Новини Пловдив » Здраве » Мерят кръвното на пловдивчани на Главната
Здраве Пловдив

Мерят кръвното на пловдивчани на Главната

Кампания за измерване на кръвното налягане ще се проведе в Пловдив и страната по повод днешния Световен ден за борба с хипертонията.

Организацията е от Клиниката по кардиология на Университетската болница „Свети Георги“, катедра „Физиология“ на Медицинския университет и Българската лига по хипеторния.

Студенти по медицина, стажанти и лекари ще извършват квалифицирани консултации за хипертоници и безплатно измерване на кръвното налягане от 11 до 16 часа в специално обособен пункт на стълбите на Каменица на Главната.

Паралелно с това от 10 до 13 часа, в в консултатитевен кабинет №11 в хирургиите на „Пещерско шосе“, ще се извършват безплатни прегледи на хипертоници.

Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и други.

Тази година, на 17 май, инициативата ще бъде проведена под надслов – „Качествотото на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“.

Според последните проучвания само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа.

У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година почти 10% – 5 505 пациенти, са починали. Основния мотив на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведоменост и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане на хората.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Кой от кандидатите за кмет на Пловдив бихте подкрепили?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close