Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Как Българският папа помагаше на Пловдив и Раковски ФОТОФАКТИ
Важно Градът Култура Не забравяй Раковски Регион

Как Българският папа помагаше на Пловдив и Раковски ФОТОФАКТИ

Епископ Анджело Ронкали сред ученици от Френския мъжки колеж в село Калъчлии (Генерал Николаево, днес квартал на град Раковски)
Епископ Анджело Ронкали сред ученици от Френския мъжки колеж в село Калъчлии (Генерал Николаево, днес квартал на град Раковски)
  • Бъдещият глава на престола в Рим Йоан XXIII едва не загинал по време на земетресението в Пловдив през 1928 година. Главната фасада на католическата катедрала „Св. Лудвиг” рухнала зад гърба му, докато влизал в храма

Владимир БАЛЧЕВ избра Plovdiv-press.bg за своята авторска рубрика „Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотеки.


Първото посещение на римокатолически папа в Пловдив става на 17 юни 1925 г. В летописите на Ватикана папата е записан като Йоан XXIII, но това име той получава 33 години по-късно. Иначе през 1925 г. идва в Пловдив като епископ Анджело Джузепе Ронкали, назначен официално за апостолически визитатор в България и натоварен с отговорната мисия да изглади противоречията между различните групи на католическата общност у нас. Пристига в София на 25 април 1925 г., а няколко седмици по-късно започват обиколките му из страната.

От 17 до 20 юни прави няколко визити в Пловдив, а на 21 април се отправя към днешния град Раковски. На 23 юни е в с. Дуванли, после посещава селата Белозем, Калояново, Миромир и Житница.

През следващите години Анджело Ронкали често се отбивал в Пловдив. След земетресението през 1928 г. той замислил мащабна помощна акция за пострадалите. Благодарение на него били осигурени средства за възстановяване на много от разрушените постройки. Тогава възникват и тъй наречените „трапезарии на папата”. Бедствието през 1928 г. без малко щяло да се окаже гибелно за бъдещия папа – земята се разтърсила тъкмо когато епископ Анджело Ронкали влизал в предверието на катедралата „Св. Лудвиг” в Пловдив. Тогава зад гърба му рухнала главната фасада на храма.

Благотворителната дейност на бъдещия папа в България започва още от пристигането му в България. Първата акция е в помощ на бежанците от Егейска Македония и Тракия

Изследователят д-р Кирил Карталов е открил в архива на Ватикана апели на Анджело Ронкали до тогавашния папа Пий XI да съдейства за намаляване на непосилните репарации, които България е трябвало да плаща след Първата световна война.

При едно от посещенията в Пловдив Херман Гислер отвел бъдещия папа в село Бойково. Представителят на Ватикана бил очарован. Любителски фотографии показват разходките на Ронкали из Родопите.

Последните сведения за гостуването на бъдещия папа в Пловдив са от 1934 г. за юбилея на френския мъжки колеж „Св. Августин“. След това представителят на Ватикана бил преместен в Истанбул. От турската столица той продължил да пише до българските си приятели.

В края на 1958 г. съборът на кардиналите в Рим определил Анджело Ронкали за папа с името Йоан XXIII. Новият папа бил на 77 години и повечето смятали, че няма сили да промени курса на Ватикана. Светият отец изненадал всички. Най-напред нарушил традицията, като не издигнал нито с пост, нито с титла някой от своите роднини. Братята му останали в родното си село и продължили да работят по нивите. Още по-необичайни били обиколките на папата из бедняшките квартали и затворите. За първи път жителите на Рим видели как папата се разхожда пеш по улиците. Това обаче било най-малкото – започнали радикални реформи в католическата църква, изцяло бил променен курсът на Ватикана. И всичко това за по-малко от 5 години. През юни 1963 г. папа Йоан XXIII починал.

На 3 септември 2000 г. папа Йоан Павел II обявява Йоан XXIII за блажен, а на 27 април 2014 г. сегашният папа Франциск канонизира Йоан XXIII за светец.

Заради заслугите към страната ни, го наричат Българския папа.

Не забравяй, Пловдив!

Строителството на католическата катедрала „Св. Лудвик” започва през 1858 и завършва през 1861 г. Изградена е по проект на италианския архитект Алфонсо от Рим и осветена от епископ Андрея Канова на 25 март 1861 г. Канова по-късно закупува часовник, който е монтиран през 1866 г. Земетресението през 1928 г. сериозно уврежда сградата – рухва главната фасада на храма и куличките от двете страни.

 

Село Белозем, Пловдивско – Българският цар Борис ІІІ с придружаващите го господин Жозеф Моор, секретар Католическата фондация в Америка за подпомагане на Близкия изток, със съпругата си, епископ Анджело Ронкали и др. с местни жители край разрушени от земетресението постройки. Става дума за труса от 14 април 1928 г., който е катастрофален за Чирпан и околните селища. Фотографията е от 18 април. Вечерта на същия ден, когато цар Борис ІІІ пътува към София, ново земетресение събаря хиляди сгради в Пловдив. Третият трус, на 25 април 1928 г., удря Стара Загора.

 

Папският нунций в България епископ Анжело Ронкали, Камбон, пълномощен министър на Франция в София , кметът на Пловдив Божидар Здравков и други официални лица на тържеството за 50-годишнината на Френския мъжки колеж “Св.Августин” – Пловдив, май 1934 г.

Анжело Ронкали (бъдещият папа Йоан ХХIII) пред вилата на Недко Каблешков в Бойково с преподаватели от Френския мъжки колеж „Св. Августин“ – Пловдив, 1926 г.

 

Епископ Анджело Ронкали сред ученици от Френския мъжки колеж в село Калъчлии (Генерал Николаево, днес квартал на град Раковски)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...