Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Атанас Скатов и Стефан Стефанов покориха Канчендзьонга
Важно Спорт Спорт Важно

Атанас Скатов и Стефан Стефанов покориха Канчендзьонга

Атанас Скатов novini-plovdiv-press
Атанас Скатов

Plovdiv-Press.bg

Алпинистът Атанас Скатов и юристът Стефан Стефанов покориха днес третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м) в Хималаите. Първи на върха се е качил Стефанов заедно със сина си, една мексиканка и чилиец. „Стефан е пробивал пъртина и рано сутринта е бил на 8-хилядника. Канчендзьонга е третият по височина връх и втори по трудност сред 8-хилядниците. Говорих с него току-що премина лагер 4 и се очаква тази вечер да слезе на базовия лагер. Щастлив е , че е изкачил върха. На слизане е видял група от 30 души, сред които и Атанас Скатов, да се качват към Канчендзьонга“, ракзаза пред ПловдивПрес Сандю Бешев – доайенът и летописец на българския алпинизъм.

Той допълни, че в България е 4,43 часа е получено съобщение, че алпинистът Скатов е покорил 8-хилядника, след 15-часов преход. В колекцията на Скатов вече има 7 върха над 8000 метра, а два пъти е изкачвал Еверест. Голямата цел на Наско е да изкачи всички четиринадесет 8-хилядници.Атанас Скатов е от Сливен, завършил е Аграрния университет в Пловдив и е първенец на випуск 2001 . Той е първият и единствен българин, който изкачва най-високите върхове на седемте континента.

Стефан Стефанов пък не е алпинист, но вече е покорил Еверест на 20 май миналата година, когато стана 14-ия българин изкачил върха. Той е известен юристхв София, адвокат по европейските въпроси, майстор на спорта по джудо, няколко пъти републикански шампион по джудо. „ В едно мое интервю ми каза, не съм алпинист, но догодина ще бъда на Канчендзьонга“, завърши Бешев.

Миналата година Атанас Скатов даде специално интервю за Plovdiv-Press.

Атанас Скатов пред Plovdiv-Press: Шерпи убили Боян Петров? Пълно безумие!

Атанас Скатов: В памет на Боян ще покоря Еверест! Паднал е в цепнатина

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...