Новини Пловдив Прес » Посоки » На Панаира на занаятите: Тъкат Европейска черга, дълга 2019 см
Важно Градът Култура Посоки

На Панаира на занаятите: Тъкат Европейска черга, дълга 2019 см

Галина ГЕОРГИЕВА

Обща Европейска черга ще бъде изтъкана по време на Пролетния панаир на занаятите в Пловдив, който ще се проведе от 16 до 19 май на ул. „Райко Даскалов“ (Малката главна). В изработката на шарената черга, която ще е дълга 2019 см послучай Европейска столица на културата, ще се включат 7 майстори от България, Румъния и Испания, кметът Иван Тотев и пловдивчани. През четирите дни на панаира пред БНБ на Малката главна професионалните майстори ще изработват чергата и ще вплетат мотиви от своята държава. Отделен стан ще бъде сложен за граждани и всеки, който желае, може да участва. Финалните нишки на чергата – последните 19 см ще направят кметът Иван Тотев и посланици. В събота от 17 до 18 часа ще бъде сглобена Европейската черга.

Панаирът на занаятите, който се организира от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, стартира от 10,30 часа на 16 май на Малката главна . Там 70 майстори от България, Сърбия и Румъния ще покажат 20 занаята – дърворезба, изработване на накити с различни техники, шапкарство, художествена обработка на дърво, изработване на изделия от кожа, плъстене, ножарство, стъклопис, свещолеене, художествена керамика и стъкло, леярство на чанове, килимарство, изработване на художествени тъкани, шекерджийство, металопластика, кошничарство и др. За първи път тази година ще бъде представен и фестивалът „Споделени нишки“, по време на който ще бъде изтъкана общата Европейска черга.

В 17 часа в галерия „Занаяти“ в четвъртък ще бъде открита изложбата „Споделени нишки“ , на която ще бъдат показани автентични пособия и уреди за четкане на вълна, изработване на тъкани, тъкачен стан и др. Официалното откриване на Пролетния панаир на занаятите е в 17,15 часа на Римския стадион, обявиха Тони Симидчиева – председател на Регионалната занаятчийска камара – Пловдив, зам.-кметът по култура Александър Държиков и шефът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

„Тази година акцентът ще бъде върху тъканите. Идеята е да съберем майстори тъкачи, за да направим заедно нашата Европейска черга“, обясни Тони Симидчиева.

Между 11 часа и 17 часа от четвъртък до събота до сградата на БНБ, подлез – аптека Марица, ще бъде разположена ножарска работилница, на която майстори от България, Франция, Русия и Беларус ще изработват ножове.

Тъкачна работилница ще бъде ситуирана на пресечката между ул. „Райко Даскалов“ и „Алеко Богориди“, където от 11 до 17 часа от четвъртък до събота майстори от Испания, Румъния и България ще изработват художествени тъкани.

Ще има два майсторски класа – по тъкачество и по ножарство. В събота от 13 до 15 часа на улицата на занаятите ул. „Стръмна“ в Стария град Мариана Димитрова ще представи тъкане на колани на кори, а Евгени Добрин от Русия – ножарство.

Също в събота между 13 и 15 часа ще бъде открита детска работилница „Поглед към миналото – мост към бъдещето“ . Майстор Елена Драмова ще запознае малчуганите със стари техники на изработка, парцалени черги и други тъкани.

В 18 часа в петък на стълбите на Каменица се организира Парад на шапките. „Виртуозите на шапкарското изкуство Ирина и Георги Сардареви ще отворят импровизирана работилница за шапки. Ще има и дефиле, а най-добрите манекени ще бъдат наградени. Всеки гражданин, който желае, може да си донесе шапка и да участва в дефилето. Ще има и награди за оригинални и атрактивни шапки“, разказа Тони Симидчиева.

Тя допълни, че в неделя от 10,30 часа до 12 часа е Ден за работа на майсторите с гости и жители на Пловдив. А след това ще бъдат представени майсторските изделия.

„Ще бъде организиран и традиционния за Панаира на занаятите фотоконкурс „Улови занаята“. Всеки с телефона си може да снима работата на майсторите, да изпрати фотосите на фейсбук страницата на Занаятчийската камара, а снимката, която получи най-много харесвания, ще бъде наградена. Занаятите имат своето място в културния живот на града, надявам се да превърнем Панаира на занаятите в истински празник. Благодаря на община Пловдив и на ОИ „Старинен Пловдив“, които ни подкрепят в инициативите, каза Тони Симидчиева.

Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев припомни, че идеята за Парад на шапките се е родила миналата година, когато по време на Есенния панаир на занаятите в Стария град Тони Симидчиева се разхождаше цял ден с генералска шапка на главата, изработена от Ирина Сардарева.

Зам.-кметът Александър Държиков увери, че Община Пловдив ще подкрепя събития, които съхраняват българския дух и култура и ги предават на поколенията.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!