Quantcast
Новини Пловдив » България » Reuters с обширна статия за оставката на Порожанов
Агро Бизнес България Медии Политика

Reuters с обширна статия за оставката на Порожанов

rumen-porjanov
Румен Порожанов

Българският министър на земеделието Румен Порожанов подаде оставка във вторник и това е поредният високопоставен служител, който се оттегля заради скандали, свързани с покупката на луксозни имоти и къщи за гости за лична употреба, изградени с европари. Така международната агенция Reuters описва днешната оставка на земеделския министър.

Порожанов напусна две седмици, след като прокурорите започнаха мащабно разследване на евентуални измами с европейски пари по Програмите за развитие на селските райони, по която са финансирани над 700 къщи за гости, припомня economic.bg.

Разследването е болна тема в балканската страна, пише Reuters, описвайки България като „най-корумпираната държава членка на ЕС“ на база Индекса за възприятие на корупцията от 2018 г. на международната организация Transparency Internationa. Въпреки многобройните политически обещания за намаляване на корупцията, страната все още не е осъдила високопоставен служител за корупция, пише изданието.

Местните медии съобщиха, че

Порожанов е купил просторен апартамент през 2004 г. на доста под пазарната цена. Други доклади казват, че той не е обявил правилно сделките с недвижими имоти, извършени от съпругата му през 2017 г.

При подаването на оставката си днес Порожанов отрече да е извършвал каквито и да са нарушения, а в официалните мотиви към нея, разпространени от пресцентъра на Министерския съвет, се посочваше, че Порожанов не иска атаките срещу него да повлияят на работата на дясноцентристкото правителство. Малко след това премиерът Борисов заяви пред медиите, че процесът по искане на оставката е бил ускорен от излязлата вчера в медиите информация, че уж уволнената по настояване на Борисов заради къща за гости зам.-директорка на Фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова всъщност си стои във Фонда и дори разписва документи.

„Ако някой иска да си пази човек, аз съм разпоредил, където има нарушители, да си отговарят пред закона“, коментира Борисов днес.

Reuters припомня, че Порожанов ръководи държавния Фонд „Земеделие” от дълго време и го е ръководил в годините, когато ударно се усвояваха европейските средства, сред които субсидии и парите за къщите за гости.

Седмици наред Борисов хвалеше работата на Порожанов в земеделското министерство, оправдавайки го, че сделките му с имоти са станали твърде отдавна, за да бъдат свързани с поста му, пише Reuters.

Reuters цитира медийни публикации, от които става ясно, че близки роднини на политици от целия политически спектър са взели субсидии от ЕС за къщи за гости, разочаровайки голяма част от обществото и демонстрирайки безнаказаност за хората на високо равнище и политическия елит.

През март министърът на правосъдието и двама заместник-министри бяха принудени да напуснат постовете си заради скандал със сделки с недвижими имоти, наречен „Апартаментгейт”, който разтърси най-бедната държава членка на Европейския съюз, пише още изданието. Скандалът засегна силно подкрепата за управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент, поставяйки я на второ място зад опозиционните социалисти.

Борисов, който встъпи в длъжност за трети път преди две години, заяви, че ще изправи пред правосъдието всички нарушители, но няма да подаде оставка, ако неговата партия спечели по-малко места в ЕС, отколкото опозицията.

Още по темата

Министър Порожанов подаде оставка

Борисов: Ще освободя Порожанов, ако се докажат нарушения с къщите за гости

Порожанов: Готов съм с оставката, ако премиерът я поиска

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...