Новини Пловдив Прес » Важно » Не забравяй! Най-истинското от родната история възкресява България
Важно Култура Не забравяй

Не забравяй! Най-истинското от родната история възкресява България

Петко Р. Славейков

 

Владимир БАЛЧЕВ списва в Plovdiv-press.bg авторска рубрика „Не забравяй, Пловив!“, в която ще разказва важни и интересни моменти от историята на България, града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотеки.


Който се наклепа до шия, гледа да накисне и другите. Хем да не му обръщат внимание, хем да не го ядосват. Дори смъртта не е пречка за омаскаряването. Така през 20-те години на нашия век лиснали помия върху костите на Петко Р. Славейков. Лешоядско и кретенско обвинениеДядо Славейков някога посягал на учениците си и ги заразил. Затова след време, като студенти в чужбина, възпитаниците на Славейков, измирали от туберкулоза. Чудовищната измислица била подхваната в хор от хиените. В разгара на шумотевицата се намесил просветният министър и злословията секнали.

Има ли днес български глас, който да бьде чут и разбран? Останаха ли у нас личности с авторитет, непожалени от храчките? Обществото ни се превърна в лабиринт, който бързо погребва всяка въздишка и молитва за разум. Писачите оплюха най-видните ни творци, ройнаха се невероятни „открития“. „Откривателите“ бързо озобаха настоящето и лакомо се прехвърлиха в миналото. Като колорадски бръмбари. Един дълбокомъдро взе да ни убеждава, че Васил Левски имал незаконно дете. Друг забълнува – болнавият Цанко Лавренов бил побойник и алкохолик. Трети така издокара Любен Каравелов, че става трудно да го познаем. От постоянното повтаряне и невръстните азбукарчета ще ти обяснят, че Иван Вазов издъхнал върху жена. Не че е обидна такава смърт, но няма нищо общо с истината.

А може би след време ще умуваме що е това истина…

И какво излиза? Скулпторът Андрей Николов се родил и живял само за да умре от препиване с бира? Петър Берон, един от най-големите учени на Европа, пръв в света предложил идеята за безжичен телеграф, станал известен единствено с това, че някакъв крадец през 1871 г. влязъл в чифлика му и го удушил. Много и много години по-късно световните светила преповтарят откритията на доктор Петьр Берон.

Но за това Бероново дело няма място в нашенския лабиринт. В него от Кирил Христов остана само едно „жени и вино, вино и жени“, от други творци – изпитата ракия и номерът на обувките. Да не говорим за Никола Вапцаров. А един от най-продуктивните български историци бе набеден, че ползвал труда на други да му сьбират данни и пишат книгите. Даже Балканджи Йово беше обявен за менте. Уж толкова известната песен била сьчинена от Пенчо Славейков. А темата е балканско явление, сръбският вариант на тази песен е публикуван в Белград още преди да се роди бащата на Пенчо Славейков. Че и Априлското въстание беше опоскано. Да не би нещо случайно да израсте от него.

Излиза, че е по-добре да мълчим за достойните българи, защото шумът около тях може да се превьрне в сигнал за омаскаряването им. И класят измислиците, хвърлят семена и пак изкласяват. Нищо, че раздухат ли се веднъж, пущат корени като троскота и нямат изтребване. Ни „Раундьп“ помага сетне, ни отчаяни призиви за вразумяване.

Крачка по крачка, ред по ред оставаме все по-далеч и по-далеч от най- силния период в новата българска история — Възраждането. Тогава духовният ни елит извлича най-истинското от българската история и гради върху спомена култура, вестникарство, просвета и дух. Така се създава новото поколение, което изстрадва свободата на родината си и сепва Европа с бързия прогрес на новата ни държава. Защото прастара истина е, че така правят народите, които търсят пътя към едно достойно бъдеще – по време на криза избират здраво място, за да стъпят върху него и да тръгнат напред. Някога потърсили историческия опит – духа и морала на победоносните за нацията времена.

Не забравяй, Пловдив!

Не забравяй, Пловдив! От забележителностите на Данов хълм остана само Часовниковата кула

Не забравяй! Три поколения пловдивчани водят битка за спасяването на Стария град

Не забравяй! Пловдив стана духовната столица на България, още докато беше в Румелия

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!