Quantcast
Новини Пловдив » Посоки » Напрежение в Охрид: Косовари развяха албанското знаме над Самуиловата крепост ВИДЕО
Балкани Посоки Свят

Напрежение в Охрид: Косовари развяха албанското знаме над Самуиловата крепост ВИДЕО

samuilova-krepost, plovdiv-press.bg
Огромният албански флаг е проснат на крепостта и се вижда от цял Охрид.

На втория ден от Великден в сърцето на Самуиловата крепост в Балканския Ерусалим – Охрид, се развя 15-метрово албанско знаме.

Инцидентът, който разтревожи охридчани, както и многобройните туристи в македонския град, е станал вчера предиобед, когато група от около 40 души, облечени с албански носии, сред тях и жени със забрадки, един по един успели да влязат с останалите туристи в Самуиловата крепост, пише Сител Телевизија, цитирана от Алфа тв.

Свидетели казаха, че освен че опънали огромното албанско знаме, те и развявали албански знамена.

„Групата албанци с развято знаме преминаха през всички по-важни точки в стария град, откъдето отидоха и към градския кей, където ги заварихме. Приближихме се и попитахме къде отиват с албанското знаме и каква е целта на този акт“, каза очевидец.

Видяното разгневило охридчани, които им предложили веднага да си тръгнат от Охрид, докато не е станал инцидент, пише македонската телевизия.

Жителите на града били ядосани и на полицията, която вместо веднага да ги задържи, само наблюдавала отстрани този акт, за който смятат, че е чиста провокация по време на най-големия християнски празник.

Освен огромното албанско знаме, поставено на Самуиловата крепост, част от групата се снимали с развято албанско знаме, качено високо на крепостта.

Медиите в Северна Македония съобщават, че заради разпъването на албанското знаме един човек е платил глоба от 1 100 евро и е получил 5-годишна забрана да влиза в страната.

Санкцията била определена от съдия заради вчерашния инцидент, при който четирима души от фолклорната група Арбераши от Косово поставили албанското знаме на крепостта в Охрид като част от хореографията за техен клип, пишат днес македонските медии.

Санкционираният член на фолклорната група веднага напуснал страната, съпроводен от полицията.

Двама души са били задържани за инцидента, но санкциониран е бил само Герг Прекоцай на 50 г. от Косово с местожителство в Лозана, Швейцария.

Председателят на македонския парламент Талат Джафери каза снощи по телевизия ТВ21, че хората, поставили албанското знаме в Охрид, са културни работници и поради това наказанието е трябвало да бъде по-леко.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...