Новини Пловдив Прес » Здраве » Съветът на специалист: Сърцето е като колата – полагайте повече грижи ВИДЕО
Здраве Пловдив

Съветът на специалист: Сърцето е като колата – полагайте повече грижи ВИДЕО

Само за 2 часа 200 души минаха през пункта на Главната в Пловдив novini-plovdiv-press
Само за 2 часа 200 души минаха през пункта на Главната в Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

Погрижете се за сърцето си! То е като колата, щом полагате грижи за двигателя, трябва да обръщате внимание и на сърцето си, за да сте здрави. За жалост, за технически преглед на един автомобил пари се дават, а за преглед на сърцето парите се жалят. Това заяви пред ПловдивПрес
Виктория Станчева от фондация “Сърце за сърце“, която е част от кампанията на Главната в Пловдив по повод днешния Световен ден за борба с хипертонията.

Само за 2 часа 200 пловдивчани премериха кръвното си налягане безплатно в пункта на стълбите на Каменица. Както ПловдивПрес съобщи днес там до 18 часа всеки, който иска може да види показателите на кръвното си и да разбере има ли предсърдно мъждене. Студенти по медицина, стажанти и лекари извършват квалифицирани консултации и за хипертоници.

Хората попълват анонимни анкети с информация за това имат ли повишено кръвно, кога за последно са го измервали и какви са стойностите. Освен това трябва да посочат дали пушат и пият, каква е физическата им активност, какви са стойностите на общия холестерол, имат ли сърцебиене и захарен диабет. Отбелязва се и дали и дали имат заболявания – сърдечна недостатъчност, мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, ангина пекторис, периферно-съдова болест.

Жена на 67 години обеща да почерпи, след като разбра, че има младежко кръвно – 120 на 78. Мъж на 74 пък сподели, че кръвното му е стойностите са малко високи, но редовно си пие хапчетата.

„Статистиката, която събираме, ще бъде предадена на Българската лига по хипертония. В специалните анкети се записват и стойности за ръст, обиколка на ханша и тегло, пулса. Апаратите ни засичат предсърдното мъждене – една аритмия, която води до инсулти и инфаркти.
Сега сме открили двама души, които имат тази лоша аритмия. Ако човек се вслуша в това, което казваме, че трябва да отиде при кардиолог и да пие редовно хапчета и ако удължим с един час живота му, кампанията ще има полза“, обясни Виктория Станчева.

Тя допълни, че в Пловдив кампанията се провежда вече 13 години, а средно по 350 души си мерят кръвното.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!