Новини Пловдив Прес » България » 20 години затвор за Десислава Иванчева
България Важно Съд и Прокуратура

20 години затвор за Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд постанови присъда от 20 години лишаване от свобода за бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

На Иванчева се забранява да заема държавни постове за срок от 20 години, наложена ѝ е глоба от 10 000 лева, както и конфискация на имуществото.

Другите подсъдими по делото – заместничката на Десислава Иванчева Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, бяха осъдени съответно на 15 и 12 години затвор.

На Петрова се забранява да заема държавни постове за срок от 15 години, наложена ѝ е 15 000 лева глоба, а имуществото ѝ се конфикусва. На Дюлгеров е наложена 12 000 лева глоба и конфискация на определено имущество.

Вчера Специализираната прокуратура поиска по 20 години лишаване от свобода за всеки от тримата подсъдими по делото – Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, а пледоариите продължиха близо 12 часа. Те са обвинени в получаване на подкуп.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на отстранената кметица на „Младост” бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите. Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.

Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде „правилни” показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!