Новини от Пловдив » Мнения » Новото видео на ИД е „червена лампа“ за България
Мнения Свят

Новото видео на ИД е „червена лампа“ за България

И преди Багдади е призовавал за атаки в Турция, но сега на 29 април ИД официално призна, че създава свои мрежи в южната ни съседка, пише Руслан Трад в анализ за Vesti.bg

Публикуваното на 29 април видео на Абу Бакр ал Багдади казва три неща: доказва тезата, че групировката е повече от активна; показва, че лидерът й контролира ставащото в нея и че българските служби трябва да внимават, тъй като Багдади обяви нова „провинция“ на ИД в Турция.

От „лидер на държава“ към „водач на съпротива“

Седнал с кръстосани крака в бяла стая, Багдади, заобиколен от приближени поздрави „Ислямска държава“ за последните атаки на групировката и призова бойците и симпатизантите да продължават битката си. В дългото около 18 минути видео, лидерът на джихадистите спомена извършителите на атентатите по Великден в Шри Ланка, които отнеха живота на близо 300 души. Той също така споменава имената на 13 видни бойци на групировката, включително братята Фабиен и Жан-Мишел Клен, които участват в подготовката на атаките в Париж.

Без да посочваме всички детайли от видеото, трябва да се споменат някои важни части от него. Като цяло кадрите са внимателно подбрани за целите на пропагандата, но също така и с цел да не се разкрива по никакъв начин къде е заснето. Багдади се появява в облекло, приличащо на това, носено от муджахидините от 1980-те и 1990-те, сражавали се в Афганистан. Той имитира образа на Осама бин Ладен – включително използва същият тип оръжие. Така с исторически препратки и приемственост, Багдади се показва като водач на „съпротивата срещу Запада“ и дава ясно да се разбере, че макар ИД да нямат вече „халифат“, са военна сила, която ще продължи с атаките си.

Според данните на американските и иракски служби, лидерът на ИД се крие най-вероятно в пустинните райони между Сирия и Ирак. Той е оцелял в мащабната обсада на Багуз – последната паднала крепост на ИД в Сирия – и е успял да се придвижи към сигурна зона. Предполага се, че се движи в обикновена кола, най-вероятно с дете и жена, за да изглеждат като местно семейство на път. Експертите са скептични дали местоположението му ще бъде разкрито скоро.

Препратките към скорошни събития, като изборите в Израел и събитията в Судан и Алжир, дават индикация, че видеото е заснето между 11 и 22 април.

ИД представлява глобална заплаха

Анализът на действията на групировката показват, че тя разширява обсега си. Атаките в Шри Ланка трагично доказват това. Лидерът й има желанието да утвърди контрола си като привлича нови симпатизанти и бойци. Медийните канали на организацията – както официални, така и симпатизантски групи – разпространяват последното видео ежедневно. Предполага се, че кадрите са видени от десетки хиляди потребители.

Основната цел на видеото е разбира се пропагандата. Багдади благодари на симпатизанти в Мали, Буркина Фасо, Западна Сахара, Пакистан, Афганистан и Иран, с което показва явно кои са зоните, в които ще съсредоточи усилия. През последните три години се споменава многократно, че ИД ще насочи мрежите си извън Сирия и Ирак, и че загубата на територия не пречи на групировката да е активна.

Сигнал за България – ИД създава нови клонове, включително в Турция

Картата показва териториите, в които може да се очаква активност на Ислямска държава. Те бяха посочени във видеото на Багдади. Новото е създаването на „Ислямска държава в Централна Африка“ и „Провинция Турция“. ИД разпределя зоните, които счита за свое поле на активност на „провинции“. И преди Багдади е призовавал за атаки в Турция, но сега на 29 април ИД официално призна, че създава свои мрежи в южната ни съседка.

Това е много важно развитие. Анкара има сериозни проблеми с ИД от години насам, а на 29 април турските власти арестуваха 22 души във връзка с готвена атака срещу австралийци и новозеландци, идващи за ежегодното отбелязване на паметта на загиналите в битката при Галиполи австралийци, които през 1915-1916 се сражават като войници на Британската империя срещу османските войски.

През последните месеци бяха арестувани симпатизанти и членове на „Ислямска държава“, готвещи атаки из Турция. Турското разузнаване е категорично, че групировката готви нещо сериозно и създаването на „Провинция Турция“ от Багдади означава именно това. Властите в Анкара смятат, че джихадистите ще опитат да изградят силна мрежа през Сирия и Кавказ, която през Турция ще цели проникване в Европа.

И тук е моментът, който засяга и България. От появата на „Ислямска държава“ преди няколко години, се родиха множество спекулации, че джихадисти ще проникнат в Европа чрез бежанския поток. Това нямаше общо нито с реалността, нито с данните, с които разполагат европейските служби. Сега обаче е различно. Експертите следяха отблизо действията на ИД, които не излизаха от Сирия и Ирак през годините, но както стана ясно, обсегът на групировката днес е далеч по-широк.

Създаването на мрежи в Турция може да е опасност за България и Балканите не само заради близостта на държавите. Може да се очаква опит за инфилтрация на българска територия за създаване на логистичен център към Балканите от и за Близкия изток. Вече има регистрирани такива опити на членове на ИД в Македония, Албания, Косово и Сърбия. Това, че балкански бойци се сражават за ИД и Ал Кайда (без български граждани), отдавна повдига въпроси относно сигурността в нашия регион.

Българските служби трябва да засилят обмена на информация с партньори, особено с Турция. Важно е да се следи ситуацията в Близкия изток отблизо и да се засича навреме потенциално движение в посока Балканите. Страната ни предпочиташе досега да стои неподвижно и да пропуска събитията наоколо, но вече не може да си позволи това.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...