Новини Пловдив Прес » Градът » Мощен протест на родители в Пловдив: Децата ни не се продават! ВИДЕО
Градът Пловдив Посоки

Мощен протест на родители в Пловдив: Децата ни не се продават! ВИДЕО

Протестно шествие на родители по Главната срещу Стратегията на детето novini-plovdiv-press
Протестно шествие на родители по Главната срещу Стратегията на детето Снимки: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Мощен протест се проведе в Пловдив срещу Националната стратегия за детето 2019-2030. Повече от 300 родители се включиха в шествие по Главната, а двама бащи поведоха колоната с транспарант „Не пипайте децата! Българчетата не се продават! Бог ще ви съди!“. Шествието тръгна от пл. „Римски стадион“ , а протестиращите скандираха „Майки и бащи – за децата си!“, “Българският родител е грижовен родител“, „Ще се борим докрай!“. Докато минаваха по Главната те раздаваха листовки с исканията си на случайни минувачи. Пред сградата на Община Пловдив протестиращите се обявиха за изцяло нова Стратегия и  адекватен мониторинг на работата на всички инстутиции, свързани с децата.

„Рано или късно ще има Статегия. Не може да има насоки на държавна политика в дадена сфера без да има дадена концепцияа. Системата за закрила на детето чрез Закона за закрила на детето изгражда тази концепция чрез предвидената Стратегия. Това, което е написано в нея вреди, няма породи нищо добро. Те не са направили адекватен мониторинг и на предишната стратегия“, обяви пред ПловдивПрес адвокат Васил Попов.

Родителите са категорични, че Националната стратегия за детето е написана в разрез с Конституцията. Според тях, има риск по фалшиви или неоснователни сигнали да им отнемат децата. По-рано социалният министър Бисер Петков заяви, че няма нормативен документ или проект, който да цели отнемането на децата от техните родители, а преди дни премиерът Бойко Борисов разпореди да се спре работа по документа.

„Искаме управляващите да вземат под внимание опасението на българските родители и даа се вземе добрия пример от страни, които имат ясно изразено национално самосъзнание и държат на род и родина, каза една от организаторките пред ПловдивПрес. Тя опроверга министър Петков.

„Или министърът не знае какви закони се приемат в Народното събрание, или е повдеден от подчинените с,и или откровено лъже българския народ. Всички промени, извършени от началото на 2019 година в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс, изхождат от Националната стратегията за детето. според стенограмата от парламента, когато са приемали поправките в отделните закони, има кворум от 80 души. Това е нарушение на Конституцията“, каза жената.

Пред общината протестиращите запяха химна на България и развяха трикольори. „ Заедно ще защитаваме каузата да запазим българското семейство. Като майка смятам, че моите деца се чувстват щастливи с мен и баща им. Смятам, че най-добре за моите деца е майка им и баща им да са свободни граждани, а не заложници на системата. Децата ми се възпитават от примера, който даваме аз и баща им. Първи застъпници и гаранти за моите деца сме аз и баща им. Интересите на всеки родител са най-добрият интерес за детето. Така ли е и за вас?“, попита организаторката, а протестиращите отговориха с мощно „Да“.

Радослава -една от протестиращите, изрази възмущението си от политическата класа. „Тези хора са забравили, че ние, родителите в България, сме мнозинството гласоподаватели. Те идват на власт с нашите гласове, а после приемат закони, които са против нас и нашите деца. Искаме да им заявим гласно, че не сме нито слепи, нито глухи и виждаме какво правят. Как ще ни лъжат, че са спрели Стратегията, когато в същото време се гласуват закони, с които се прилагат текстове от нея. Тази груба лъжа няма да им простим! Ние се борим за бъдещето на нашите семейства. Не трябва да се допуска това, което става в някои държави. При живи родители, идват някакви си чиновници с един куп въоръжени хора и отвличат малки беззащитни деца от ръцете на майките и бащите им. Това не трябва да го допуснем в България!, категорична е жената.

Георги Павлов, баща на две момчета, вдигна градуса на протеста с много силни думи. Той накара големия си син да рецитира „Аз съм българче“, а после призна, че няма да забрави днешния ден, защото вижда как народът е обединен в защита на децата си. „Дълги години ни повтаряха, че не можем да бъдем добри майки и бащи, но ние, българските мъже, сме най-добрите бащи за децата си“, каза той, а множеството заглуши думите му с бурни аплодисменти и викове „Българи, юнаци“.

„ Давали сме военна клетва и сме готови да отсечем всяка ръка, която посегне на децата ни. В България се славим като търпеливи и толерантни, но не искаме да ни се натрапват идеологии, които са вредни за обществото и държавата. Ще ги отхвърлим! Благодарим на българските майки, баби, сестри, лели, които ни подкрепят. Няма други, които да обичат децата ни повече от нас. Ние не сме родител 1 и родител 2 , а сме семейство от майка и баща и възпитаваме момчета и момичета. Искаме да оставим по-добра държава за децата си. Ще победим това зло!“, каза пловдивчанинът и отново хората го аплодираха и започнаха да скандират „България! България!Победа!“

Той припомни, че Българската православна църква и Главното мюфтийство се обявиха против Стратегията и се обърна към премиера Бойко Борисов с думите „Г-н премиер, спрете Стратегията за детето! Не допускайте законите, свързани с нея да бъдат прокарани!Чуйте народа!“

Последва призив към управляващите: „Опомнете се г-да управляващи! Без нашите деца ние не можем! Няма да ги дадем на неправителствени организации и хора, които налагат джендъри идеологии!“.

Адвокат Васил Попов обяви, че протестиращите искат премахване на настоящата Стратегия и изработване на нова, която да е насочена към семейството.

„Мерките, които може да прилага държавата за закрила на детето и извеждане от семейна среда да бъдат прилагани само, когато условията и възможността да бъде гледано едно дете от семейството или близки и роднини ,са изчерпани и то доказано по правов ред“, каза юристът и избори останалите искания на родителите:

Да има адекватен мониторинг и проверка на работата на системата за закрила на детето; засилен институционален контрол върху доставчиците на социални услуги с участието на родители, близки /роднини; гарантиране на равни права и възможност на родителите за полагане на грижи за децата при развод; засилена, персонална административно-наказателна отговорност на социалните работници, съпроводена с бърз и адекватен контрол.

В 29 града в България родители излязоха на протести.

 

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!