Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Можем да застреляме крадец вкъщи! Гласуваха повече права при самоотбрана
България Важно Политика Съд и Прокуратура

Можем да застреляме крадец вкъщи! Гласуваха повече права при самоотбрана

Баби и дядовци вече могат да гърмят по неканените "гости".
Баби и дядовци вече могат да гърмят по неканените "гости".

Със 106 гласа „за“ депутатите одобриха на първо четене в пленарна зала промените в Наказателния кодекс, които дават повече права при самоотбрана и защита на дома и частната собственост. Вносител на промените са депутати от „Обединени патриоти“, които ги мотивират с борба срещу битовата престъпност.

В промените е записано, че при нараняване или дори смъртен случай няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако самоотбраната е срещу лице, което е влязло противозаконно в жилището. Също така, според одобрените на първо четене текстове, няма превишаване на права, ако нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

В момента е записано, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, а деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

„В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си“, коментира зам.-председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. „Ако стойността на кражбите е до две минимални работни заплати, може да се приключи производството с глоба между 100 и 300 лева, като това може да се повтори или потрети, ако общата стойност на престъпленията в рамките на една година е под 150 лева“, коментира той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...