Новини от Пловдив » Градът » Пускат безплатно при Панагюрското злато и Вълчитрънското съкровище в Пловдив СНИМКИ
Градът Култура Пловдив

Пускат безплатно при Панагюрското злато и Вълчитрънското съкровище в Пловдив СНИМКИ

Галина ГЕОРГИЕВА

Пет златни съкровища блестят в Археологическия музей в Пловдив от днес. До 27 октомври пловдивчани и гости на града могат да се докоснат до уникалните находки от Панагюрище, Вълчитрън (Плевенско), Хотница (Велико Търновско), Рупите (Петричко) и Дъбене (Карловско), както до 250 експоната, свързани с най-древната история на Пловдив от VII до I хил. пр. Христа. Днес официално бе открита изложбата „Преоткритият свят на Стара Европа“ , която е част от проявите на музея за „Пловдив – европейска столица на културата”. В събота, на 18 май, когато е Европейската нощ на музеите, входът ще бъде безплатен за посетители.

Вълчитрънското съкровище може да бъде видяно в Алхеологическия музей в Пловдив novini-plovdiv-press
Вълчитрънското съкровище 

Вълчитрънското съкровище се отнася към втората половина на XIV и началото на XIII век преди Христа. Открито е случайно през зимата на 1924 година североизточно от плевенското село Вълчитрън. Благодарение на златаря Коста Златарев и на бързата намеса на властите в Плевен , то е спасено от унищожаване и разграбване. Запазени са 13 предмета с общо тегло 12,5 килограма. Те се разпределят в 4 групи: голям съд с две дръжки; 4 чаши;2 големи и 5 по-малки диска и един троен съд. При откриването всички те са запазени, но при опит да бъдат „поделени“ предметите са значително повредени. Всички съдове имат еднакъв състав – сплавта им е 88,15% злато, 9,70% сребро, 1,74% мед и 0,40% желязо.

„Любопитното е, че по силата на закона, действал тогава, откривателите са обезщетени, скарват се, но печелят адвокатите, защото прибират половината от заплащането, а останалата половина е поделена между откривателите. Съкровището е едно от най-ценните в световен мащаб и най- представителните и интересни находки с начина на изработка“, разказа Росица Миткова.

Панагюрското злато датира към края на IV-и, началото III в. пр.Хр. Намерено е на 8 декември 1949 година на два километра южно от Панагюрище от Павел, Михаил и Петко Дейкови.
Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е или за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда– една фиала и осем ритона, изработени от чисто злато с общо тегло над 6 кг.

Съкровището от Хотница novini-plovdiv-press
Съкровището от Хотница

Съкровището от Хотница, Велико Търново е открито при разкопки на праисторическата могила при селото през 1956-1957 г. Намерени са 44 златни предмета: 4 кръгли конвексни пластини с голямо отверствие в средата и малки дупки, предназначени за закачане, 39 златни халки и една спирала. Общотото тегло на съкровището е 312 г.

Дъбенското съкровище е открито през лятото на 2004 г. в землището на село Дъбене. Нови елементи от него са намерени през 2005-2007 г. Цялото съкровище се състои от 21000 златни елемента, като най-значим сред тях е откритият при разкопките през 2006 г. златно-платинен кинжал (двуостра кама), който завършва не с остър връх, а със заточена равна част. Съкровището е датирано към 2500-2000 година пр. Хр.

Съкровището от Дъбене novini-plovdiv-press
Съкровището от Дъбене

„Трябва да се гордеем с културното ни наследство. В тази зала са представени почти пет хилядолетия от историята на Пловдив и региона и на Югоизточна Европа. Тук могат да се видят най-старите керамични фрагменти от Пловдив, бялорисуваната керамика ни дава основание да кажем, че Пловдив е на повече от 8 000 години. А това дава повод за голяма гордост. В изложбата могат да се видят освен златните съкровища, древни артефакти, оръдия на труда, култови предмети, съдове от двете селищни могили – Плоската могила и Яса тепе,както и много други експонати, допълни Росица Миткова.

 

Пловдив става златна столица на България – пет съкровища в Археологическия до 27 октомври

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...