Новини Пловдив » България » Политика » Министри за гости? Или как имитираме контрол на контрола
Важно Мнения Политика Съботен цикъл

Министри за гости? Или как имитираме контрол на контрола

  • Нашият принос, за да благоденстват днес повече от вчера населяващите Обединена Европа

 

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Една легенда в бълграската телевизионна журналистика призова журналистите да измислят нещо ново в работата си, за да спасят предизборните телевезионни и радиопредавания от потискащата тъпота. Хубав призив, но трудно изпълним. Не защото журналистите нямат сили да направят предаванията си по-ведри, а защото им плащат, за да понасят предизборния бълвоч. Приходите от реклама са насъщният на медиите, а за него се работи всякаква работа.

Едва ли кандидатите за място в Европейския парламент сами решават как да се рекламират. Те обикновено са представители на партии. Тези партии хранят съответните специалисти – рекламни гении с много дипломи и специализации. И резултатът от тяхната работа е, може би професионален, но отблъскващ.

Отблъскващ, отблъскващ, но изглежда, че хваща дикиш, щом толкова години върви едно и също и партиите, и медиите не се сещат да обновяват. А ако някой се вълнува искрено от изборите за Европейски парламент, това са те, партиите и медиите. И самите кандадати, разбира се.

Онзи ден прочетох вестникарско заглавие: „Евродепутат – това звучи доходно“. Това обяснява всичко. И тяхната, на кандидатите настървеност, и нашата, на избирателите незаинтересованост. Те имитират, че са загрижени за нас, ние имтираме, че им вярваме.

А по света се случват дори плашещи саможертви в името на изборната демокрация. У нас най-голямата опасност за един кандидат или партиен активист при едни избори е да стане за резил. А в Индонезия от зор да преброяват милионите бюлетини починаха от преумора маса преброители. Бог да ги прости.

Иначе никой от нас, обикновените хора, не знае какво те, досегашните ни евродепутати, са свършили, за да благоденстват днес повече от вчера населяващите Обединена Европа.

Видяхме ги нашите, само когато всички заедно застанаха под националното ни знаме в защита на това българските тираджии да продължават да живеят в кабините на тировете си,

за да са конкурентни нашите превозвачески фирми на западните такива фирми. И това е трудно за разбиране. Както е трудно за разбиране продължаващото твърдение на политиците ни от всички цветове, че държавата ни е привлекателно място за чуждестранни инвестици заради евтината работна ръка.

Да, но чуждестранните инвестции не идват така изобилно, както ни се иска, у нас. Дори тези, които вече са дошли, решават да се местят другаде.

Сигурно и чуждите инвеститори са прозрели смисъла на българската ни поговорка: „За пет пари петел, за пет пари пее“.

Истина е, както казва цитираната авторитетна дама, че от предизборните студия лъха на мухъл, но пък самото предизборно вълнение размества пластовете под плесента и отдолу се подават още по-смрадливи неща.

Още не е заглъхнала бурята със закупените на безценица от властниците мезонети, тризонети, тераси с барбекюта и сауни, и се появи новата вълна с къщите за гости, построени с европейски субсидии.

Тия хора от властта на Обединена Европа и нашите хора от властта на нашата държава имат различни виждания за приложението на една къща за гости

Тия, дето ни управляват от Европа, са разбрали и, че сред нашата китна българска природа има от китни по-китни български селца, които са почти или съвсем обезлюдели. И са отделили тия, дето ни управляват от Европа, средства по програма, която да подпомогне построяването в тия китни наши селца удобни и привлекателни къщи, които да привличат туристи от нашите български и от чужбинските градове. С парите, спечелени от тези туристи, да се връща животът в тези наши китни селца, разположени в красивата наша българска природа.

Нашите хора от властта на нашата държава, като чули къщи за гости и много се зарадвали. Ето на, за това беше нашият европейски геополитически избор. Благородната Обединена Европа знае, че на една бедна държава и политиците и държавниците й са бедни. А както се изразяват американците,

на бедните политици и държавници от бедните държави и мезонетите им са бедни, и вилите им са бедни и колите им са бедни, та дори и частните самолети им са бедни

Затова благородните европейски политици от благородна Обединена Европа ни отпускат средства и програми, чрез които да си построим луксозни къщи, в които да посрещаме нашите си лични и семейни гости. Или пък да завъртим далаверка с роднини от красивите кътчета на родината и да приберем субсидийките.

Така са решили нашите политици и управници. Те си имат техните начини да печелят пари, не са им нужни туристи, на които да прислужват в къщите за гости за жълти стотинки.

Щедра майка кърмилница е Обединена Европа, само да знаеш как да се докопаш до кърмящата й пазва

По същата тази програма можеш да се снабдиш евтинко и с високопроходими автомобили. Нали къщите за гости се строят в красиви, но по-трудно достъпни местности. Ето, че автопаркът на нашите бедни по европейските сандарти богаташи е обновен.

