Quantcast
Новини Пловдив » България » Борисов: Национална стратегия за детето няма
България Важно

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Борисов нареди на социалния министър Бисер Петков всяка сутрин да излиза и да казва, че такава стратегия за детето няма.

„Във Фейсбук включително и протести готвят „Не на стратегията 2019-2030 г.“, която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето“, каза още премиерът. Той допълни, че не знае защо лъжите по темата продължават.

„Правят се спекулации за деца, цитирам, отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството“, попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че има случаи, в които родителите не полагат изобщо грижи за децата си и световна практика в такива случаи е извеждане на детето от семейството, докато се изясни ситуацията.

„Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации – влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин“, посочи още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че става дума за единични случаи, в които трябва да може да се реагира по закон.

„При нормални семейства въобще това не стои. Спекулацията ще отидат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род примерно или нещо подобно“, цитира Борисов и допълни, че целта е да се защитят деца в семейства, в които има насилие.

Премиерът съобщи, че за тази година 40 200 деца са върнати обратно в класните стаи, които не са ходили изобщо на училище.

Малко по-късно в отговор на журналистически въпрос социалният министър Бисер Петков каза, че работата по проекта на стратегията ще бъде размразена след края на този месец. Това е срокът, в който граждани и организации могат да изпращат предложения за включване на текстове или промени в текстове по подготвения проект.

„След края на месец май, когато, надявам се, обстановката ще бъде по-нормална за нормален диалог, а не да бъде истерична в някаква степен, да можем да продължим работата в посока на преработка на предложения проект на Национална стратегия за детето. Като отново подчертавам, проектът, който беше на обществени консултации, явно предизвика страхове, опасения, основателни или не. За нас това е важно съответно, че трябва да се преработи, да се успокоят страстите, да се разсеят опасенията, защото за съжаление има доста спекулативни интерпретации и неверни, фалшиви новини, ще го кажа, свързани с проекта на стратегия“, коментира Бисер Петков, цитиран от Дарик

През последните дни в различни градове на страната, включително и в Пловдив, се проведоха протести срещу Стратегията за детето.

Още новини по темата

Мощен протест на родители в Пловдив: Децата ни не се продават! ВИДЕО

Родители искат да бъде отменена Националната стратегия за детето

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...