Новини Пловдив » Пловдив » СНИМКИ Дълги опашки пред храмовете в Пловдив на Цветница
Култура Общество Пловдив

СНИМКИ Дълги опашки пред храмовете в Пловдив на Цветница

Дълги опашки за върбичка се извиха пред храмовете в Пловдив днес на Цветница. Хиляди пловдивчани от рано сутринта дойдоха в църквите да се помолят за здраве и благополучие.

В митрополитския храм „Света Марина“ митрополит Николай отслужи Златоустова Света Литургия.

Пред входа на църквата свещиници раздаваха върбови клонки. А преди обяд колоната от чакащи стигна до средата на улицата пред храма.

Много хора запалиха свещ в катедралния храм „Света Богородица“, а други – в църквата „Света Петка“. Пред всички храмове миряните можеха да си купят цветя.

Православната църква празнува днес големия Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. На Цветница в православните храмове, се благославят върбови клонки, които се раздават на богомолците.

След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!