Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Първанов в Пловдив: Никакъв компромис с историята, отстъпим ли – губим всичко! ВИДЕО
Градът Култура Пловдив Политика

Първанов в Пловдив: Никакъв компромис с историята, отстъпим ли – губим всичко! ВИДЕО

Зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов посрещна в Пловдив Георги Първанов novini-plovdiv-press
Зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов посрещна в Пловдив Георги Първанов

Галина ГЕОРГИЕВА

България не бива да подарява една от най-важните страници от историята. Ако отстъпим историята, губим всичко! Много компромиси сме направили, но не бива да правим тежък компромис с Македонския въпрос . На нас ни остана да браним една опожарена, ограбена, съсипана територия, ако направим компромис, ще е голямо предателство! Това предупреди в Пловдив Георги Първанов – президент на България (2002-2012). Той представи снощи под тепетата книгата „Илинденско- Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати”, чийто съавтор и автор на предговора е. Дискусията в Дома на културата за отношенията между България и Македония продължи повече от два часа, а публиката зададе много въпроси. Накрая Георги Първанов даде автографи на всички пловдивчани, които си купиха документалния сборник.

По-рано Георги Първанов, придружен от лидера на АБВ Румен Петков, зам.-председателя на партията Владимир Маринов и водача на евролистата на „Коалиция за България“ проф. Боян Дуранкев посетиха Народна библиотека „Иван Вазов“ и оставиха няколко екземпляра от книгата.

„ Събрали сме се, за да представим един документален сборник, създаден по инициатива и с участието на президента Георги Първанов. Много от нещата в книгата са се случвали и коментирани във времето, когато е бил държавен глава. Г-н Първанов е бил последователен в позицията си по т. нар. Македонски въпрос. Благодаря му, че след София, вторият град, в който книгата ще бъде представена, е Пловдив. Сред нас е и водачът на листата на „Коалиция за България“ проф. Боян Дуранкев, а да припомня, че жребият в ЦИК отреди „Коалиция за България“ да е с номер 10 в бюлетината. Книгата „Илинденско- Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати” е удар в десетката, каза в началото на срещата в Културния дом зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов.

Георги Първанов взе повод от думите на Маринов за номер 10 и припомни, че футболните легенди Пеле, Меси и Зидан са играли с №10.

И веднага мина на темата, като обясни, че близо 40 години се занимава с история на Македонския въпрос, а тази тема е позабравена в българската политика. Първанов провокира публиката с риторичен въпрос: „Македонският въпрос, освобождението на Македония и Одринска Тракия преди 140 години е бил национален идеал, кауза на поколения българи, приоритет на дипломацията, армията, обществото. Как стана така, че днес ние тази тема не можем да я вкараме в дневния ред на българина? Ние сме виновни!“

Той цитира от книгата думите на германския император Вилхем II, който говори с австро-унгарския министър на външните работи и обяснява, че не само „е право на османската империя, редовната армия и башибозука да затрие стотици села, да погуби десетки хиляди българи, сред които жени и деца, но това било задължение на османската власт“. „И сега се питаме защо Меркел беше толкова активна, че даже до Скопие ходи да реши въпроса с членството на Македония в НАТО. Ами тя има да довършва онова, което Бисмарк и император Вилхем II са започнали преди 140 години“, коментира Георги Първанов като историк.

Той припомни, че на 1 август 2017 година беше сключен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. „Договорът беше „copy-paste” на Декларацията, подписана от Иван Костов и Люпчо Георгиевски през 1999 година. Но дори и фактът на провъзгласяването на Декларацията за Договор беше позитивен, той препотвърди важни принципи в нови условия. Това обаче не беше достатъчно, защото видяхме какво се какво се случи в региона, как Гърция и Македония решиха своите отношения. Гърция реши безусловно, с изрични, конкретни записи в договора историческите си проблеми с Македония. Македонските управляващи се отказаха от претенциите към античната история. А при нас какво се случи? Създадохме една съвместна мултидисциплинарна комисия, която трябва да решава болезнените въпроси в българо-македонските отношения. Новината от тези заседания беше, че не се разбрали за Гоце Делчев. Как така? Нима не знаем откъде произхожда? Нима не знаем неговата кореспонденция, в която безброй пъти декларира българския си произход? Нима не знаем основните документи на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, за да спорим, чий е Гоце Делчев? Тази Съвместна комисия нищо няма да реши, защото в Скопие няма да им дадат мандат за компромис. След като се отказа от античната си история, Скопие залага изключително на Илинденско-Преображенското въстание като „държавнотворен фактор“. За тях македонската държава ще започва от Илинден 1903 година. Това е посегателство към историята! И на 2 август 2017 година пред гроба на Гоце Делчев в присъствието на възможно най-високопоставената българска делегация македонският премиер Зоран Заев изброи 7-8 етноса, участвали във въстанието -има албанци, египтяни, роми, но няма българи. Никой не обърна внимание на речта на Заев, в която той повтори добре познатите тези за „двойния Илинден”, обвързвайки въстанието от 1903 г. и Антифашисткото събрание от 1944, на което се взема решение за развитие на Македония като федеративна единица в рамките на Югославия. Ако приемем, че въстанието 1903 година е в основата на тяхната държава, то тогава трябва да обявим, че развитието на македонската държава е факт от българската история. Гърците трябваше да докажат, че нямат нищо общо с македонците, а ние трябва да ги убедим, че нашата история е обща. На наша страна са документите и историческите доказателства“, категоричен бе Георги Първанов.

