Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » На вниманието на кандидатите: Кой има екип да управлява Пловдив?
Анализи Важно Градът Мнения

На вниманието на кандидатите: Кой има екип да управлява Пловдив?

kmet-kandidat, plovdiv-press.bg

Александър Константинов

Инж. Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив, прави предварителни разчети какъв екип е нужен на всеки кмет, за да може ефективно да управлява град като Пловдив.

Пловдив е голям град в европейски мащаби. По официални данни в града живеят 380 000 души, има поне още 20 000, които не са регистрирани, но живеят тук. За предстоящите избори са регистрирани 302 000 избиратели. За сравнение, области като Смолян и Видин имат по малко жители, отколкото един район на Пловдив.

Общината е най големият работодател в областта със своите 10 500 души, на които осигурява заплати. При годишен бюджет от 343 млн.лв., Общината Пловдив е и от най-големите бизнес субекти в държавата. Всеки работен ден в сметките на градската управа се вливат и излизат над 1 млн. лева

Това са стотици платежни документи, насочени към хиляди контрагенти и тези парични потоци изискват строг контрол и умело управление.

Управлението на общината е пирамидална структура, като най-отгоре стои кметът на града. Под него са 7 заместник кметове, 15 директори на дирекции и още толкова началници на отдели. Общо, централната администрация е 760 души, като половината е в Голямата Община, а другата в районните администрации.

Градът е разделен на 6 района, а там управляват мажоритарно избрани районни кметове.

По надолу в пирамидата стоят над 120 вторични разпоредители с бюджетни средства – 15 общински предприятия, училища, музеи, читалища и т.н. На дъното на пирамидата са третостепенните разпоредители с бюджетни средства, които също са над 120 – детски ясли, детски градини и др. В деловодството на общината ежедневно постъпват няколкостотин важни документа, на които трябва да се отговори.

За да се управлява тази сложна структура е необходим екип от ръководители, които са един отбор. Необходими са минимум 100 – 120 души експерти от най различен характер, които имат обща програма за управление и са сработени да работят в екип.

В повечето случаи, проблемите са комплексни и се решават от няколко дирекции, а това изисква добра координация и колегиалност между ръководителите. Например проблемите с автомобилния трафик, касаят не само специалистите от транспортното предприятие, а и строителите, проектантите, еколозите и финансистите.

Не можеш да отделиш културата и спорта от тяхната инфраструктура, а това изисква отлична координация с дирекциите за проектиране и строителство.

Цялата структура на управление трябва да е облечена с доверието на кмета, защото при такъв обем информация, която изисква решаването на всеки проблем, той не може да вземе решение, без участието на своите подчинени.

Наложила се е практика е всеки кмет да пристига със своя екип в общината. Сегашния кмет Иван Тотев смени през първите три месеца в общината над 600 души, от зам.-кметовете до началник отделите и всички бюджетни звена. Това разбира се създаде хаос през първата година, докато се сработи екипа, но след това той можеше да разчита на лоялност и изпълнение на неговите решения.

И предишните кметове са довеждали своите отбори в управлението на общината. Делегирането на различни отговорности на ръководители от пирамидата изисква и делегиране на права, които кметът има по закон. Това изисква пълно доверие на кмета към заместниците, директорите на дирекции и предприятия. Такъв екип не се създава за няколко дни. Всеки кандидат за кмет трябва да има готов управленски екип. Илюзорна е представата, аз да стана кмет и тогава ще реша с кого да управлявам. Само хора без никакъв управленски опит могат да имат смелост да разсъждават така.

В управлението на общината ежедневно се ползват над 150 закона и още толкова наредби. Познаването на тези закони е задължително за хората, които ще управляват най голямата фирма в областта в продължение на 4 години

Можеш ли да управляваш дирекцията за екологията, без да познаваш цялата нормативна база в тази област? Можеш ли да управляваш над 700 процедури по Закона за обществените поръчки годишно, без да си подготвен за това. Това изисква всеки ден да подписваш по минимум два договора с частни фирми, спечелили конкурса за конкретните поръчки. Пловдив финансира частния бизнес средно със 150 млн. лв. годишно и всяка грешка може да те заведе директно в затвора.

Мераклии да се кандидатират за кметове има много. Всеки, който си е повярвал, е готов да управлява вторият град в България. Повечето, не се замислят, какво ги чака, ако не дай си боже спечелят на местните избори.

Ако бях действащ кмет, щях да поканя всички кандидати един ден да работят заедно с кмета. Нека видят, какво означава един работен ден на кмета и тогава да си подадат документите за изборите. Не може да се избира само кмет, трябва да се избира кмет с отбор, с който ще управлява 4 години. Иначе ще изберем кмет, който ще се учи през първия мандат, а през втория ще направи така, че три поколения след него да не се грижат за парите си.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...