Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Обещание от Тотев: Портрет на Сталин в Старо Железаре няма да има
Култура Пловдив Пловдив 2019

Обещание от Тотев: Портрет на Сталин в Старо Железаре няма да има

Ваня ДРАГАНОВА

Портрет на Сталин в Старо Железаре няма да има. Това обеща кметът Иван Тотев, който е и председател на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“. А именно под егидата на тази фондация като част от Европейската столица на културата на фасадата на една от къщите в Старо Железаре е изрисуван портрет на Сталин. Той е част от доста спорния откъм съдържателни и художествени достойнства проект „Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал“, по който къщите в селото се украсяват с ликовете на световни личности.

Срещу появята на Сталин в проекта се обяви българската гражданка от украински произход Лана Петкова – потомка на народ, дал милиони жертви по време на организирания от Йосиф Висарионович Гладомор през 1932-1933 г. ПловдивПрес съобщи за проблема и след няколко седмици ликът на Сталин и ръцете му бяха замазани с червена боя. Полицията вече е заловила извършителя, а в селото се готвят да възстановят портрета на Сталин.

В опит да ги спре Петкова се обърна към ръководството на „Пловдив 2019“ и призова да бъде възстановена нормалността. „Няма да навлизам в исторически анализи на личността на Сталин, но според мен е повече ясно, че диктатор, на чиято съвест тежи животът на милиони човешки същества, няма място нито в културния живот на Пловдив и региона, нито в европейските измерения на столицата на културата“, написа тя.

В отговор от фондацията витиевато отказаха да премахнат портрета на Сталин. „Нито изкуството като творчески акт цели героизиране на избрана тема, нито в конкретния случай образът на Сталин следва да носи априори положителен или отрицателен знак“, е казано в писмото до Лана Петкова.

След като ПловдивПрес установи, че въпросът изобщо не е доведен до знанието до Управителния съвет на „Пловдив 2019“, наш репортер информира за случая Иван Тотев.

Сталин е диктатор, отговорен за повече жертви от Хитлер, и няма никакво място в проект на „Пловдив 2019“, реагира Тотев и нареди на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев портретът да бъде заличен.

ПловдивПрес ще провери дали това указание е изпълнено.

Колкото до съдържателната и художествената страна на проекта, си струва само да се спомене, че в Старо Железаре са изрисувани и други спорни личности – като например Чърчил, по чието нареждане България е бомбардирана по време на Втората световна война. А на тоалетната под буквата Ж стои ликът на лейди Даяна. Мъжката секция пък е илюстрирана с портрет на Фреди Меркюри.

Лицето на Чърчил е откъртено.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...