АБВ настоява за договаряне на анекс , който подробно да регламентира ангажиментите на България и Македония. „Скопие трябва да признае, че Илинденско- Преображенското въстание е българско“, каза Първанов.

Вчера председателят на АБВ Румен Петков, водачът на листата на „Коалиция за България“ проф. Боян Дуранкев, заедно с историците академик Георги Марков и проф. Боряна Бужашка са имали среща с премиера Бойко Борисов по въпроса.

„Бяхме категорични пред министър-председателя, че няма да допуснем нещата да продължават така и ако Съвместната комисия не реши този въпрос, българското правителство и всички институции трябва да реагират по нов начин. Да има нов документ, може да е под формата на анекс. Българските евродепутати трябва да бъдат единни, че докато не се изчисти въпроса с българската история и отношенията с Македония, ние няма да дадем зелен светофар на Скопие за членство в ЕС. В тази среща Борисов увери, че ще търси решение на въпроса в рамките на сроковете преди кандидатстването на Северна Македония за членство“, каза проф. Боян Дуранкев.

Лидерът на АБВ Румен Петков цитира части от официалното писмо до министър-председателя Борисов с настояване за генерални промени в отношенията на България със Северна Македония. „Двете договарящи се страни утвърждават, че разбирането за „обща история“ се основава на българското национално съзнание за преобладаващата част от населението на Македония. Това обяснява характера на освободителните борби в областта , включително и Илинденско-Преображенското въстание. Настояваме МС да даде ясен мандат на нашата част от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, а именно кои са основните въпроси на преговорите и да им се постави ясна задача какво следва да постигнат. Считаме, че силното за България решение е да се премине към анекс на сега съществуващия Договор за добросъседство или нов договор. В договора основополагащ елемент следва да бъде разбирането за обща история, която се основава на българско държавно самосъзнание за преобладаващата част от населението на Северна Македония. Нашето искане е да се каже – преговорният процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС може да започне, когато се изчистят поставените въпроси“, допълни Румен Петков.

„Като политик с Македония съм бил винаги много дипломатичен, но сега повече не можем да правим компромиси, защото отговорността ни е много голяма и към загиналите, и към нашите деца. Идват евроизбори и нека всички политически сили и бъдещи евродепутати се разберем по този въпрос. Преди да започнат нашите братя македонци преговорите с ЕС по отделните глави, нека се разберем по този въпрос. Ние нямаме право да пренесем нашите различия и противоречия в ЕС“, коментира Георги Първанов.

По време на срещата в Пловдив разказа и интересни случки от времето, когато беше държавен глава. „Бях на официално посещение в Германия, посрещна ме и кмета на Берлин. След официалната част се разхождаме в кметството и се спираме пред огромно пано. Кметът каза:“ Г-н президент, тук е изобразен Берлинският конгрес, на който се решава съдбата на България.“ Аз се правя на разсеян и го питам: „ Бихте ли ми показали кой точно е българският представител, че не мога да се ориентирам?“ Той погледна отдолу легендата, търси и се обръща към мен: „И аз не мога да го намеря.“ Тогава му отговорих: „Няма да го намерите , г-н кмете, защото не е имало българин. И това е проблемът, че сте решавали векове наред нашата съдба, без дори да ни поканите във фоайето, в периферията.“

Той се спря и на темата как малка България може да бъде лидер в постигането на геополитически баланс. „Казвал съм във Вашингтон – ако трябва да се сърдите на някого за руските енергийни проекти в България, сърдете се на мен. В Москва заявих –ако има на някого да се сърдите за американските полигони в България – сърдете се на мен. Великите сили, голямата дипломация, уважават онзи, който прояви характер и може да им каже истината в очите.  Тогава малка България спечели от енергийните проекти, а в същото време американците инвестираха в нашата бойна сигурност, срещу което Путин не беше против. До момента, в който НАТО не започна да си разхожда танковете. Балканите и Черноморието нямат нужда от това. Иска ми се българските държавници, политици и евродепутати да отстояват българския интерес“, настоя Георги Първанов.

Георги Първанов даде интервю единствено за ПловдивПрес. Какво каза за „Апартаментгейт“, политическите престрелки между управляващи и опозиция, евроизборите, БСП и президента Румен Радев – четете по-късно 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...