Новини Пловдив Прес » Бизнес » ЧЕЗ прекрати преговорите с Инерком
Бизнес България Енергетика

ЧЕЗ прекрати преговорите с Инерком

Гинка Върбакова нападна остро Корнелия Нинова и БСП.
Гинка Върбакова

Пропадна окончателно сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от компанията „Инерком“, предава БНР.

Преговорите между двете страни са прекратени, са съобщиха за „Хоризонт“ от централата на чешкото дружество в Прага. Оттам са обясниха, че отказът е заради невъзможност на „Инерком“ да изпълни договора, подписан преди около година.

Компанията на Гинка Върбакова не успя да осигури финансиране на сделката, която се очакваше да бъде за около 360 млн. евро. Освен това Комисията за защитата на конкуренцията (КЗК) не даде разрешение за придобиването.

Така в надпреварата за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас остават „Еврохолд“ и „Индия пауър“.

В началото на април стана ясно, че най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България“ АД, в отправила обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

„Еврохолд“ участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати.

През октомври миналата година пък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа на „Инерком България“ ЕАД на Гинка Върбакова да образува ново производство по сделката с чешкото енергийно дружество ЧЕЗ.

С уведомление до антимонополната комисия „Инерком България“ тогава съобщи за намерението на дружеството да осъществи концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на „ЧЕЗ“ на Република Чехия в България.

В искането си Върбакова настояваше пред КЗК да получи „безусловно” разрешeние за осъществяването на планираната концентрация, тъй като не се очаква тя да породи хоризонтални или нехоризонтални ефекти, които биха могли да окажат неблагоприятно въздействие върху конкуренцията и създаването на предприятие с господстващо положение.

При първото производство за концентрация антимонополната комисия реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на „Инерком“ има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополистите бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!