н Бойко Борисов тежко въздъхна, че т.нар. Апартаментгейт тежко удари партията му в предизборно време. И усилено се зае да чисти гнилите ябълки от обкръжението си. Толкова усилено, че това му старание разкъса трудно овладяваната сдържаност на коалиционния му партньор Валерий Симеонов и той го предупреди, че както се е засилил да чисти, ще стигне и до собствената си личност. Демек, подобно на Барон Мюнхаузен, ще се хване за ушите (плешивичък е, няма коса, за която да се хване г-н премиерът ни) и сам ще се изтегли от блатото, за да се изхвърли от политиката. Г-н Сименов, преигравате!

Но силите, създадени да охраняват чистото име на доста поизцапалата се управляваща партия, не изоставят функциите си и в кризисната ситуация. И тук е нашата местна гордост. Към еничарския корпус на ГЕРБ, съставен от предишните друговерци Антон Тодорв, Тома Биков, Георги Марков и др. успешно вече се е присъеденил и г-н Спас Гърневски.

Завчера бившият кмет на нашия горд с миналото си град каза, че т.нар Апартаментгейт е част от плана Решетников, който в момента осъществява у нас пълзящ преврат, целящ да свали правителството и да преобърне геополитческата ориентация на страната ни.

Не Дяволът, не собствената му алчност, а бившият съветски генерал от раузнаването Леонид Решетников е внушил на г-н Цветанов и подобните му да използват властовите си позици, за да се сдобият с луксозен жилищен имот на ниски цени, за да ги компрометира.

Тях самите да компрометира, партията им да компрометира, а чрез тях и партията им да компрометира евроатлантическата ориентация на скъпата ни България.

Както е казал народният умотворител – виж му акъла, па да му скроиш шапка. Повече от сигурно е, че шапката на г-н Гърневски ще е шапка невидимка. Разсъдливо пазещ лицето си от политическите превратности политик никога не би се нагърбил с декламациите, които господинът изрича в защита на приютилата го в граждансаката си квота, сега изпаднала в морална криза партия. Аз поне мисля, че г-н Гърневски никога не е постъпвал и никога не би постъпил като Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев и вся остальная… Но е трудно да си обясним откъде му идва тоя хъс да застава с голи гърди на амбразурата на разлютеното обществено мнение. Един зевзек ми каза, че всяко време раждало своя Александър Матросов.

Ако има нещо положително в скандалите от рода на Апартаментгейт, то това ще да е, че изострят общественото внимание към потайностите на властта и алчността на политиците. Не по-малко смешни са и напъните на днешната опозиция да показва и доказва, че корупцията вирее само в редиците на управляващите днес. Ако в това отношение днешните от опозицията са позапазени, то това ще да е най-вече защото отдавна не са били на власт.

У друтите е бил ключът за бараката. Друго, ако не, поне разсъжденията по тази тема на моя приятелски кръг са в тази посока.

И чакаме.

Чакаме да видим докъде ще доведе скандалът с апартаментите на облажилите се от властта люде на високи обществени позиции. Чакаме, защото какво друго да правим? Г-н президентът ни ни призовава да даваме отпор на корупцията, но не ни казва как да го правим това. Сигурно и той не знае. Мисим си, че ако знаеше, щеше да ни каже, защото, пак си мислим ние, още не се е съвсем изпедепцал във властта – да мисли едно, а да казва друго.

А човек от неговия екип, съветникът му, известният политолог проф. Александър Маринов каза пред медиите, че всеки момент вълната от народното негодувание ще се стовари върху управляващите със страшна сила. Това може и да стане, но може и да не стане. Само, че ние не искаме да си представяме, че ролята на съветниците и президентските, и премиерските е само да бъдат някакви, ама толкова анахронични през 21 век, оракули. Това според нас е най-лесното и само с това никак, ама никак не заслужават големите си възнаграждения.

Ето на, оня ден г-н президентът ни свика Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите на бързо втасващата според него у нас корупция. Събраха се там и г-н премиерът ни отиде, умували, спорили и нищо, като решение, не излезе от седянката им.