И са си живели така богатко и благатко, като в приказките, доста наши изявени в политиката и управлението на държавата и общините нашенци. И то доста време.

Като се поразрови това несъответствие на европейското и нашенското схващане за предназначението на понятието къща за гости, стана ясно, че по програмата от 2007 до 2013 година у нас са построени 746 къщи за гости.

Откакто се размириса по темата, се появиха сведения, че вече са проверени 110 такива къщи. В 32 от тях, т.е. в една трета мирише на селска по тъпотата си далавера. Свободен турист в някои от тях не е стъпвал. Какво още ще бъде до края на проверките, ще видим, но основания за оптимизъм няма.

Редица специалисти, сред тях и служебната ни премиерка г-жа Ренета Инджова, казаха, че Обединена Европа ще си върне парите, които нашите алчни управници и висши чиновници са заграбили за своя полза, само че… Само че ще си ги вземе чрез съответните наложени на държавата ни санкции, които ще засегнат националния ни бюджет.

И какво се получава в крайна сметка? С благородните си намерения Обединена Европа създава възможности на нашите ненаситници да източват националния ни бюджет, който и без това е оставил на фотосинтеза и здравеопазване, и образование, и национална сигурност, и каквото се сетите… Но крушката си има опашка.

Къщите за гости отново вдигнаха кръвното на г-н премиера ни. Да се проверяват, да се разнищват далаверите им, да се уволняват и да се предават на прокурор, гневно се разпореди той. И за да няма грешка, пак съвсем наивно, но според него ефективно, извъртя номера на Пилат Понтийски. Нямало как да знае той за този користен ход с къщите за гости на подчинените му чиновници, защото не ходел по апартаменти и къщи за гости.

Г-н премиер, ако, не дай си, Боже, се запуши канализацията в МС, ще побързате ли да кажете, че не влизате в нея и няма как да знаете, че тя се запушва

Но това няма да премахне вонята от запушването. Образованите управленци не допускат това, защото контролират контролните си органи, чието задължение е да контролират проходимостта на каналите, по които протичат управленческите процеси, гарантиращи законността.

Между другото, тези дни една наша родна джебчийка имала лош ден. Решила да преджоби развеселени китайски туристи във Велико Търново. Водена е била вероятно от типичното наше мислене, че ние тук на Балканите сме най-хитрите и находчивите и винаги намираме най-лесния начин да направим чуждото свое. Но попаднала горката на умеещи източните бойни изкуства и фустите й се разхвърчали над сергиите за сувенири. Както под мрачния поглед на г-н премиера ни хвърчат оставките на заловените да джебчийстват из евросубсидиите наши сановници. Нали той има навика да управлява процесите собственоръчно.

Както се казва, прости му Господи, той не знае какво говори. Да си начело на изпълнителната власт на една държава, това значи да управляваш система за управление на тази държава, чрез управленчески структури. Като всяка от тези структури се оглавяава от управляващ структурата, който е задължен и с контролни функции, осигуряващи правилното и законно функциониране на сруктурата. Така е написано в дебелите книги.

Там пише още, че главата на управлението е длъжен да бъде информиран за дейността на структурите, чрез съответните системи за контрол и отчетност. Ама никак, никак не е длъжен министър-председателят да ходи по къщите за гости, за да е информиран какво става в тях. Той е дължен да контролира контрольорите си, които е назначил да контролират по-малките контрольори и да знае има ли или няма контрол за спазването на законноста в тази държава. С неговото „няма как да знам, защото не ходя по апартаменти и къщи за гости“, той признава, че е бягал от часовете по теория на управлението.

А на чиновниците само това им трябва, да намерят село без кучета. И можем да бъдем сигурни, че докато, подплашени от премиерската строгост дансаджии, полицаи и данъчни гърчат охолниците, сдобили се с евтини вили, уж къщи за гости, другаде някъде се пипа с нечисти ръце в държавното и общинското. Защото системата за предотвратявне на беззаконието е запушена и само имитира функциите си.

Лошо нещо е имитацията. Имитираме по най-лошия начин предизборни дискусии. Имитираме управление на държавата и общините ей така по махленски. И ето и нещо твърде любопитно. И опазването на дивата си природа имитираме смешно. Появи се, както всяка година по това време, информация за девет нападения над пчелини и кошари на мечки в Смолянско. Но те не бива да се убиват, защото са защитен вид, трябва само да се пазят стадата и пчелините от тях. И за да е тази инофрмация по-сочна, редакторите са я илюстрирали с портрет на мечка в крупен анфас. И понеже не ходят тези редактори по мечи хралупи, не са забелязали, че на тази снимка на горната си бърна животното носи страшната дупка от веригата, с която мечкарят го е разигравал. Преди Бриджит Бардо да го спаси от робството и в последствие да му поверят ролята на мечка пакостник, защитена от закона !

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!