Quantcast
Новини Пловдив » Автомобили » Volkswagen решава на 14 май дали ще прави завод край Калековец, Пловдив
Автомобили Бизнес България Важно Градът Компании Марица Раковски Регион

Volkswagen решава на 14 май дали ще прави завод край Калековец, Пловдив

Община Марица, Раковски и Пловдив се пред прага на новината на десетилетието. Най-големият производител на автомобили Volkswagen Group е на крачка да избере именно терен край „крепостта на яката вяра“ за бъдещия си завод.

Става въпрос за „Индустриална зона Раковски“, която е част от „Тракия икономическа зона“. Нужните за проекта около 4000 декара се намират до село Калековец, община Марица. Селото е разположено между Пловдив и Раковски.

Почти едновременно с папата у нас е била и делегация на Фолксваген. Тя се е запознала на място и е огледала от въздуха площадката, за което съобщи и премиерът Бойко Борисов, но без да назовава името на компанията, пише Стандарт.

Както ПловдивПрес вече писа, окончателното решение къде да бъде новият завод на VW, в който ще бъдат вложени 1,4 млрд. евро, ще се вземе на 14 май. Бордът на директорите на автогиганта трябва да избере между Раковски и турския град Измир. Засега везните клонят към България, твърдят запознати с хода на преговорите.

Новият завод на VW, който трябва да бъде отворен до 2022 г., ще произвежда моделите „Шкода“ и „Сеат“. Плановете са от конвейра да слизат по 1 000 коли на ден.

Освен завода обаче, голямата новина за местинте жители е изграждането на съпътстващата инфраструктура към производствените цехове и научната дейност. Към завода ще бъде построен учебен център, където ще се обучават няколко хиляди души от работници за поточните линии, до научни звена за конструкторски решения.

Именно затова тази инвестиция е ключова за страната ни. Ще вдигне рязко нивото на заплатите и стандарта на живот в Пловдивско и респективно в България, коментира човек от бизнеса, запознат с плановете на автомобилния концерн.

В същото време за огромната инвестиция се бори лоби от София, което иска да насочи заводът на Фолксваген да бъде изграден върху руините на бившия металургичен гигант „Кремиковци“.

Още по темата

Пловдив и Кремиковци в битка за завода на „Фолксваген“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...