Новини Пловдив » Важно » „Сова Харис“: ГЕРБ-34,4%, БСП-33,5% – три партии влизат в ЕП
Важно Избори за ЕП 2019 Мнения

„Сова Харис“: ГЕРБ-34,4%, БСП-33,5% – три партии влизат в ЕП

Снимка: БНТ

Лек превес за ГЕРБ  спрямо БСП на предстоящите европейски избори показва проучване на  „Сова Харис“. Изследването е реализирано със собствени средства и е проведено сред 1000 българи в периода 8-13 май.

За коалиция „ГЕРБ – СДС“ биха гласували  34,4%, а за „БСП за България“ – 33,5%. Разликата е под 1 процент и въпросът за крайния победител продължава да бъде отворен, според социолозите. Третата партия, която влиза в Европейския парламент е ДПС  с подкрепа 13,7%. На четвърта позиция се нарежда „Воля“ , за която биха дали гласа си 4,7 на сто. Подкрепата за ВМРО-БНД е 4,4%, а за „Атака“ – 3,8%. Демократична Българияа получава 2,1%, а Коалиция за България- 1,5 на сто.

На въпрос „Доколко сте сигурни в своя избор за кого ще гласувате на изборите за ЕП“, 50,9% смятат, че са сигурни; 9,9% могат да променят решението си, като без решение и няма да гласуват са 25,2%.

В последното изследване, малко над 47%, заявяват че със сигурност ще гласуват и са сигурни в избора си, спрямо избирателните списъци биха гласували около 40%.

На предишните избори за ЕП в България са гласували 33% спрямо избирателните списъци.

Социологическите изследвания отразяват мнението на реалните гласоподаватели в страната. Избирателните списъци включват и около 1 милион български граждани, пребиваващи в чужбина.

На въпрос „Коя партия би защитавала националните интереси на България в ЕП?“ 29,9% определят ГЕРБ; 21,8% виждат БСП, а 29,2% не могат да преценят.

Относно това, дали националистическите движения в Европа ще допринесат за правилна посока за развитие на ЕС: 42,4% не са съгласни, 23,8% смятат че е възможно, а 33,8% не могат да преценят.

Според данните, по-ниска избирателна активност ще облагодетелства партии, при които се наблюдава по-висока мобилизация на ядрата от твърди симпатизанти – БСП и ДПС. По-висока избирателна активност ще бъде по-благоприятна за партиите с по-голяма електорална периферия – в сегашния случай ГЕРБ и другите кандидати за преодоляване на изборната бариера.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!