Новини Пловдив » Регион » Обвиниха кмета на Септември за 226 хил лева безстопанственост
Пазарджик Регион Септември Съд и Прокуратура

Обвиниха кмета на Септември за 226 хил лева безстопанственост

septemvri, plovdiv-press.bg, marin-rachev
Марин Рачев

Специализираната прокуратура обвини в умишлена безстопанственост кмета на Септември Марин Рачев, затова че е причинил вреди на общината за 226 528,24 лева.

Обвинението е за договор от 2017 година по обществена поръчка за ремонт на пътища и улици. Той е сключен с „Консорциум ремонт и възстановяване-Септември“.

Събраните доказателства сочат, че кметът е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени, съобщават от прокуратурата.

Материалите по този казус са отделени от наказателното производство срещу Марин Рачев, което заради огромния си обем е разделено. Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на Община Септември Явор Митев.

Докато замествал кмета Рачев, той е подписал анекс към същия договор за 1 000 000 лева, без да се е налагало изменение на сключения контракт и с цел да набави облага за консорциума-изпълнител.

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. не е изпълнил задължението си да окаже съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените в общината процесуално-следствени действия.

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още двама души – на Ангел Бончев, шеф на дирекция “Транспорт и околна среда“ в Община Септември и на Станой Милов – специалист „Инвеститорски контрол” в отдел „Строителство” в общината.

Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления – съставили са протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по вече споменатия договор, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

На Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ по 10 000 лева, а на Бончев и Милов – по 5000 лева, съобщават още от Спецпрокуратурата.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!