Нямали сходства в мненията си! И тръгнаха по студия, стъгди и мегдани да обясняват на народа колко непочтени, коварни, недобронамерини, дори лоши са тези от другите власти, които не мислят като тях. Премиерът внушаваше, че президентът е недобронамерен, защото казва, че неговато правителство управлява лошо. Президенът казваше това, което беше накарало премиерът да казва, че президентът не е като самия него проевропеец и пр. Бедна, бедна Българио, какъв геополитически ли, вселенски ли, грях стори, та Господ те така наказа с такива управници!

Да прощавате за опростяването ми, но те и двамата постъпват като моите селски съседки. Мине не мине ден и две от тях намират за какво да се скарат. И като се скарат в озлоблението си се наричат какви ли не.

Ражда се люта вражда между тях, но не остава само между тях. И едната, и другата тръгват из селото и де когото срещнат, започнат да му разказват каква мръсница е другата. А си им казал, че тяхната кавга не те интересува, а са ти казали, че не те интерсува, защото и ти си като оная мръсница, т.е. Другата в кавгата.

Да кажеш, че като правят всичко това, целят да разделят селото на две враждуващи едната с другата половини, неимоверно ще надцениш уменията на празноглавките да целеполагат и да преследват устойчиво и последователно целите си, както се изразяват теоретиците на управлението. Скандаът е възникнал от примитивния, ама съсвсем съвсем примитивния стремеж за себеутвърждаване – просташкия нагон да се изкарваш по-горен от другия и безцеремонно да му натякваш това.

Може и да не съм прав и дори дано да не съм прав, но аз виждам нещо такова като гореспоменатия съвсем примитивен, да не кажа просташки похват в общуването в нестихващите противопоставяния между президента и премиера ни. Които изкараха наяве цялата си нелепост и махленщина в последния Консултативен съвет. Най-верятно с цел да поприкрият очевадна управленческа немощ.

И президентът, и премиерът ни са приютили в кабинетите си много и всякакви професори, учени глави и личности, доказали качествата си в своята специалност. И двамата имат в екипите си и опитни политици. Нали не се е чуло премиерски или президентски съветници да са излизали някога на жълтите павета с плакати и знамена на протести, заради ниските си възнаграждения. Значи им плащат добре.

Щом са ги подбрали измежду много други със сходни на техните качества, значи те трябва да са в състояние да вършат нещо полезно за управляваната от патроните си държава. Примерно, подбран от г-н президента ни екип негови сътрудници да се среща с подбран от г-н премиера ни екип от негови сътрудници и да се срещат, докато подготвят проекторешения, за които да е поне на 90 на сто сигурно, че ще бъдат приети на възнамерявания

Консултативен съвет. Ако не могат да подготвят такива решения, да дойдат други на техните места. Ако и те не могат, да го няма този съвет. Кому е нужна пушилката на ялов Консултативен съвет, като наскоро свикания.

Така мислим ние от нашия приятелски кръг. Непредвидимият във властовите си пориви със световен резонанс Тръмп и севернокорейският киликандзер се срещат и търсят начин да се разберат, нашите хранени от премиер и президент уж учени и умни хора нямали допирни точки. Като не могат да ги намерят и тях да ги няма. Ако и други като тях не могат да вършат работа си на тези длъжности и длъжностите да ги няма. Айде стига са ни правили на маймуни.

Поздравления за куржа на медицинските специалисти, нелекари – сестри, лаборантки, лаборанти, санитари и всички тези в здравните ни заведения, без които лекарите са като без ръце.

Те с протестите си си извоюваха някакво увеличение на заплатите. Правителството каза, че намерило 50 милиона лева за по-нормални възнаграждения на медицинския персонал, не защото се уплашило от протестите им, а защото било направило икономиката ни по-ефективна. Нека така да си мислят, но медиците да внимават тези 50 милиона да не потънат отново в бурно растящата в разлома между двамата първи мъже в държавата корупция.

 

Още от Съботен цикъл

Съботен цикъл: Те са корумпирани, ние сме чисти като сълзата на гладен човек

Съботен цикъл: Двуполовите политици, Милчо Левиев и енергийните яйца

Съботен цикъл: Я, кажи ми, облаче ле бяло, закъде е Баба Марта бързала…

Съботен цикъл: Страшната френска зараза и ние маймуните

Хлябът и сиренето на Цветанов

И рече Борисов: Лазаре, стани! И СДС влезе с двама в листата

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...