Новини Пловдив Прес » Важно » Забранената история на Пловдив: С чии 46 гласа паркът зад „Санкт Петербург“ стана частен?
Анализи Важно Градът Мнения Общество Община

Забранената история на Пловдив: С чии 46 гласа паркът зад „Санкт Петербург“ стана частен?

Премиерът Борисов дойде и обеща теренът зад "Санкт Петербург" да остане парк.
Премиерът Борисов дойде и обеща теренът зад "Санкт Петербург" да остане парк.

  • Или кой вкара в частни ръце общински имоти за 360 млн. лева. А знаем ли колко от тях са продадени, все пак Пловдив притежава 25% от „Пълдин Туринвест“ АД, което трябваше да ги стопанисва

 

Александър КОНСТАНТИНОВ, бивш зам.-кмет на Пловдив, в подробен разбор и припомняне на фактите, специално за ПловдивПрес, се опитва да разплете в зародиш трудния казус с парка зад хотел „Санкт Петербург“


Всички са съпричастни към спасяването на парка на ул. „Сава Муткуров“. Премиерът Бойко Борисов лично посети протестиращите и обеща да се запази зелената площ, кметът Иван Тотев също ежедневно обяснява как ще се бори за запазването на този квартален парк.

Нека обаче си спомним, че преди 13 години това е бил общински терен. Да си припомним „забранената“ история в развитието на Пловдив през последните години и да видим какви са действията на общината през годините.

Всичко започва с Решение № 177/ 15.06.2006 год., когато с 46 гласа Общинският съвет създава, забележете, общинското дружество „Пълдин туринвест” АД, в което общината притежава 75% от акциите.

Решението е подкрепено от всички политически партии без изключение. Няколкото общински съветници, които не са гласували, вече са забравени. Хубаво е обаче да припомним имената на тези, които дружно вдигнаха ръка „за“.

След това следват серия от решения на съда и правителството за влизането на общинското дружество в капитала на „Международен панаир Пловдив” АД с 49% от акциите.

В началото на 2007 година започва втората фаза от завладяването на общинското дружество. Първо, Общинският съвет разрешава вдигане на капитала на дружеството до 200 млн. лв. Следва и Решение № 22/ 08.02.2007 год. за апортиране на 22 общински имота с обща площ от 360 895 кв. метра. В резултат от всички маневри общинското дружество се превръща в частно, в което общината има само 25% от акциите.

Кои са по-големите имоти, апортирани в капитала на дружеството? Освен паркингите около панаира, са апортирани 260 дка на Общинския разсадник на Рогошко шосе, над 30 дка на бул. „Мария Луиза“ (бившият парник на общината), 17 845 кв. метра до Гребния канал и 19 дка на ул. „Сава Муткуров“.

Забележете, че парцелът е бил 19 дка, част от които са в аква парка на хотел „Санкт Петербург”. Интересен е въпросът, как е било разрешено изграждането на аква парка на общински терен, но това е в миналото. По-важното е, че този парцел е разделен на две парчета, а това означава нов ПУП, който е съгласуван от общината в сегашно време. Продажбата на едното парче от 16 дка е възможно само ако е обособен отделен парцел. Любопитно е да се изясни от общината кога е станала тази трансформация, която е била ясен сигнал, че следва продажба.

Независимо от това, че общината притежава само 25% от капитала, през целия период е имала свои представители в общото събрание и управлението на дружеството. В администрацията има цяла дирекция, която трябва да упражнява ежедневен контрол на такива дружества със смесен капитал.

Ние не знаем дали не са продадени и други общински имоти, апортирани в дружеството през 2007 година

Общината е длъжна да знае какво става в това дружество, а съответните длъжностни лица носят и наказателна отговорност за бездействие, при което са нарушени общинските интереси. Общината е длъжна да знае и на каква цена е продаден теренът, защото са създадени документи, банкови преводи, нотариални актове и т. н. Общината е длъжна да знае къде са парите от тази продажба, за какво са използвани, защото 25% от тях са нейни. Изобщо в администрацията трябва да има документи за всички сделки на дружеството, за неговите икономически резултати за 12 години и цялата история на това смесено дружество.

За да има основание новият собственик да поиска 15 млн. лв. за 16 дка – по думите на кмета Иван Тотев – се предполага, че е платил за него подобна сума на предишния собственик.

При сегашните цени на имотите излиза, че през 2007 год. общината е вкарала в това дружество имоти на стойност 360 млн. лв. Това е повече от един годишен бюджет на общината. Кметът Тотев управлява вече 8 години общината и е имал хиляди възможности да изясни съдбата на тези общински имоти.

Няма невинни в тази история, но всеки има своята отговорност за времето, за което е управлявал

Той е имал всички права на собственик на тези общински имоти и общинския капитал в това дружество. Сега трябва да реши проблема, а не да го протака и да го завещае на следващия кмет. Най-лесното е да си купиш отново общински имот на няколко пъти по висока цена. В неговия мандат вече си купихме обратно имот за 5,3 млн. лева, който общината е продала през 2006 год. за 1,2 млн.лева. Сега трябва да се намери друго решение, което да остави завинаги този терен за парк на район „Северен“.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!