Левицата 14
Новини от Пловдив » Култура » Три сцени, 4000 участници и народни цени на Народния събор в „Лаута“СНИМКИ и ВИДЕО
Култура Пловдив

Три сцени, 4000 участници и народни цени на Народния събор в „Лаута“СНИМКИ и ВИДЕО

Галина ГЕОРГИЕВА

Над 4000 участници от цялата страна ще се включат в Народен събор Пловдив, който по традиция вече четвърта година ще се проведе в парк „Лаута“.  Организаторите са подготвили три сцени. Официалното откриване е от 12 часа в събота, 11 май, но два часа по-рано ще стартира програмата. В събота и неделя от 10 до 22 часа хиляди гости от Пловдив и страната ще могат да се насладят на музикалните изпълнения.

По време на фестивала ще има концерти на Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към „АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, както и много гайдарски състави, ансамбли, читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци. Организаторите са подготвили за всички желаещи уроци по народни танци, училище за народни инструменти, хоротека, алея на занаятите, на която повече от 60 занаятчии ще демонстрират уменията си, както и фермерски пазар.

„Заради титлата Пловдив – Европейска столица на културата през тази година увеличаваме сцените на събора на три. Вечерите ще са изпълнени с песни и танци на ансамбъл „Тракия“, Виевска фолк група, Музикалната академия. На една от сцените ще има хоротека – всеки ще може да играе хора. За тези, които не знаят стъпките, ще има уроци“, обясни днес кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той предупреди, че паркът е окосен и напръскан срещу кърлежи и са предприети мерки за безопасност. Паркирането в дните на събора ще бъде по бул. „Санкт Петербург“, където ще има обозначено място . Костадин Димитров призова хората да идват с одеяла и хамаци и да използват поляните в парка.

„Тук атмосферата е неповторима. Това събитие е традиционно и очаквано с нетърпение от гостите и гражданите на града. Двата дни програмата е наситена с изпълнения на читалища, училища, ансамбли и става много голям празник. В последните 6-7 години парк „Лаута“ се промени и това е една от политиките на община Пловдив – да изнася културата извън центъра на града“, каза зам.-кметът по култура Александър Държиков.

Димитър Михов един от организаторите припомни, че съборът се провежда за четвърта година. „Гостите ще се насладят и на много гайдарски състави от цяла България. Всеки ще може безплатно да усвои основни стъпки на български хора, както и да се научи да свири на музикални инструменти – тъпан, гайда, кавал“, каза той.

Организаторите обещават цените на Народния събар да са народни. Събитието е част от Културния календар на града, а Община Пловдив го подпомага с 20 000 лв. .

Ансамбъл „Декани“ от село Царацаво с ръководител Радослав Иванов анонсираха днес част от изпълненията си в неделя. Най-младият участник е на 8 години и се казва Даниел Дамянов, а най-възрастната жена в ансамбъла за автентичен фолклор е на 85 години.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...